cursdeguvernare

marți

10 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Se pregăteşte Portugalia. În Anglia, presa a dat cu oiştea în viaţa privată

9 iulie, 2011

LISABONA

Banca Central Europeană a suspendat ratingul minim cerut de regulile interne pentru obligaţiunile de stat ale Portugaliei. Aşa a început totul şi în Grecia. Ţară la care finaţarea crizei a ajuns plângere la Curtea Constituţională a Germaniei: contribuabilii se simt trădaţi de Merkel.

Sâmbătă, 2 iulie

Miniştrii de finanţe din zona euro au aprobat ultima tranşă din împrumutul de urgenţă acordat economiei Greciei. Ei au aprobat acordarea a 12 miliarde de euro în următoarele două săptămâni pentru a ajuta Grecia să-şi îndeplinească angajamentele şi să evite falimentul din cauza datoriei publice prea mari. La începutul săptămânii trecute, parlamentul de la Atena a aprobat un pachet de măsuri de austeritate, cerut de UE şi FMI. Parlamentarii au susţinut programul, în ciuda protestelor violente de pe străzile capitalei. FMI şi UE disuctă despre un nou împrumut pentru guvernului grec, până la finalul lui 2014. Ministrul grec de finanţe, Evangelos Venizelos, a salutat gestul miniştrilor din zona euro, spunând că acest împrumut va întări credibilitatea internaţională a ţării. “Esenţial acum este să implementăm efectiv şi la timp deciziile luate în parlament, astfel încât să putem ieşi la timp din criza economică, în interesul economiei, dar şi al cetăţenilor greci”, a spus ministrul.


Duminică, 3 iulie

Marea Britanie îşi revizuieşte parţial politica de imigraţie, în legătură cu prevederile Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului. Ministerul de Interne de la Londra va examina articolul 8, care conferă dreptul oamenilor la a avea o familie, dar despre care criticii spun că este utilizat de imigranţii ilegali pentru a evita deportarea. Revizuirea legislaţiei vine după o serie de procese în care s-a decis că anumite persoane pot rămîne pe teritoriul britanic, pentru că altfel viaţa lor de familie este ameninţată, în cazul în care ar fi obligate să plece. Criticii spun că articolul 8 al Convenţiei oferă o portiţă de scăpare, pe care o folosesc ca argument unii imigranţi ilegali care au copii, pentru a nu fi deportaţi. Revizuirea ar putea aduce cu sine noi restricţii în ce-i priveşte pe imigranţii care doresc să rămâmă în Marea Britanie sau ar putea introduce o definiţie,mai strictă, a dreptului de a avea o familie.

Luni, 4 iulie

Procesul lui Dominique Strauss-Kahn a stârnit o serie de reacţii de susţinere sau învinovăţire a fostului şef al FMI, dar a adus cu sine şi noi procese şi acuzaţii similare. De exemplu, Diane Diallo, o cameristă din Guinea şi fostă angajată a Hotelului Park Hyatt din Paris. Ea susţine acum că, anul trecut, a fost agresată sexual într-o cameră de hotel de cineva apropiat familiei regale din Qatar. “Eram la etajul trei, seara, între ora 7 şi 8. Când am mers să fac curăţenie în cameră, el m-a prins de mâini şi m-a agresat”, a declarat femeia pentru BBC. “După incident, am fugit din cameră şi m-am ascuns în magazie, unde m-a găsit şeful securităţii. Mi-au cerut să-l identific pe respectivul bărbat de pe sistemul de televiziune cu circuit intern, camerele erau instalate pe holuri şi în lift. Persoana respectivă a plecat imediat după atac, împreună cu familia”, a declarat tânăra. Diallo (28 de ani) susţine că poliţia franceză nu a dorit să ia nicio măsură în acest caz şi au dat de înţeles că ar fi bine să renunţe la acuzaţii. “Le-am spus că nu e corect, doar pentru că omul acela era bogat şi puternic să i se permită să trateze oamenii oricum doreşte”, a explicat femeia.


După cinci luni de negocieri, sub medierea UE, Serbia şi Kosovo au încheiat primul acord de după proclamarea independenţei, în 2008. Acordul le permite cetăţenilor din Kosovo să treacă frontiera cu acte de identitate emise în Kosovo, şi prevede recunoaşterea reciprocă a actelor de proprietate imobiliară şi diplomele şcolare şi universitare. Belgradul s-a grăbit să sublinieze că acest acord nu presupune recunoaşterea de către autorităţile sârbe a independenţei provinciei Kosovo. Cărţile de identitate şi permisele de conducere din Kosovo vor fi de acum recunoscute de grănicerii sârbi, dar nu şi paşapoartele acestora, acesta fiind considerat un pas prea important înainte. Kosovarii vor putea de acum să călătorească în UE direct prin Serbia, fără a mai fi nevoiţi să meargă pe rute ocolitoare, prin Muntenegru şi Croaţia. Misiunea UE de poliţie şi justiţie Eulex va elibera copii din registrele civile de la Belgrad pentru crearea unui registru comprehensive de documente civile în Kosovo.

Marţi, 5 iulie

Curtea Constituţională germană trebuie să decidă în cazul a trei plângeri legate de împrumuturile UE acordate Greciei, Portugaliei şi Irlandei. Germania este cel mai important contributor la fondurile UE şi un profesor din Berlin susţine că procesul contravine prevederilor constituţionale ale ţării şi trebuie blocat. Ministrul german de finanţe a respins acuzaţiile, spunând că toate pachetele financiare de salvare au fost acordate pe baze legale solide. Nu se ştie încă ce decizie va lua Curtea, dar faptul că plângerea a fost acceptată poate fi un subiect de dispută şi poate declanşa o criză politică. În oreice caz, experţii spun că este puţin probabil ca tribunalul să blocheze participarea Germaniei la împrumuturile din zona euro.

Miercuri, 6 iulie

Christine Lagarde şi-a început mandatul de 5 ani în fruntea FMI. Fosta înotătoare de performanţă din Franţa este prima femeie care ocupă acest post, de la înfiinţarea instituţiei financiare până acum. Deşi sunt 187 de ţări membre ale FMI, cinci din cei 11 directori de până acum au fost francezi şi toţi au fost europeni. Când şi-a prezentat priorităţile, Lagarde a vorbit despre eficientizarea şi credibilizarea Fondului şi măsurile pe care le va lua în acest sens, prima problemă şi cea mai importantă fiind criza din Grecia.

Ambasadorul Ucrainei la UE a sugerat că ţara sa este gata să semneze un pact pe termen lung, chiar dacă nu vrea să facă alte concesii economice. Dacă totul merge conform planului, liderii europeni şi preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici vor semna, în decembrie, un Acord de Asociere, care va deschide Ucrainei drumul spre o posibilă candidatură şi va deschide piaţa de 46 de milioane de locuitori către companiile UE. Dacă oportunitatea nu va fi fructificată, intregrarea europeană a Ucrainei ar putea fi amânată, având în vedere că în 2012 au loc alegeri generale în Ucraina şi Rusia şi ar putea provoca îndoieli în privinţa seriozităţii UE în privinţa obiectivelor sale de politică externă către est. Ambasadorul ucrainean la UE, Konstantin Iliseiev,a delcarat, într-un interviu, că sunt câteva motive ce stau în calea finalizării acordurilor şi este gata să le discute.

Comisia Europeană a criticat dur agenţiile internaţionale de rating, după ce Moddy’s a retrogradat ratingul Portugaliei. CE consideră că momentul ales este “chestionabil”, şi a ridicat problema comportamentului agenţiilor în general. Ministrul grec de externe, Stavros Lambrinidis, a spus, anterior că acţiunile agenţiilor de rating în criza datoriilor sunt “o nebunie”. Agenţiile au scăzut ratingul Greciei şi Portugaliei de foarte multe ori, în ultima vreme. Standard & Poor’s, Moody’s Investors Service şi Fitch sunt princiăalele trei agenţii din lume, la care se referă oficialii europeni. Ministrul german de finanţe a mai spus, într-oconfeirnţă, că vrea să spargăîologopolul agenţiilor de rating şi săle limiteze influenţa.

Consumatorii europeni trebuie informaşi de unde provine carnea pe care o cumpără, prin afişarea unor etichete, obligatorii de acum în spaţiul UE. Europarlamentarii au votat aceste prevederi, miercuri. În prezent, carnea de vită este etichetată, dar regulile se extend la carnea de porc, pui şi miel. O atinchetă standard trebuie să includă, obligatoriu, informaţii despre conţinutul de energie, grăsimi, sare şi zahăr al produsului respectiv preambalat. În ultimele săptămâni, subiectul a devenit unul sensibil, din cauza unei epidemii de boli E.coli, în urma căreia au murit 49 de oameni numai în Germania. La originea infecţiei se spune acum că ar sta importul unor seminţe contaminate din Egipt. Criza a subliniat complexitatea lanţului alimentelor din Europa şi nevoia detectării urmelor lăsate de acestea în corpul uman.

Joi, 7 iulie

Banca Centrală Europeană a suspendat ratingul minim cerut de regulile interne pentru obligaţiunile de stat ale Portugaliei, după ce agenţia Moody’s a scăzut ratingul acestei ţări.O astfel de măsură a fost luată şi în cazul Greciei. Şeful BCE, Jean-Claude Trichet, a declarat că banca va continua să cumpere acţiuni portugheze, indifferent de ratingul acordat de agneţiile private. El a insistat că astfel de mpsuri extraordinare nu sunt luate pentru că BCE se teme de reacţia celorlalte acţiuni, ci datorită programului de austeritate, agreat de Portugalia cu UE şi FMI, care se află “înainte de curbă”. Programul deja pune în aplicare măsuri de privatizate şi decreştere a taxelor.

Liderul polonez Donald Tusk a criticat Danemarca pentru iniţiativa de a reinstala controlul la graniţe, într-un discurs susţinut în PE, la preluarea preşedinţiei europene. “Sunt împotriva oricăror bariere în calea liberei mişcări a populaţiei, sub pretextul rezolvării unor probleme cu imigraţia. Ce face Danemarca este îngrijorător pentru oricine consideră că libertatea de mişcare va fi restricţionată şi mai mult, a spus Tusk parlamentarilor din Strasbourg. El a adăugta că istoria a demonstrate că ori de câte ori europenii au crezut că răspunsul la problemele lor este naţionalismul, statismulsauprtecţionaismul, de atâtea situaţia a devenit catastrofală”, a mai spusn oficialulpolonez. Porivit Tratatului UE, Comisia Europeană trebuie să protejeze legislaţia europeană, în timp ce preşedinţia rotativă a Uniunii va acţiona ca un arbitru neutru în negocierile dintre statele membre.

Liderii politici din Parlamentul European au căzut de acord asupra unui nou cod de conduită, menit a descuraja comportamente neetice ale europarlamentarilor. Codul interzice primirea unor sume de bani pentru a influenţa votul şi spune că europarlamentarii va trebui să specifice ori altă sumă pe care o primesc în afara salariului. Decizia de a înăspri regulile s-a luat după scandalul “bani pentru legi”, care a fost lansat în martie. Parlamentul a invesitgat acuzaţiile de corupţie la adresa a patru europarlamentari, care au negat că ar fi făcut vreo greşeală. Nou cod se bazează pe bunele practici din unele parlamente naţionale. Este nevoie de un vot în plenul PE pentru ca acest cod să intre în vigoare.

Vineri, 8 iulie

Tabloidul britanic „News of the World” se închide de duminică, din cauza implicării în scandalul telefoanelor interceptate. Doi dintre foştii săi redactori au fost arestaţi deja, iar percheziţii ale poliţiei londoneze au avut loc la domiciuliul acestora şi la sediul ziarului concurent. Editorul politic David Wooding, spune că vestea a căzut ca o bombă asupra oamenilor. Săpgtămînalul cu 168 de ani vechime este acuzat că a angajat detectivi particulari, care să le asculte telefoanelor familiilor victimelor atentatului terorist de la metrou, din 2005, şi ale rudelor soldaţilor decedaţi în Irak sau Afganistan. Poliţia a identificat 4.000 de posibile victime, printre care politicieni şi vedete. Fostul director de comunicare al premierului, Andy Coulson, a fost arestat. Liderul laburist a cerut premierului să-şi prezinte scuze pentru eroarea de judecată pe care a făcut-o când l-a angajat pe Coulson. Cei doi jurnalişti au fost arestatţi sub acuzaţia de miturire a poliţiştilor, respectiv pentru că erau implicaţi direct sau indirect în operaţiunile de ascultare a telefoanelor, între 2003-2007.

Criza din Belgia nu se încheie nici după 400 de zile de la alegerile de anul trecut. Un nou plan de redeschidere a negocierilor pentru formarea coaliţiei de guvernământ a fost respins de flamanzii separatişti. Existau speranţe mari ca planul, de 110 pagini, propus de socialistul Elio Di Rupo, să reprezinte baza de negociere pentru următoarele discuţii. Programul face multe compromisuri în privinţa cererilor flamanzilor, cel mai mare partid câştigător în alegeri, oferind printre altele autonomie fiscală mai mare, schimbări instituţionale şi dizoluţia puterii. Bart De Wever a respins, însă, ideile prezentate. “Din nefericire, după ce am citit notiţele, analiza tehnică realizată de consilierii mei şi expertiza externă pot să spun că acest document nu este deloc potrivit ca bazaă de negociere”, a anunţat el.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Creșterea salariului mediu brut pe economiei a fost alimentată de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: