marți

17 mai, 2022

Scrisoarea lui Vladimir Putin către 18 lideri europeni/ Preşedintele rus avertizează că Gazprom va întrerupe gazul spre Europa dacă Ucraina nu-și plătește datoriile

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

10 aprilie, 2014

Grupul rus Gazprom va fi nevoit să treacă la plata în avans pentru livrările de gaze destinate Ucrainei, iar, în cazul în care condiţiile de plată nu vor fi respectate, livrările de gaze pot fi oprite sau limitate”, a atras atenţia Vladimir Putin, într-o scrisoare adresată joi unui grup de 18 lideri europeni, ai ţărilor care importă gaz din Rusia.

Este vorba despre liderii României, Republicii Moldova, Turciei, Ungariei, Slovaciei, Sloveniei, Macedoniei, Cehiei, Poloniei, Franţei, Germaniei, Croaţiei, Bosniei-Herţegovina, Greciei, Serbiei, Bulgariei, Austriei şi Italiei.

Preşedintele rus a explicat decizia Gazprom prin faptul că Ucraina nu şi-a plătit datoriile către gigantul energetic, în ciuda reducerilor masive la preţul gazului de care Kievul a beneficiat până de curând.


„Fără îndoială, este o măsură extremă. Ne dăm pe deplin seama că există şi riscul sifonării gazului care trece pe teritoriul ucrainean şi se îndreaptă spre consumatorii europeni. Ne dăm pe deplin seama şi că Ucrainei îi va fi dificil să acumuleze suficiente rezerve de gaz pe care să îl folosească la toamnă şi la iarnă”, se arată în scrisoare.

Pentru ca tranzitul de gaz să nu fie întrerupt, Ucraina ar trebui să plătească Rusiei în jur de 5 miliarde de dolari în viitorul apropiat, pentru ca Gazprom să livreme în depozitele subterane de gaz ucrainene 11,5 miliarde de metri cubi de gaz.

Soluţia propusă de liderul de la Kremlin pentru a evita oprirea livrării de gaz este rezolvarea problemelor economice ale Ucrainei împreună cu occidentalii, „de pe picior de egalitate cu partenerii europeni”.

Vladimir Putin a inventariat întreg ajutorul economic pe care l-a dat de-a lungul anilor ţării vecine şi a arătat că ajutorul primit de Kiev din partea Occidentului nu a fost echivalent cu cel rus. Acum însă, „economia Ucrainei se îndreaptă spre incapacitate de plăţi, spre oprirea producţiei şi şomaj masiv”, spune preşedintele Rusiei.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Tocmai de aceea, o întâlnire la nivel ministerial – miniştrii Economiei, Energiei şi Finanţelor – este necesară, spune preşedintele Putin. Acesta a dat asigurări că rusia vrea să contribuie la stabilizarea economică a Ucrainei.

Citiţi AICI conţinutul integral al scrisorii. Ea a fost pusă la dispoziţia jurnaliştilor de firma de PR din Bruxelles care se ocupă de comunicarea cu presa occidentală a companiei Gazprom şi a Kremlinului.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: