marți

9 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

31 iulie, 2018

Grupurile de companii multinaționale anticipează modificări legislative substanțiale, creșterea poverii de conformare cu noile reguli de raportare internațională și a controalelor fiscale, conform celei de-a cincea ediții a sondajului “BEPS Global Survey”.

Sondajul este realizat anual de Deloitte la nivel global, începând din 2014, pentru a analiza impactul implementării planului de acțiune privind combaterea erodării bazei de impozitare și a transferului profiturilor – Base Erosion and profit Shifting (BEPS)* inițiat de Organizația pentru Dezvoltare și Cooperare Economică (OCDE).

Reamintim: România a devenit stat asociat al Proiectului BEPS, în iunie 2016, prin transmiterea acordului de participare către secretariatul OCDE.


“Primele schimbări legislative majore care vor afecta cu adevărat companiile la nivel global vor intra în vigoare în 2019-2020. Între timp, grupurile multinaționale se pregătesc să-și reducă eventualele riscuri sau dispute cu autoritățile deoarece se anticipează că BEPS va avea implicații mai vaste decât se poate estima în prezent, pe diverse paliere: modelele de business, formele juridice de organizare a societăților, câștigurile sau fluxurile de numerar. Unele companii din România resimt deja implicațiile BEPS ca urmare a transpunerii în Codul fiscal, de la 1 ianuarie 2018, a directivei pentru combaterea evaziunii fiscale cunoscută ca directiva ATAD (Anti Avoidance Tax Directive) ale cărei prevederi derivă din BEPS. Este doar un exemplu care arată că evoluțiile fiscalității la nivel internațional trebuie să preocupe inclusiv companiile din România”, a spus Dan Bădin, partener coordonator servicii fiscale și juridice, Deloitte România.

Principalele constatări ale sondajului:

  • 91% dintre respondenți se așteaptă la cerințe suplimentare de raportare privind prețurile de transfer ca urmare a recomandărilor BEPS și la creșterea poverii de conformare;
  • 86% cred că structurile de taxare implementate în prezent se află sub control mai atent al administrațiilor fiscale decât în urmă cu un an;
  • 85% sunt îngrijorați că autoritățile fiscale vor crește numărul de analize în vederea controalelelor indiferent de modificările legislative generate de BEPS;
  • 80% se așteaptă ca în câțiva ani să fie adoptat raportul țară cu țară public (în prezent raportul care conține anumite date financiare se efectuează către autoritățile fiscale);
  • 78% se așteaptă la apariția dublei impozitări ca urmare a măsurilor luate unilateral de anumite state (de exemplu reforma fiscală din SUA);
  • 76% sunt preocupați de interesul media, al politicienilor și al activiștilor față de taxarea companiilor, conducerea ajungând să fie activ implicată în dezvoltarea strategiei fiscale a companiilor și în monitorizarea ariilor de risc;
  • 68% anticipează schimbări legislative și ale tratatelor bilaterale.

“Respondenții la sondaj au considerat că, printre altele, una dintre ariile de schimbări semnificative asupra afacerilor produse de BEPS o reprezintă faptul că economiile mai mici ar putea deveni destinații mai puțin atractive pentru grupurile multinaționale, pe măsură ce regulile fiscale globale tind spre uniformizare. În acest context, așa cum am menționat și cu alte ocazii, România ar trebui să analizeze implicațiile inițiativelor fiscale internaționale pentru economia proprie și să ia măsurile de rigoare ca să-și mențină atractivitatea pentru investitori la nivel global”, afirmă Dan Bădin.

„O altă observație de interes pentru companiile din România ar fi că liderii grupurilor multinaționale vor să aibă o privire de ansamblu clară asupra activității din fiecare jurisdicție în care operează: cum sunt obținute veniturile, profiturile și cum s-au plătit taxele.


Schimbarea de abordare a apărut pe fondul presiunilor publice pentru transparență, materializate în cerințe crescute de raportare și intensificarea controalelor fiscale. Astfel, taxarea a ajuns să fie considerată și o chestiune de responsabilitate corporativă, nu doar de conformare cu regulile locale sau globale”, mai spune Dan Bădin.

În cadrul sondajului au răspuns 447 de persoane din 39 de țări, exclusiv România, majoritatea deținând funcția de director financiar.

* Planul BEPS conține o serie de recomandări privind modificarea legislaţiilor fiscale naţionale, precum și a regulilor internaţionale cu scopul de a neutraliza lipsurile şi neconcordaţele dintre acestea care pot fi utilizate de companii cu scopul de a transfera profituri către jurisdicţii cu un nivel de impozitare mai scăzut. Măsurile prioritare din planul BEPS se referă la: contracararea practicilor fiscale dăunătoare luând în considerare transparența informațiilor și substanța economică a tranzacțiilor; prevenirea utilizării abuzive a tratatelor de evitare a dublei impuneri; raportarea de la țară la țară (country by country reporting) și eficientizarea mecanismelor de rezolvare a disputelor.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Creșterea nevoii de finanțare a companiilor a fost principalul motor al creditării din S1 al anului, marile bănci prezente pe piața locală reușind să marcheze profituri în creștere.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: