Bugetul 2021: în căutarea unei consolidări fiscale fără șocuri

Bugetul pe anul 2021 reprezintă ora adevărului – atât pentru ieșirea din criza produsă de Covid și menținerea unei direcții de dezvoltare coerente, cât și… Mai mult›
14.01.2021
Analiză: Cum a schimbat pandemia obiceiurile de consum și economisire din România

Pandemia a schimbat în proporții semnificative obiceiurile de consum, dar și de economisire ale românilor, reiese din datele INS analizate de cursdeguvernare.ro. Rata de economisire… Mai mult›
13.01.2021
Salariul mediu pe economie a trecut pragul de 700 de euro în noiembrie. Semnal de frână tras de administrația publică

Potrivit datelor publicate de INS, câștigul salarial mediu brut din luna noiembrie 2020 a fost de 5.565 lei, cu 113 lei sau 2,1% mai mult… Mai mult›
13.01.2021
Noiembrie 2020 – producția industrială în pierdere de viteză, influențată de sezonalitate

România a consemnat în luna noiembrie 2020 o scădere de 4,8% a producției industriale față de luna anterioară (serie brută). De reținut, însă, acest rezultat… Mai mult›
13.01.2021
Secretar de stat în Ministerul Agriculturii: După majorarea TVA, pierderi anuale de 230 milioane euro prin evaziune în sectorul cărnii
de Sorin Negoiţă 23.10.2013
Statul a pierdut anual câte 230 de milioane de euro din cauza evaziunii fiscale în sectorul cărnii, după creşterea Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) de la 19% la 24%, a declarat, miercuri, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Achim Irimescu.
“În momentul în care TVA a crescut de la 19% la 24%, sectorul cărnii spune că statul a pierdut sistematic 230 de milioane de euro pe an şi peste 70.000 de tone de carne au dispărut din zona albă în piaţa neagră. Cu cifre este uşor să dovedeşti că o astfel de măsură (de reducere a TVA la carne – n.r.) este binevenită”, a spus Achim Irimescu, în conferinţa de deschidere a Târgului Internaţional Carnexpo 2013.
El a reamintit faptul că, din septembrie, a fost aplicat TVA redus la pâine, respectiv 9%, iar în prezent este important controlul, pentru a se vedea eficienţa măsurii, care a urmărit reducerea evaziunii fiscale în sector.
“În mod sigur, dacă reuşita în sectorul pâinii va fi cea scontată, se va trece la reducerea TVA la carne şi, de ce nu, la lapte, pentru că în statele din Vest TVA la produsele alimentare este 6 – 7%”, a declarat secretarul de stat, citat de AGERPRES.