vineri

2 august, 2024

1 august, 2024

Reporterul Wall Street Journal Evan Gerșkovici și fostul marin american Paul Whelan sunt de așteptat să facă parte dintr-un schimb de prizonieri, potrivit unui înalt oficial al administrației americane citat de CNN.

Schimbul, care se produce joi, vine după luni de negocieri secrete și complicate între Moscova și Washington, care au inclus diplomați americani care au căutat pe tot globul soluții pentru a convinge Rusia să elibereze cetățeni americani.

Gerșkovici a fost arestat în martie 2023 în timpul unei călătorii de informare la Ekaterinburg. El a fost găsit vinovat de spionaj de către un tribunal rus pe 19 iulie și condamnat la 16 ani de închisoare într-un proces pe care guvernul SUA, ziarul și susținătorii săi l-au denunțat ca fiind o farsă.


Whelan – care este cetățean american, irlandez, britanic și canadian – a fost reținut la un hotel din Moscova în decembrie 2018 de autoritățile ruse care au susținut că a fost implicat într-o operațiune de spionaj.

O listă lungă a persoanelor care ar putea fi eliberate

Părțile, mai anunță CNN, au convenit asupra transferului de prizonieri și se așteaptă ca prizonierii să fie în custodia SUA în curând.

Publicația americană se concentrează pe cetățenii americani deținuți în Rusia, dar schimbul pare să fie mult mai amplu.

Publicațiile occidentale scriu de 2 zile că o serie de dizidenți ruși și persoane condamnate pentru opoziția lor față de războiul din Ucraina au fost mutate din închisori în ultimele zile, un posibil semn că un schimb de prizonieri cu Occidentul ar putea fi aproape.


Euractiv, de exemplu, a scris că cetățeanul germano-rus Kevin Lik, care a fost condamnat pentru trădare, activiștile de opoziție Lilia Chanișeva și Xenia Fadeeva și artistul anti-război Sașa Skocilenko, au fost mutați din locurile de detenție.

Serviciul penitenciar, FSIN, a anunțat că și disidentul Vladimir Kara-Murza – cu cetățenie rusă și britanică – a fost transferat din colonia penală IK-16 din Omsk către o altă destinaţie, dar nu a precizat unde.

Toți enumerați mai sus au fost mutați, cel mai probabil, în închisoarea Lefortovo din Moscova. Președintele Vladimir Putin ar urmai să-i grațieze în mod oficial înainte de a fi urcați într-un avion către o destinație din Europa, cel mai probabil Germania.

Printre acele persoane pe care Moscova a semnalat că ar dori să le repatrieze în orice schimb cu Occidentul se numără Vadim Krasikov, un rus care ispășește o închisoare pe viață în Germania pentru crimă. De asemenea, SUA dețin cel puțin doi cetățeni ruși, Vladimir Dunaev și Roman Seleznev, condamnați pentru infracțiuni cibernetice, care ar putea fi parte din schimb.

Al treilea schimb major din ultimii 2 ani

Schimbul de joi este al treilea schimb major de prizonieri între Rusia și SUA în puțin peste doi ani.

În aprilie 2022, americanul Trevor Reed, cetățean american și fost pușcaș marin care fusese reținut în Rusia din 2019, a fost eliberat într-un schimb de prizonieri. El a fost condamnat la nouă ani de închisoare în iulie 2020 pentru că a pus în pericol „viața și sănătatea” polițiștilor ruși într-o altercație.

În decembrie 2022, baschetbalista Brittney Griner a fost eliberată din detenția rusă într-un schimb care l-a implicat pe traficantul de arme rus Viktor Bout.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: