5 octombrie, 2024

Cea mai gravă secetă din istorie care afectează Brazilia nu face doar să pună în pericol culturile de cafea, zahăr și soia. Vegetația uscată alimentează incendii de amploare care mistuie și mai mult din pădurea tropicală amazoniană. Principalele râuri braziliene, care sunt folosite pentru transportul unei treimi din recolta de soia, își scad debitele punând mari probleme fermierilor. Costurile energiei sunt în creștere, mai mult de două treimi din energia electrică fiind produsă în hidrocentrale care duc lipsă de apă.

Fiind unul dintre cei mari exportatori de produse alimentare din lume, orice problemă în sector agricol al Braziliei are efecte asupra prețurilor alimentelor pe plan global.

Mai grav este că, din cauza schimbărilor climatice, seceta devine norma. Brazilia se confruntă cu o „secetă cronică și severă” din 2012, potrivit Bráulio Borges, economist senior la LCA Consultores din Sao Paulo. Astfel de probleme au costat națiunea între 0,8% și 1,6% din Produsul Intern Brut în fiecare an. În timp ce cheltuielile fiscale au crescut până acum, problemele de lungă durată legate de secetă „au redus în mod cronic cu peste 10% din creșterea acumulată din 2012 până în prezent”. Aceasta este o problemă majoră pentru economia Brazilei care este dependentă în proporție de 25% de agricultură.


În 2023 aproximativ 60% din culturi au avut de suferit într-un anumit grad de seceta endemică.

„Brazilia este o țară relevantă în sensul că, atunci când este afectată de o secetă pe scară largă sau de îngheț, prețurile internaționale pot fi afectate”, a spus Marcos Jank, profesor de agrobusiness la Insper. „Lumea nu depinde doar de Brazilia, ci de cele mai importante mărfuri pe care Brazilia le exportă, cum ar fi semințele de soia sau zahărul, scăderea producției poate afecta într-adevăr prețurile internaționale.”

Alimente mai scumpe

Micul dejun de oriunde din lume este afectat de ceea ce se întâmplă în țara care furnizează o treime din cantitatea de cafea consumată la nivel mondial și acoperă jumătate din consumul de zahăr.

Deși ploile așteptate în octombrie ar salva o parte din recolta de cafea arabica, temerile că pierderile de producție ar putea fi mari au făcut ca prețurile să crească cu 11% în septembrie la cel mai înalt nivel din ultimii 13 ani.


Au crescut și prețurile pentru soiul robusta, mai ieftină, care se cultivă și în Brazilia. Acest lucru a făcut ca companiile și consumatorii să plătească mai mult pentru cafea, iar comercianții cu amănuntul – în special în Europa, unde viitoarele norme UE împotriva defrișărilor ar putea reduce și mai mult oferta – s-au luptat pentru a-și asigura necesarul de boabe.

„Suntem siguri că vom avea probleme cu producția în 2025”, a declarat Antônio de Salvo, președintele federației agricole din Minas Gerais, cel mai mare stat producător de cafea din Brazilia. „Nu știm încă cât de mare va fi pierderea.”

Rezervele de zahăr sunt, de asemenea, în pericol. Culturile uscate de trestie de zahăr au devenit principalele victime ale incendiilor, observate în Sao Paulo, statul cu cea mai mare producție la nivel național.

Contractele futures pentru zahăr brut tranzacționate la New York au urcat cu 16% în septembrie, iar creșterea a continuat și în octombrie, zahărul tranzacționându-se aproape de cel mai ridicat nivel din ultimele șapte luni.

FAO trage un semnal de alarmă

Organismul Națiunilor Unite pentru agricultură – FAO – a comunicat că cele mai mari creșteri de prețuri la alimente în septembrie s-au înregistrat la zahăr, tocmai din cauza recoltei scăzute din Brazilia.

Scumpiri s-au consemnat și la alte produse agricole de bază. Inundațiile din vestul Uniunii Europene și Canada au dus la pierderi la grâu dar oferta bună din zona Mării Negre a fost suficientă pentru a menține prețul la un nivel acceptabil. Scumpiri mai însemnate au fost remarcate și la porumb, din cauza lipsei precipitațiilor din Brazilia și Statele Unite, în special din cauza restricționării transporturilor fluviale din cauza secetei. Indicele cerealelor calculat de FAO a crescut cu 3% în septembrie, doar orezul s-a ieftinit ușor, având în vedere o producție bună în Asia.

Uleiurile vegetale s-au scumpit la rândul lor, indicele special calculat de FAO crescând cu 4,6%. Majorările cotațiilor se remarcă inclusiv la uleiul de floarea soarelui. Indicele lactatelor a crescut cu 3,8%, iar carnea s-a scumpit cu 0,4%, după o cerere mai mare decât așteptările pentru puii brazilieni.

După mai multe luni de creștere lină, indicele prețului alimentelor a crescut suficient în luna septembrie cât să-l readucă peste nivelul înregistrat anul trecut. Este cea mai ridicată valoare a indicelui din ultimele 18 luni.

Indicele, calculat de Organizația Pentru Alimentație și Agricultură (FAO), s-a situat în septembrie cu circa un sfert peste prețurile medii din perioada 2014-2016. Cotațiile rămân, însă, mult sub vârful înregistrat în prima parte a anului 2022, când indicele depășise 60% peste costul din perioada de referință.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: