13 octombrie, 2021

Comisia Europeană a emis o serie de măsuri, pe care le propune guvernelor țărilor UE pentru a sprijini consumatorii, ca să facă față creșterii „excepționale a prețurilor la energie”, potrivit unei comunicări a Executivului European emisă miercuri.

Printre măsurile naționale pe termen scurt se numără sprijinul de urgență pentru venituri acordat consumatorilor casnici, ajutoare de stat pentru întreprinderi și reduceri specifice în materie de taxe și impozite.

Comisia nu uită să reitereze nevoia de investiții în energia din surse regenerabile și în eficiența energetică.


De asemenea, spune că „va examina posibilele măsuri privind stocarea energiei și achiziționarea de rezerve de gaze naturale și va evalua actuala organizare a pieței energiei electrice”, referindu-se astfel la planul de restructurare a a cesteia promis pentru sfârșitul anului.

Ce acțiuni recomandă Comisia statelor membre pentru a ușura povara scumpirii energiei

Cadrul juridic existent prevede că UE și statele sale membre pot lua măsuri „pentru a aborda impactul imediat asupra consumatorilor și a întreprinderilor” – confirmă Comunicarea Comisiei Europene.

Cum „creșterea excepțională” a prețurilor la energie „se preconizează că va dura pe tot parcursul iernii”, recomandările trebuie să atenueze „rapid impactul asupra consumatorilor vulnerabili și a întreprinderilor mici”.

Totodată, „aceste măsuri ar trebui să poată fi ajustate cu ușurință în primăvară, când se preconizează că situația se va stabiliza. Nu ar trebui ca tranziția pe termen lung și investițiile în surse de energie mai curate să aibă de suferit”.


Iată măsurile recomandate de Comisia Europeană:

Măsuri imediate de protecție a consumatorilor și a întreprinderilor

  • acordarea de sprijin de urgență de venit consumatorilor afectați de sărăcia energetică, de exemplu prin bonuri valorice sau plata parțială a facturilor, care pot fi acoperite din veniturile obținute prin tranzacționarea certificatelor de emisii pe sistemul EU ETS;
  • autorizarea reportării temporare a scadenței facturilor;
  • luarea unor măsuri de protecție pentru evitarea deconectării de la rețea;
  • prevederea unor reduceri temporare și specifice ale nivelurilor taxelor și impozitelor pentru gospodăriile vulnerabile;
  • acordarea de ajutoare întreprinderilor sau industriilor, în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat;
  • consolidarea razei de acțiune internaționale în domeniul energiei pentru a asigura transparența, lichiditatea și flexibilitatea piețelor internaționale;
  • investigarea eventualelor comportamente anticoncurențiale pe piața energiei și însărcinarea Autorității Europene pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA) să consolideze în continuare monitorizarea evoluțiilor de pe piața carbonului;
  • facilitarea unui acces mai larg la contractele de achiziție de energie din surse regenerabile și sprijinirea acestora prin măsuri de însoțire.

Pe de altă parte, Comisia își calibrează recomandările pe termen mediu pe direcția tranziției către o energie curată, care „este cea mai bună garanție împotriva șocurilor asupra prețurilor în viitor și trebuie accelerată”.

Măsuri pe termen mediu pentru un sistem energetic decarbonizat și rezilient

  • intensificarea investițiilor în energia din surse regenerabile, în renovări și în eficiența energetică și eficientizarea licitațiilor pentru sursele regenerabile de energie și a procedurilor de acordare de licențe și autorizații;
  • dezvoltarea capacității de stocare a energiei pentru a sprijini creșterea ponderii surselor regenerabile de energie, care este tot mai mare, inclusiv a bateriilor și a hidrogenului;
  • însărcinarea organismelor europene de reglementare în domeniul energiei (ACER) să analizeze avantajele și dezavantajele organizării actuale a pieței energiei electrice și să propună, dacă va fi cazul, recomandări Comisiei;
  • o eventuală revizuire a Regulamentului privind securitatea aprovizionării pentru a asigura o utilizare și o funcționare mai bune a stocurilor de gaze în Europa;
  • analizarea beneficiilor potențiale ale unui sistem voluntar de achiziționare în comun de către statele membre a unor stocuri de gaze naturale;
  • înființarea unor noi grupuri regionale transfrontaliere în domeniul gazelor naturale care să analizeze riscurile din acest sector și să ofere consiliere statelor membre cu privire la elaborarea planurilor lor naționale de acțiune preventivă și de urgență;
  • consolidarea rolului consumatorilor pe piața energiei, oferindu-le posibilitatea de a-și alege și de a-și schimba furnizorul, de a-și genera propria energie electrică și de a constitui comunități energetice.

Deși sursele regenerabile de energie, care sunt mai ieftine, joacă un rol din ce în ce mai important în mixul energetic general, alte surse de energie, inclusiv gazele naturale, sunt încă necesare atunci când cererea este mai mare.

Indicii privind reorganizarea pieței

În modul actual de organizare a pieței, atunci când se folosesc gazele naturale, prețul acestora încă determină prețul total al energiei electrice, deoarece toți producătorii primesc același preț pentru același produs – energia electrică – atunci când aceasta intră în rețea.

„Există un consens general cu privire la faptul că modelul actual de tarifare marginală este cel mai eficient, dar este necesară o analiză suplimentară.

Criza a atras atenția și asupra importanței stocării pentru funcționarea pieței gazelor naturale din UE.

În prezent, UE dispune de o capacitate de stocare de peste 20 % din consumul său anual de gaze, dar nu toate statele membre au instalații de stocare, iar utilizarea acestor instalații și obligațiile de a menține stocuri variază de la un stat membru la altul”, mai spune comunicarea Comisiei Europene.

Ce mai urmează

Comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, va prezenta comunicarea și setul de măsuri deputaților din Parlamentul European, joi 14 octombrie, iar miniștrilor energiei – în 18 octombrie.

Liderii europeni urmează apoi să discute despre prețurile energiei în cadrul viitorului Consiliu European din 21-22 octombrie.

Comunicarea reprezintă contribuția Comisiei la dezbaterea în curs la care participă factorii de decizie din UE.

Comisia va continua dialogul cu administrațiile naționale, cu industria, cu grupurile de consumatori și cu partenerii internaționali pe această temă importantă și este pregătită să răspundă oricăror solicitări suplimentare din partea statelor membre.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: