duminică

21 aprilie, 2024

15 februarie, 2018

Organizațiile membre ale Coaliției pentru Dezvoltarea României (CDR) cer imperios guvernului ca reforma ANAF să devină una dintre prioritățile ”zero” ale statului român.

Cum instituția ”nu are resorturile interne pentru a se moderniza”, CDR a trimis celor mai importante instituții ale statului – Guvern, Parlament, Președinție – scrisori în care solicită ”susținere politică venită de la cel mai înalt nivel” pentru modernizarea Fiscului.

CDR mai transmite decidenților că proiectul de reformă al ANAF, derulat de Ministerul Finanțelor cu Banca Mondială, trebuie finalizat cu succes.


Reacția Coaliției pentru Dezvoltarea României apare la câteva zile după ce Banca Mondială a publicat a zecea revizie a proiectului, în care se afirmă: ”Proiectul s-a blocat după finalizarea primei etape a achiziției sistemului de management al veniturilor bugetare, în jurul lunii octombrie 2017. După la această dată, nici o altă inițiativă nu a avansat din cauza lipsei de angajament politic față de reforme.”

(Citiți și: Reforma ANAF s-a blocat. Banca Mondială: Nu există angajament politic pentru reforme)

În scrisoarea CDR transmisă vicepremierului Viorel Ștefan și ministrului de Finanțe, Eugen Teodorovici, se spune:

În primul rând, profităm de ocazia acestei scrisori pentru a vă ura succes în mandatele dumneavoastră și să realizați tot ceea ce v-ați propus.

Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR) și organizațiile pe care le reprezintă, ca de fiecare dată, vă stau la dispoziție atunci când veți considera util să consultați mediul de afaceri din România. În acest context, vă adresăm invitația pentru o întâlnire, în care să discutăm despre o prioritate importantă pentru mediului de afaceri. Este vorba despre modernizarea și digitalizarea administrației fiscale din România. De altfel, este și una dintre prioritățile definite și identificate în programul de guvernare aprobat de Parlament la investirea Cabinetului din care faceți parte.


Dorim să subliniem speranța organizațiilor pe care CDR le reprezintă că programul de reformă al ANAF, dezvoltat în parteneriat cu Banca Mondială, va fi finalizat și implementat. În contextul eforturilor ANAF de îmbunătățire a colectării taxelor și a obiectivului comun de reducere a evaziunii fiscale, suntem convinși că finalizarea RAMP este cea mai eficientă cale.

Modernizarea ANAF ar veni în sprijinul contribuabililor și ar da statului instrumentele de care are nevoie pentru a crește gradul de colectare și pentru a combate evaziunea fiscală.

Considerăm că la momentul actual ANAF nu are resorturile interne pentru a se moderniza. De aceea are nevoie de susținere politică venită de la cel mai înalt nivel și, în același timp, de continuarea acestui proiect cu Banca Mondială care a parcurs deja etape importante.

Având în vedere experiența din ultima vreme și nevoia îmbunătățirii relației dintre ANAF și contribuabili, CDR își propune în perioada următoare să comunice public necesitatea reformării și modernizării administrației fiscale.

Vă stăm la dispoziție în perioada următoare, pentru o întâlnire pe această temă.

Scrisori similare au fost trimise președinților Senatului și Camerei Deputaților, președinților Comisiilor de Buget Finanțe, președinților partidelor parlamentare, Președinției, Băncii Mondiale, Comisiei Europene și FMI.

(Descărcați AICI scrisoarea trimisă Tatianei Proskuryakova, Country Manager, Romania and Hungary, Europe and Central Asia)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: