miercuri

7 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

23 noiembrie, 2022

Curtea Supremă a Marii Britanii a decis în unanimitate că guvernul scoțian nu poate organiza un referendum pentru independență fără permisiunea executivului Marii Britanii. Decizia este o lovitură pe care o primește premierul scoțian Nicola Sturgeon, care luptă să câștige suveranitatea Scoției după Brexit.

Citind hotărârea mult așteptată miercuri dimineață, Robert Reed, președintele instanței, a spus că „parlamentul scoțian nu are puterea de a legifera pentru un referendum privind independența Scoției”.

Ca parte a celei mai recente eforturi ale guvernului scoțian de separare de Regatul Unit, Nicola Sturgeon a solicitat o hotărâre din partea celei mai înalte instanțe din Marea Britanie, întrebând dacă parlamentul scoțian, cu sediul la Holyrood, în Edinburgh, are puterea de a organiza un al doilea referendum fără acordul Guvernului Marii Britanii.


Primul referendum, pe care mișcarea pro-independență l-a pierdut cu 55-45 în 2014, a fost organizat după decizia prim-ministrului de atunci, David Cameron, de a transfera temporar guvernului scoțian dreptul de a organiza votul.

O succesiune de prim-miniștri conservatori britanici, inclusiv actualul, Rishi Sunak, au precizat că nu vor repeta decizia lui Davis Cameron, subliniind mesajul Nicolei Sturgeon, din 2014, că referendumul de independență va fi organizat „o dată într-o generație”.

Hotărârea Curții Supreme împiedică strategia premierului Sturgeon de a încerca oricum să organizeze un referendum de independență.

***


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

În timp ce România negociază cu Austria  – prin vizita ministrului Bode la Viena  –  un vot favorabil pe 8 decembrie pentru primirea în spațiul Schengen, nici compania

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: