sâmbătă

2 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

10 noiembrie, 2020

S-au efectuat auditurile energetice pentru renovarea clădirilor a șase școli din tot atâtea orașe din România, în scopul creșterii eficienței energetice, prin programul „România Eficientă”, derulat de think-tank-ul Energy Policy Group (EPG) în parteneriat cu OMV Petrom (SNP).

Renovarea energetică a școlilor nu se va opri la simple anvelopări, ci se va face după „proiecte de renovare aprofundată, aliniate cu noile standarde ale UE”, a spus Radu Dudău, directorul EPG.

Totuși, programul este doar o inițiativă care nu poate acoperi nevoile. Dintre cele 13.596 clădiri școlare analizate de EPG, 23% sunt nereabilitate, iar 22% sunt „parțial reabilitate”.


Comisia Europeană a publicat, în 14 octombrie, Strategia „Renovation Wave”, care urmărește îmbunătățirea performanței energetice a clădirilor din Uniunea Europeană, prin renovarea a 35 de milioane dintre acestea, în scopul atingerii țintei de neutralitate a emisiilor de gaze de seră până în 2050.

Eficiența energetică a clădirilor este unul dintre obiectivele Pactului Verde European (Green Deal).

Până la sfârșitul anului va începe atribuirea lucrărilor, care vor începe anul viitor la școli din Băicoi (Jud. Prahova) și Ovidiu (Jud. Constanța), și în 2022 la școli din Drobeta Turnu Severin, Ploiești (Liceul Energetic), Vaslui și Cristuru Secuiesc, a anunțat Radu Dudău, directorul EPG, în a doua ediție a Forumului „România Eficientă”, organizat marți, pe tema „A renovation wave across Europe”.

Țintele scăzute ale României

Comisia Europeană a apreciat, într-un document de evaluare emis în octombrie, că România are ținte scăzute în privința reducerii consumului de energie primară (de la 43 Mtoe în 2020,  la 32,3 Mtoe în 2030) și foarte scăzute privind consumul final de energie (de la 30,3 Mtoe, la 25,7 Mtoe)

Comisia Europeană: Țintele României privind tranziția energetică sunt prea coborâte. Observațiile


 

„Măsurile de eficienţă energetică pot reduce cu 40% consumul de energie al clădirilor. Putem începe cu renovarea şcolilor, vrem să avem şcoli eficiente şi bine încălzite. (…) Dezvoltarea sistemului energetic necesită investiţii din partea mediului privat, astfel că este esenţial ca reglementările să încurajeze investiţiile în eficienţă energetică”, a spus Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, care va sprijini programul cu un buget de 4 milioane de euro.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

În consecință, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, a invitat companiile din România să-şi aleagă câte o şcoală pe care să o ajute să devină mai eficientă din punct de vedere energetic.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: