11 mai, 2017

OMV Petrom (simbol bursier SNP) a obținut un profit net de 619 milioane de lei (atribuibil acționarilor), cu 113% mai mare în primul trimestru din 2017 decât cel din aceeași perioadă a anului trecut, potrivit raportului trimestrial publicat joi.

Prețul mediu „realizat la ţiţei” la nivel de Grup a urcat cu aproape 69% până la 45,09 dolari / baril.

Costul de productie în USD/baril echivalent petrol a scăzut cu 13% „ca urmare a eliminării impozitului pe construcţii speciale şi a măsurilor de eficientizare a costurilor”. Rezultatul din exploatare al Grupului pentru T1/2017 s-a majorat „în principal datorită veniturilor mai mari din vânzări şi eliminarii impozitului pe construcţii speciale începand cu anul 2017”, ajungând la 798 milioane de lei.


Investiţiile s-au redus cu 54%, pînă la 353 milioane de lei, „influenţate în principal de reducerea investiţiilor în perimetrul Neptun Deep şi de finalizarea unor proiecte de redezvoltare a zăcămintelor în 2016”, potrivit raportului citat.

„În T1/2017, am reușit să fructificăm condițiile de piață mai bune printr-o performanţă operațională și financiară solidă. Am înregistrat un flux de trezorerie din activități de exploatare substanțial îmbunătățit, de 1,3 miliarde de lei, care, coroborat cu reducerea investițiilor, a condus la obținerea unui flux de trezorerie extins de 646 milioane de lei”, spune Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom, în raport.

De asemenea, „prețurile crescute ale țițeiului și cererea mai mare de produse petroliere aferentă vânzărilor cu amănuntul, împreună cu disciplina continuă privind costurile, s-au reflectat într-un rezultat din exploatare (…) de aproape jumătate din cifra aferentă întregului an 2016”, adaugă directorul general al companiei.

Compania a continuat reducerea costurilor de producție în Upstream, „iar scăderea producției a fost în linie cu estimarea pentru întregul an 2017, datorită contribuției proiectului Lebada Est NAG.


„Rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale din Downstream a crescut cu 3% faţă de T1/2016, ca urmare a îmbunătățirii performantei generale, gestionarii stricte a costurilor, și susținut de marjele solide de rafinare. Rezultatul din exploatare în T1/2017 a fost susținut, de asemenea, de măsurile de relaxare fiscală din România, în particular de eliminarea impozitului pe construcții speciale, începând cu ianuarie 2017”, a mai declarat Mariana Gheorghe.

Raportul pe primul trimestru din 2017 pune creşterea cu 27% a vânzărilor din T1 / 2017 faţă de T1/2016, pe seama preţurilor „semnificativ mai ridicate la ţiţei” şi a volumelor „mai mari ale vânzarilor de gaze naturale şi electricitate, care au contrabalansat reducerea uşoară a cantităţilor de produse petroliere vândute şi scăderea preţurilor la gaze naturale”.

Vânzările din Downstream Oil au reprezentat 69% din totalul vânzarilor consolidate de 4,653 miliarde de lei (excluzând accizele ), în timp ce vânzarile din Downstream Gas au reprezentat 28%.

Perspectivele mediului de piaţă

OMV Petrom se aşteaptă ca:

preţul mediu al ţiţeiului Brent să fie de 55 dolari / baril,

cererea de gaze naturale și de energie din România vor fi similare cu cele din 2016,

„preţurile mai reduse ale produselor petroliere, ca efect al măsurilor de relaxare fiscală în Romania, vor continua să susţină cererea”, potrivit raportului citat.

Raportul trimestrial al OMV Petrom pe T1 / 2017 poate fi descărcat AICI- link

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: