duminică

17 martie, 2024

12 august, 2020

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), „în calitate acționar al Victoriabank, salută colaborarea băncii” cu Procuratura Anticorupție din Republica Moldova, după ce aceasta a executat un mandat de sechestrare a unor active ale Victoriabank  de 1,9 miliarde de lei moldovenești, spune un comunicat al BERD, emis miercuri.

Sechestrul a fost motivat de presupuse legături ale Victoriabank cu frauda de un milliard de dolari din mai multe băncii moldovenești (circa 10% din PIB-ul R. Moldova), supranumită „jaful secolului”.

Frauda a fost dezvăluită cu patru ani „înainte Banca Transilvania să devină acționar, în ianuarie 2018, și înainte ca transparența acționariatului Victoriabank să fie restabilită”, amintește comunicatul BERD.


Totodată, BERD, care controlează împreună cu Banca Transilvania peste 70% din acțiunile Victoria Bank, „își exprimă încrederea că ancheta va respecta clienții Victoriabank, precum și pe acționarii actuali ai acesteia și se va desfășura în conformitate cu procesul cuvenit, luând în considerare potențialele consecințe asupra sistemului bancar din Moldova”.

„Eșecul în acest sens riscă să destabilizeze întregul sector financiar, cu consecințe grave asupra economiei Moldovei”, mai spune BERD.

 berd este cel mai mare investitor instituțional din R. Moldova, a jucat un rol activ în transformarea Victoriabank lansată în 2016 și spune că „rămâne acționar în cadrul” Victoriabank, pe care o consideră „o instituție financiară puternică, administrată în conformitate cu cele mai înalte standarde de guvernanță corporativă și funcționează în beneficiul oamenilor, afacerilor și economiei din Moldova”.

Victoriabank apare alături de alte bănci în lanțul de transferuri bancare legate de devalizarea sistemului bancar moldovenesc din 2014, potrivit unui raport al companiei americane de audit şi investigaţii financiare, Kroll Inc., raport făcut public anul trecut de comisia parlamentară de anchetă privind investigarea fraudei.


Presa locală acreditează ideea că problemele băncii Victoriabank ar fi apărut după eliberarea din închisoare a omului de afaceri moldovean Veaceslav Platon, condamnat la 18 ani de închisoare pentru corupţie.

Fostul bancher a fost eliberat după ce procurorul general Alexandr Stoianoglo, numit în funcţie în 2019 de preşedintele Igor Dodon, ar fi făcut demersuri pentru suspendarea executării pedepsei. Veaceslav Platon ar fi îndemnat autoritățile să ceară despăgubiri de la Victoriabank.

Victoriabank s-a declarat „surprinsă de includerea sa în acest caz, care vizează evenimente petrecute în sistemul bancar din Republica Moldova cu şase ani în urmă, după o perioadă atât de lungă de la derularea faptelor”, potrivit unui comunicat al băncii.

„Suntem încrezători că în etapele următoare toate acuzațiile la adresa Victoriabank vor fi demontate. Între timp, banca noastră își va continua în forță rolul de finanțator al oamenilor și al economiei”, a declarant Bogdan Pleșuvescu, președintele Victoriabank.

La rândul său, Procurartura Generală a R. Moldova a ținut să precizeze că „Investigaţiile procurorilor poartă un caracter strict legal, eforturile oamenilor legii fiind orientate spre documentarea, în limitele legislaţiei procesual-penale, identificarea şi tragerea la răspundere penală a tuturor celor implicaţi în devalizarea sistemului naţional bancar, şi nu în ultimul rând – recuperarea prejudiciului cauzat statului şi cetăţenilor. În această ordine de idei, ţinem să aducem la cunoştinţă că, în timpul apropiat, Procuratura Anticorupţie va deferi justiţiei unele episoade vizând frauda bancară, despre care instituţia va informa suplimentar, în limitele permise de rigorile legii, pentru a nu afecta desfăşurarea în continuare a investigaţiile pe acest caz”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: