sâmbătă

3 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

25 octombrie, 2021

Școlile private vor trebui să aleagă pentru următoarele două săptămâni dacă transferă lecțiile în online sau intră și ele în vacanță, așa cum au fost obligate unitățile din sistemul de stat, conform noii HG adoptate luni de Guvernul demis.

Învățământul preuniversitar din sistemul public sunt în vacanță începând din această luni, dar situația celor private a fost reglementată abia prin noua HG privind completarea și clarificarea restricțiilor adoptate vineri.

Situația școlilor din privat nu a fost introdusă în HG vineri, a explicat luni Raed Arafat, secretar de stat în MAI, întrucât existau probleme legale cu forma obligației. Impunerea a două săptămâni de vacanță ar fi fost nelegală, așa încât în noul act normativ se precizează că în școlile private se interzice prezența la clasă, urmând ca fiecare unitate să decidă dacă va trecese în sistem online sau intră și ele în vacanță.


Ministrul interimar al Finanțelor, Dan Vîlceanu, declara duminică seara că această prevedere nu a fost reglementată prin HG de vineri, în urma unei discuții ce a avut loc anterior între premierul demis Florin Cîțu și ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, referitor la țcolile străine din Bucureşti:

„Îmi amintesc că premierul a avut o discuţie cu ministrul de Externe fiindcă sunt nişte şcoli străine în Bucureşti. A existat o greşeală şi mâine va fi remediată. Sunt două articole diferite… Eu sunt la Finanţe, nu sunt nici la Educaţie, nici la Sănătate, nici la CNSU. Mai mult decât atât nu ştiu. Discuţia ce a avut loc în guvern a fost exact pentru că sunt şcoli străine. E foarte clar articolul, numai că a fost această scăpare cu şcolile private. Vom remedia mâine”, a declarat Dan Vîlceanu.

Pentru intrarea în mall-uri și la ANAF este necesar certificatul verde

Alte precizări făcute de Raed Arafat:

  • Se va putea intra la un centru de vaccinare din mall-uri dacă au servicii publice administrative, precum pașapoartele. Se poate intra cu test valabil și cu dovada programării.
  • Se va permite accesul în centrele şi parcurile comerciale a persoanelor care se deplasează la centrele de vaccinare, în vederea administrării unei doze de vaccin şi numai dacă sunt stabilite culoare dedicate şi controlate de intrare, deplasare şi ieşire în/din centrele şi parcurile comerciale.
  • Accesul în magazinele alimentare din mall-uri, doar cu certificat verde; daca există intrare direct din stradă in centrul comercial, magazinele au obligația să verifice certificatul verde
  • Excepții la accesul în instituțiile publice, care este condiționat de certificatul verde anti-Covid: nu există restricții în cazul prestațiilor sociale (în oficiile poștale pot intra fără certificate pensionarii care își ridică pensiile și persoanele care încasează prestațiile sociale, precuma locațiile).
  • Cazarea în hoteluri se va face doar cu certificat de vaccinare sau trecere prin boală, nu mai sunt acceptate testele Covid negative (sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2).
  • În piețe, certificatul verde nu este obligatoriu.
  • La ANAF, ca și în toate celelalte instituții publice, certificatul verde este obligatoriu, a mai explicat Raed Arafat, răspunzând la o întrebare. „Plata taxelor nu cred (că este exceptată de la obligativitatea permisului verde – n.red.). Vor trebui totuși fie să plătească online, fie așteaptă”. „Toate aceste dări, toate aceste taxe sunt accesibile… este ghiseul.ro și acolo găsiți cum să le plătiți”, a spus el.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Portul Constanța are a doua cea mai mare creștere a cantității de mărfuri transferate în 2021, plus 26% față de anul pandemiei 2020, după cea a portului belgian

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: