vineri

12 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

3 iulie, 2022

Scoțienii sunt divizați în privința unui nou referendum pentru independență: 44% dintre alegători şi-au exprimat opoziţia faţă de organizarea referendumului, dar 43% au spus că sunt de acord, potrivit unui sondaj realizat de Panelbase pentru The Sunday Times, citat de dpa și Digi24.

Unul din 10 respondenţi a spus că nu susţine, dar nici nu se opune organizării unui referendum, în timp ce 3% au spus că nu ştiu. Sondajul a fost realizat săptămâna trecută, înainte ca Nicola Sturgeon, prim ministrul guvernului regional scoțian, să anunţe că intenţionează să organizeze un referendum pe 19 octombrie 2023.

Până în prezent, guvernul Regatului Unit a refuzat să îşi dea acordul pentru organizarea unui referendum privind independenţa invocându-l pe cel din 2014 ca pe un eveniment „o dată la o generaţie”.


Premierul Nicola Sturgeon a anunţat că se va adresa Curţii Supreme din Marea Britanie pentru a stabili legalitatea organizării unui vot fără sprijinul parlamentului de la Londra.

În cazul în care şi aceste demers va fi respins, guvernul scoţian a declarat că următoarele alegeri generale ale parlamentului britanic vor fi un „referendum de facto” privind viitorul Scoţiei în cadrul uniunii.

Jocul cifrelor

Aproximativ 48% dintre respondenţi au confirmat că vor susţine independenţa Scoţiei, în timp ce aproape 47% au spus că vor sprijini rămânerea Scoţiei în cadrul Regatului Unit. 5% au răspuns că nu ştiu în ce direcţie va merge votul lor.

Mai mult de trei sferturi (76%) dintre respondenţii acestui sondaj au spus că premierul britanic Boris Johnson va continua să respingă ideea ca un referendum pentru independenţă să aibă loc anul viitor, dar aproape jumătate (46%) consideră că acesta ar putea fi de acord.


Un procent de 48% dintre alegătorii chestionaţi au declarat că Curtea Supremă va decide că parlamentul scoţian nu are prerogativa de a organiza legal un referendum fără consimţământul guvernului Regatului Unit, în comparaţie cu 33% dintre cei intervievaţi, care au estimat că judecătorii se vor pronunţa în favoarea guvernului scoţian. Aproximativ 19% au spus că fie nu ştiu care va fi rezultat sau au preferat să se abţină.

Dacă referendumul nu va avea loc anul viitor, iar Partidul Naţional Scoţian (SNP) se va orienta spre următoarele alegeri ale parlamentului britanic care urmează să aibă loc în 2024, sondajul Panelbase sugerează că partidul lui Sturgeon ar putea obţine 47% din voturi.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: