Votul hotărât dat pentru rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană – 62% din opțiuni – ridică acum mari semne de întrebare privind viitorul Scoției în Regatul Unit.
Scoția și Londra au votat masiv pentru apartenența la UE, dar rezultatele au fost de partea Brexit din cauza rezultatelor înregistrate în nordul Angliei.
Premierul Nicola Sturgeon a declarat vineri dimineața că Scoția și-a spus opinia și a făcut-o la modul decis.
„Scoția a dat un vot puternic și fără dubiu pentru rămânerea în UE și salut susținerea statutului nostru european”, a spus Nicola Sturgeon.
Spre un nou referendum pentru independență?
Silită să iasă din Europa, în pofida voinței sale, Scoția se vede în situația de a pune din nou problema independenței.
Scoţia a votat în urmă cu doi ani rămânerea în cadrul Regatului Unit al Marii Britanii, scorul de la referendumul de atunci fiind de după de aproximativ 55,4% împotriva independenţei şi 44,60% pentru.
Distanța de atunci dintre cele două tabere era de numai circa 300.000 de voturi, mult inferior celui înregistrat acum, la scrutinul privind apartenența UE.
Analiștii nu exclud organizarea unui nou referendum referitor la ieșirea Scoției din regat, ceea ce va creea o problemă în plus Londrei, care trebuie să se concentreze acum pe măsurile implicate de Brexit.
David Cameron a supravieţuit atunci acestui referendumului din Scoția, care putea însemna decesul său politic, dar este greu de crezut că acum va mai avea aceleași șanse.
Irlanda de Nord, în aceeași situație
Situația este similară în Irlanda de Nord, și ea în favoarea UE.
Declan Kearney, un membru al partidului irlandez Sinn Fein, a declarat că „Suntem puşi în faţa unei situaţii în care alegătorii englezi vor forţa ieşirea din UE, împotriva dorinţei oamenilor din Irlanda de Nord care doresc să rămână în UE”.
Partidul republican irlandez Sinn Fein a emis un comunicat în care cere organizarea unui referendum pentru consultarea populaţiei din Irlanda de Nord în privinţa unirii cu Republica Irlanda, ca o soluţie pentru a rămâne în UE.