miercuri

31 iulie, 2024

31 iulie, 2024

O serie de dizidenți ruși și persoane condamnate pentru opoziția lor față de războiul din Ucraina au dispărut din închisorile rusești în ultimele zile, ceea ce activiști pentru drepturile omului citați de Euractiv spun că este un posibil semn că un schimb de prizonieri cu Occidentul ar putea fi aproape.

Deși Rusia mută prizonierii în alte unități de închisoare fără a informa rudele și avocații acestora, numărul deținuților care au fost mutați în ultimele zile – cel puțin șapte – și asemănarea profilurilor lor sunt extrem de neobișnuite.

„Cu toții sperăm că acestea sunt semne bune”

Printre cei ale căror rude și susținători spun că nu se mai află în aceeași închisoare, dar că, potrivit autorităților închisorii, „au plecat” într-o altă unitate se numără politicianul de opoziție Ilia Yașin, proeminentul activist pentru drepturile omului Oleg Orlov și Danila Krinari, un bărbat condamnat pentru cooperând în secret cu guverne străine.


Alții care au dispărut sunt cetățeanul germano-rus Kevin Lik, care a fost condamnat pentru trădare, activiștile de opoziție Lilia Chanișeva și Xenia Fadeeva și artistul anti-război Sașa Skocilenko. Toți sunt indivizi pe care statul rus i-a etichetat, din diferite motive, drept extremiști periculoși.

Serviciul penitenciar, FSIN, a declarat că și disidentul Vladimir Kara-Murza – cu cetățenie rusă și britanică – a fost transferat din colonia penală IK-16 din Omsk către o altă destinaţie, dar nu a precizat unde.

În Occident, toți ce sus-menționați sunt considerați prizonieri politici. „Cu toții sperăm că acestea sunt semne bune. Sperăm că autoritățile i-au scos probabil pe toți din închisorile lor pentru a-i aduna într-un singur loc, în pregătirea unui schimb”, a declarat pentru Reuters Ivan Pavlov, un activist proeminent pentru drepturile omului care a fugit din Rusia și este stabilit în Praga.

Pavlov, pe care autoritățile ruse l-au desemnat „agent străin”, a spus că prizonierii sunt cel mai probabil în închisoarea Lefortovo din Moscova. Președintele Vladimir Putin va trebui apoi să-i grațieze în mod oficial înainte de a fi urcați într-un avion către o destinație din Europa, despre care Pavlov a spus că ar putea fi în Germania.

Condamnări rapide ale unor jurnaliști


Mișcările raportate în închisorile din Rusia urmează condamnării neobișnuit de rapidă, pe 19 iulie, a jurnalistului american Evan Gerșkovici, pentru acuzații de spionaj pe care acesta le-a neagat. El a fost condamnat la 16 ani de închisoare, iar Rusia a confirmat deja că au avut loc discuții despre posibilul său schimb.

Alsu Kurmașeva, jurnalist ruso-american al Radio Europa Liberă, a fost de asemenea judecată cu grabă neobișnuită tot pe 19 iulie și condamnată la 6 ani și jumătate de închisoare pentru răspândirea de informații false despre armata rusă. Ea a negat acuzațiile.

Kremlinul, întrebat marți despre posibilitatea unui schimb de prizonieri care să-l implice pe Gerșkovici, a refuzat să comenteze.

Cetățean german grațiat în Belarus

Există numeroși alți cetățeni americani în spatele gratiilor în Rusia, inclusiv Paul Whelan, un fost pușcaș marin condamnat pentru spionaj, acuzație pe care a negat-o, și Marc Fogel, care a fost condamnat pentru posesie de droguri.

Între timp, în Belarus, președintele Alexander Lukașenko, un apropiat al lui Putin, l-a grațiat marți pe Rico Krieger, un cetățean german condamnat la moarte pentru acuzații de terorism, din nou cu o grabă neobișnuită și o acoperire mediatică de stat.

Printre acele persoane pe care Moscova a semnalat că ar dori să le repatrieze în orice schimb cu Occidentul se numără Vadim Krasikov, un rus care ispășește o închisoare pe viață în Germania pentru crimă. De asemenea, SUA dețin cel puțin doi cetățeni ruși, Vladimir Dunaev și Roman Seleznev, condamnați pentru infracțiuni cibernetice, care ar putea fi parte din schimb.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: