joi

25 aprilie, 2024

20 martie, 2019

Premierul Theresa May a solicitat UE o amânare pe termen scurt a Brexit, până la date de 30 iunie 2019.

Comisia Europeană se opune prelungirii calității de membru a UE până pe data de 30 iunie, cum solicită premierul Theresa May, potrivit unui document văzut de Reuters.

În scrisoarea adresată președintelui Consiliului UE, premierul britanic afirmă că întârzierea este provocată de către parlamentari și de către președintele Camerei Comunelor și transmite speranța că în acest interval extins șefii de state și de guverne vor ratifica și concesiile obținute la ultimele negocieri purtate de Jean Claude Juncker, urmând ca după acest proces să supună la vot, în Camera Comunelor, acordul astfel ”amendat”.


Premierul britanic își începe scrisoarea anunțâmdu-l pe Donald Tusk: ”Decizia Guvernului Marii Britanii rămâne aceea de a ieși dim cadrul Uniunii Europene în baza Acordului de Retragere și a Declarației Politice agreate în noiembrie 2018, completată de Instrumentul Comun și competată de Declarația Politică pe care Președintele Juncker și cu mine le-am convenit la data de 11 martie.”

Liderii UE 27 urmează să discute joi cererea formulată de premierul Theresa May, cerere apărută în ultimul moment, la doar o oră după ce președintele Comisiei Europene anunța că solicitarea Londrei era așteptată marți seara, aceasta nu a venit, deci poate că summit-ul în care să se discute Brexit ar fi mai nimerit să fie organizat săptămâna viitoare.

Negociatorul-șef al UE, Michel Barnier, a afirmat marți că se așteaptă ca scrisoarea premierului britanic să conțină motivele bine întemeiate ale cererii de amânare a Brexit, dar și planul guvernului britanic.

Este probabil ca UE 27 să aprobe solicitarea premierului Theresa May, chiar dacă șansele aprobării acordului, fie și din a treia încercare, nu sunt foarte mari în acest moment.

Reacția UE


Conținutul unui document de lucru al Comisiei, redactat după întâlnirea de miercuri a Consiliului Afaceri Generale, precizează: ”Orice amânare oferită Marii Britanii ar trebui fie să expire la data de 23 mai 2019, fie să fie de lungă durată, situație în care este obligatorie organizarea alegerilor europene”. În documentul citat de Reuters se afirmă că ”acestea sunt singurele variante de a proteja funcționalitatea instituțiilor UE și capacitatea acestora de a adopta decizii”.

În notă se afirmă că statele membre care urmau să primească locuri suplimentare în legislativul european ca urmare a ieșirii europarlamentarilor britanici trebuie să știe, cel mult până la finalul lunii aprilie, dacă mai beneficiază de acele locuri, sau dacă acestea vor fi în continuare ocupate de britanici.

Nota mai precizează că, în situația aprobării unei amânări pe termen lung, Marea Britanie trebuie convinsă să accepte, ”în spiritul cooperării loiale”, conceptul ”abținerii constructive” în decizii importante pentru viitorul UE, de tipul bugetului multianual sau la numirea unor persoane în funcții-cheie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: