14 state din Europa, printre care și România, au semnat joi o scrisoare de intenție pentru achiziționarea în comun de sisteme de apărare antiaeriană, transmite Reuters.
Sistemele care ar putea fi achiziționate sunt Arrow 3 (dezvoltate și produse în cooperare de Israel și SUA) și Patriot (sisteme americane).
Țările semnatare sunt Germania, Marea Britanie, Slovacia, Norvegia, Letonia, Ungaria, Bulgaria, Belgia, Cehia, Finlanda, Lituania, Țările de Jos, România și Slovenia.
Comisia Europeană pledează de ceva vreme pentru achiziții comune de armament la nivelul UE.
Proiect inițiat de Germania, refuzat de Franța și Polonia
Proiectul ”scutului anti-aerian european” a fost propus de cancelarul Olaf Scholz într-un discurs rostit la Praga din 29 august, unde, reamintește Euractiv, a pledat pentru o cooperare sporită în domeniul apărării aeriene.
El a spus că un sistem european de apărare aeriană ar fi mai eficient decât cazul în care fiecare ţară şi-ar construi propriul sistem de apărare aeriană, în condițiile în care acestea sunt scumpe şi au o complexitate ridicată.
Cancelarul Scholz a adăugat cu acel prilej că Germania va investi masiv în apărarea aeriană în următorii ani, anunțând că alte state au deschisă calea de a se asocia acestui proiect încă de la debut.
În primă fază, Olaf Scholz spera în atragerea în acest proiect a Ţărilor de Jos, Poloniei, țărilor baltice, Cehiei, Slovaciei şi ţărilor scandinave.
Franța și Polonia au refuzat participarea în proiectul propus de Olaf Scholz Scholz.
Polonia a anunțat că va crea propriul sistem de apărare aeriană, în cooperare cu Statele Unite.
Franța se bazează în mare măsură pe efectul de descurajare al propriului arsenal nuclear, considerând puțin rentabilă investiția în sisteme convenționale de rachete antibalistice.
***