Guvernul ia în calcul renunțarea la ancorarea taxei pe activele bancare la nivelul ROBOR și eliminarea anumitor tipuri de active din baza impozabilă, reiese din scrisoarea transmisă de autoritățile de la București agenției de rating Standard&Poor’s (S&P), publicată de deputatul USR Claudiu Năsui, pe Facebook.
”În prezent, reprezentanții Ministerului Finanțelor lucrează la ajustarea cadrului legal după cum urmează:
a) înlocuirea taxei pe active financiare calculate în funcție de ROBOR cu o taxă anuală fixă care se va aplica unei baze impozabile formate din anumite tipuri de active, altele fiind eliminate;
(…)
b) înlocuirea indicelui ROBOR (bazat exclusiv pe cotații) folosit pentru împrumuturile în lei cu un indice calculat exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare efective”, se arată în document.
De asemenea, în scrisoarea semnată de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, se mai precizează că taxa ar putea fi ajustată în jos în funcție de nivelul marjelor practicate de bănci, respectiv în funcție de diferența dintre dobânzile percepute creditelor acordate și dobânzile depozitelor atrase. (Descărcați AICI și de AICI scrisoarea transmisă de Guvern agenției S&P)
S&P a confirmat sâmbătă rating-urile pentru datoriile pe termen lung şi scurt în valută şi monedă locală ale României la “BBB minus/A-3”, dar a decis să amâne cu două săptămâni datele legate de perspectiva de credit.
Decizia a venit în urma solicitării autorităților române care ar fi cerut amânarea pe fondul incertitudinilor legate de bugetul pe 2019, contestat de președintele Klaus Ioahnnis la Curtea Constituțională. Scrisoarea arată însă că problema nu o reprezintă întârzierea bugetului, ci efectele pe care le-ar produce ordonanța 114/2018.
“S&P Global Ratings a stabilit că s-au îndeplinit condițiile pentru formularea unui astfel de apel, fiind în conformitate cu politicile și procedurile sale. În consecință, ne vom abate de la calendarul nostru din 2019 pentru a rezolva apelul. Planificăm să rezolvăm apelul în două săptămâni”, se arată într-un comunicat al agenției.
O eventuală decizie de înrăutățire a perspectivei de rating ar putea duce la creșterea costurilor de împrumut ale României. Actualul rating acordat de agențiile internaționale se află la limita inferioară a clasei recomandate investițiilor.