marți

5 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

9 mai, 2021

Alegătorii din Marea Britanie au dat verdictul în cel mai mare test electoral de după victoria lui Boris Johnson la alegerile generale din 2019, arătând că nicio schimbare consistentă nu s-a produs de atunci în opțiunile electorale.

Partidul Național Scoțian (SNP) a câștigat din nou alegerile pentru parlamentul Scoției, cu doar un mandat în plus, în ciuda Brexit, iar Nicola Sturgeon (foto) pregătește deja scena pentru o luptă constituțională pentru organizarea unui al doilea referendum de independență – o dispută politică ce va dura probabil mai multe luni.


SNP a obținut a patra victorie consecutivă, aflându-se la putere din 2007. Separatiștii conduși de șefa executivului de la Edinburgh au câștigat 64 de mandate, din totalul de 129, cu unul mai puțin decât majoritatea, dar se bazează pe cele opt mandate câștigate de Verzi pentru a adopta o lege de organizare a unui referendum de independență.

Potrivit rezultatelor centralizate de Politico, cele trei partide unioniste – Partidul Conservator (31 de mandate, neschimbat față de 2016), Partidul Laburist (22, – 2) și Partidul Liberal Democrat (4, -1) – vor fi minoritare în viitorul parlament.

“Poporul Scoției trebuie să aibă dreptul să-și decidă propriul viitor atunci când va fi trecut criza Covid”, a declarat Sturgeon după ce a devenit clar că partidul său nu va obține singur majoritatea absolută.

Scoția a mai votat într-un referendum de independență în 2014, când electoratul a optat pentru rămânerea în Marea Britanie cu 55% – 45%. Pentru organizarea referendumului, parlamentul Scoțian are nevoie de aprobarea Londrei. Boris Johnson a exprimat deja opinia pe acest subiect – ”un referendum cu această temă se organizează o dată într-o generație” – și a invitat-o pe Nicola Sturgeon să discute pe tema rekansării economiei Scoției.


În Țara Galilor au fost anunțate rezultatele finale ale alegerilor pentru parlamentul regional:  Partidul Laburist va deține exact jumătate din mandatele în Adunarea legislativă (Senedd) – 30 din 60, Partidul Conservator va avea 16, Partidul Naționalist Galez (Plaid Cymru) 13 și Partidul Liberal Democrat un singur mandat.

În Anglia numărătoarea voturilor nu s-a încheiat, dar Partidul Conservator a câștigat cele mai multe mandate în consiliile de comitat (județene) și districtuale (locale) în fața Partidului Laburist.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

La Londra, actualul primar Laburist Sadiq Khan și-a asigurat un al doilea mandat de primar în fața lui Shaun Bailey (Partidul Conservator), iar Partidul Laburist a câștigat până acum opt mandate în Adunarea Londrei, față de trei pentru Partidul Conservator.

Adunarea are 25 de locuri, dintre care 14 aleși prin scrutin majoritar uninominal și 11 prin scrutin proporțional de listă.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Mult așteptatul pachet de măsuri fiscale, anunțat de coaliția de guvernare în urmă cu câteva luni a intrat oficial pe masa guvernului și a fost pus în transparență....

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: