cursdeguvernare

miercuri

9 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Scumpirea electricității sporește cu 41% profitul Nuclearelectrica

28 septembrie, 2021

 Centrala Nucleară de la Cernavodă
Centrala Nucleară de la Cernavodă

Nuclearelectrica (SNN) beneficiază de scumpirea elecricității pe piață și a crescut cu 40,69% profitul net bugetat pe 2021, potrivit rectificării pe care acționariii urmează s-o aprobe marți. Pe de altă parte, ministrul Energiei nu exclude o „supra-impozitare pentru profituri excepţionale”, pentru a limita creșterea prețurilor.

Profitul Nuclearelectrica (simbol bursier SNN) este bugetat la peste 791,3 milioane de lei pe 2021. Bugetele SNN arată însă că managementul se așteaptă la ca scumprea energiei să nu mai continue în următorii doi ani, cel puțin nu exploziv ca în 2021.

Creșterile anuale de profit net așteptate pentru 2022 și 2023 sunt de 2,6% respectiv 2,4, până la aproape 812, respectiv la 831,4 milioane de lei. Profitul nou bugetat pe 2021 este cu 15% față de cel din 2020.

Piață favorabilă producătorilor cu costuri mai mici


Cu toate că Nuclearelectrica, care deține Centrala Nucleară de la Cernavodă, are al doilea cel mai scăzut nivel de costuri după Hidroelectrica, a profitat ca și aceasta de condițiile de piață favorabile.

Se așteaptă la creșterea veniturilor din explotare cu 11,1% față de bugetul aprobat în primăvară, până la 2,982 miliarde de lei.

Compania a profitat de apetitul (ori de nevoia) furnizorilor pentru piața spot (pentru ziua următoare, PZU și intraday, PI). Astfel, plusul de venituri din producția vândută a venitîn cea mai mare parte din tranzacții de pe piața spot mai mari cu peste 207 de milioane de lei față de bugetul inițial.

Creșterea prețului mediu de vânzare pe piața PZU+PI a fost până acum de peste 70% față de bugetul inițial.

Suprataxă pe profit pentru compensarea la consumatorii casnici


Pe de altă parte, Nuclearelectrica și alți producători de energie riscă o „supra-impozitare pentru profituri excepţionale”, potrivit unei declarații a ministrului Energiei, Virgil Popescu.

Guvernul a promis că va compensa substanțial creșterea facturilor pentru consumatorii casnici, chiar dacă se află sub povara unui deficit bugetar ridicat.

„Nu sunt adeptul plafonării preţului la producător, pentru că asta descurajează investiţiile, dar dacă vorbim de altceva, de o supra-impozitare pentru profituri excepţionale, dacă vorbim de limitarea preţului către consumatorul final, atunci putem discuta, sigur”, a spus Virgil Popescu, marți în Parlament.

(Citiți și: „Ministrul Energiei: Scumpirea energiei pe piaţa angro se va regăsi parțial în facturile populaţiei”)

„Supra-impozitarea” va trebui discutată cu Ministerul Finanţelor, „să ştim exact pe ce stă, dar e o discuţie care merită deschisă şi care merită continuată”, a adăugat ministrul Energiei, citat de Agerpres.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: