luni

27 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

20 martie, 2019

Premierul Theresa May a solicitat UE o amânare pe termen scurt a Brexit, până la date de 30 iunie 2019.

Comisia Europeană se opune prelungirii calității de membru a UE până pe data de 30 iunie, cum solicită premierul Theresa May, potrivit unui document văzut de Reuters.

În scrisoarea adresată președintelui Consiliului UE, premierul britanic afirmă că întârzierea este provocată de către parlamentari și de către președintele Camerei Comunelor și transmite speranța că în acest interval extins șefii de state și de guverne vor ratifica și concesiile obținute la ultimele negocieri purtate de Jean Claude Juncker, urmând ca după acest proces să supună la vot, în Camera Comunelor, acordul astfel ”amendat”.


Premierul britanic își începe scrisoarea anunțâmdu-l pe Donald Tusk: ”Decizia Guvernului Marii Britanii rămâne aceea de a ieși dim cadrul Uniunii Europene în baza Acordului de Retragere și a Declarației Politice agreate în noiembrie 2018, completată de Instrumentul Comun și competată de Declarația Politică pe care Președintele Juncker și cu mine le-am convenit la data de 11 martie.”

Liderii UE 27 urmează să discute joi cererea formulată de premierul Theresa May, cerere apărută în ultimul moment, la doar o oră după ce președintele Comisiei Europene anunța că solicitarea Londrei era așteptată marți seara, aceasta nu a venit, deci poate că summit-ul în care să se discute Brexit ar fi mai nimerit să fie organizat săptămâna viitoare.

Negociatorul-șef al UE, Michel Barnier, a afirmat marți că se așteaptă ca scrisoarea premierului britanic să conțină motivele bine întemeiate ale cererii de amânare a Brexit, dar și planul guvernului britanic.

Este probabil ca UE 27 să aprobe solicitarea premierului Theresa May, chiar dacă șansele aprobării acordului, fie și din a treia încercare, nu sunt foarte mari în acest moment.

Reacția UE


Conținutul unui document de lucru al Comisiei, redactat după întâlnirea de miercuri a Consiliului Afaceri Generale, precizează: ”Orice amânare oferită Marii Britanii ar trebui fie să expire la data de 23 mai 2019, fie să fie de lungă durată, situație în care este obligatorie organizarea alegerilor europene”. În documentul citat de Reuters se afirmă că ”acestea sunt singurele variante de a proteja funcționalitatea instituțiilor UE și capacitatea acestora de a adopta decizii”.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

În notă se afirmă că statele membre care urmau să primească locuri suplimentare în legislativul european ca urmare a ieșirii europarlamentarilor britanici trebuie să știe, cel mult până la finalul lunii aprilie, dacă mai beneficiază de acele locuri, sau dacă acestea vor fi în continuare ocupate de britanici.

Nota mai precizează că, în situația aprobării unei amânări pe termen lung, Marea Britanie trebuie convinsă să accepte, ”în spiritul cooperării loiale”, conceptul ”abținerii constructive” în decizii importante pentru viitorul UE, de tipul bugetului multianual sau la numirea unor persoane în funcții-cheie.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: