sâmbătă

20 aprilie, 2024

7 octombrie, 2021

Disensiunile europene privind reformele piețelor comunitare ale energiei au ieșit în evidență cu ocazia summitului din Slovenia ale liderilor statelor Uniunii Europene. Franţa şi Spania au cerut reformarea din temelii a piețelor, în timp ce Germania a îndemnat la răbdare.

Liderii țărilor UE și-au făcut cunoscute pozițiile la dezbaterile de miercuri, înainte ca Executivul UE să prezinte, săptămâna viitoare, un pachet de recomandări și instrumente cu care guvernele naționale să reacționeze la creșterea explozivă a prețurilor la gaze și electricitate.

Pachetul de măsuri pe care îl va propune Comisia Europeană va face obiectul discuțiilor la summitul oficial din 21-22 octombrie, potrivit Euractiv.

Nucleul „îndrăzneț”, reforma piețelor și achizițiile de gaze „în comun”


Premierul spaniol Pedro Sanchez a cerut Comisiei Europene „un răspuns îndrăzneț”  la criza prețurilor energetice. „Avem nevoie de măsuri excepţionale, inovatoare şi energice”, a insistat Pedro Sanchez.

Spania și Franța au cerut măsuri de decuplare a prețurilor electricității de cele ale gazelor și cărbunelui.

Nu întâmplător, rețetele producției energetice din cele două țări nu se bazează pe combustibilii fosili. Peste 70% din energia produsă de Franța este nucleară. Spania contează în proporție de 65% pe producția nucleară și pe cea regenerabilă.

Cele două țări împreună cu altele trei (România, cehia și Grecia) semnaseră, marți, o declarație prin care cereau, în plus, ca țările UE să cumpere împreună gaze, pentru a beneficia de puterea de negociere a unui mare consumator.


Cam la fel cum au fost cumpărate vaccinurile anti-COVID.

Germania îndeamnă la răbdare

Germania este ea însăși (singură) un mare consumator de gaze naturale, care așteaptă primele volume de la Gazprom prin gazoductul Nord Stream 2.

Astfel că Germania, ca și Olanda, și-au arătat „scepticismul” privind măsurile care pot avea influențe durabile asupra piețelor, pe când primăvara ar putea relaxa prețurile.  

„Să încerci să influențezi piața liberă este ceva despre care suntem foarte sceptici”, a spus Svenja Schulze, ministrul german al Mediului.

„Întrebarea este: trebuie să schimbăm fundamental piaţa drept reacţie la preţurile ridicate la energie sau asta ţine de statele membre?”, a declarat premierul olandez Mark Rutte (la final de mandat), citat de AFP și Agerpres.

Cu gazele rusești spre Green Deal

Comisia Europeană va căuta să împace pozițiile diferite fără să se îndepărteze de obiectivele Pactului Verde (Green Deal).

Astfel că, Ursula von der Leyen , președinte a Comisiei, acceptă că „prețul electricității este ridicat din cauza prețului mare la gaze”, dar că „trebuie să căutăm decuplarea (dintre cele două prețuri) în piață pentru că avem energie mult mai ieftină, precum regenerabilele”, potivit Euractiv.

În decembrie, Comisia va prezenta mult proiectatele reguli care să reformeze piața gazelor și să revizuiască condițiile de stocare și de aprovizionare în siguranță.

Comisia mai vrea să adapteze și regulile privind certificatele de emisii, a căror scumpire este responsabilă în proporție de 20% de scumpirea energiei, care se va vedea în facturile familiilor, mai ales în România și Polonia, dependente de cărbune.

Îndeplinirea Pactului Verde se poate realiza în moduri diferite:

„Nord Stream 2 înseamnă tranziție”, a conchis ministrul german al Mediului, Svenja Schulze.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: