sâmbătă

20 aprilie, 2024

10 februarie, 2013

Președintele Traian Băsescu le-a cerut public, duminică, premierului Victor Ponta și liderilor celor două Camere ale parlamentului, Crin Antonescu și Valeriu Zgonea, să semneze o scrisoare comună care să cuprindă angajamentele României privind Justiția și să o trimită cancelariilor europene pentru a obține votul favorabil aderării României la spațiul Schengen.

Într-o declarație de presă la Cotroceni, Băsescu a precizat că pe lista de angajamente trebuie să se regăsească și procedura de numire a șefilor Parchetului.

”La Consiliul JAI din 6-7 martie miniştrii (de interne sau de Justiție din UE) să fie deja în posesia unei scrisori în care cei trei să dea răspunsuri favorabile cu privire la ce vor să facă legat de desemnarea procurorilor, pentru că procedura doamnei Pivniceru a fost un eşec”, a spus Băsescu.


Președinte a precizat ce fel de propuneri de procurori ar accepta la șefia Parchetului: ”Nu am nicio preferinţă nominală, doar vreau să fie procurori buni, care au luptat împotriva corupţiei, şi nu procurori fără performanţă”.

El a susținut că România nu are șanse să primească votul unanim la Consiliul Justiție și Afaceri Interne din 6-7 martie, pentru aderarea la spațiul Schengen, în lispa unei scrisori care cănțănă angajamentele privind justiția.

”În lipsa unei astfel de scrisori, România are şanse aproape zero să obţină un răspuns favorabil în Consiliul JAI din 6-7 martie, şi eu cer public să se facă un astfel de demers. Nu garantez că va fi un succes, dar este ceva ce poate face establishmentul politic românesc pentru a apropia şansele de intrare în Schengen”, a arătat Băsescu.

Șeful statului a menținat că, joi și vineri, la Consiliul European, i-a tatonat pe ceilalți șefi de state sau de guverne din UE privind problema Schengen, însă, în urma raportului Comisiei Europene în Mecanismul de cooperare și verificare din 30 ianuarie argumentele sale sunt zero petru ca guvernele europene să accepte aderarea României la Schengen la Consiliul JAI din martie.


”Sigur că am tatonat atmosfera şi abordările după apariţia raportului MCV pentru România. Vreau să ştiţi că nu este bună deloc. Şi raportul a fost o dezamăgire exact în zonele în care avusesem reticenţă şi până la raport. În luna decembrie am reuşit să obţin în Consiliul European decizia ca în martie, la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne, subiectul România şi Bulgaria să fie din nou pe ordinea de zi. În momentul de faţă, argumentele mele sunt epuizate”, a declarat președintele.

Alte angajamente cerute de Traian Băsescu:

  • O poziţie cu privire la ce se întâmplă dacă un ministru al Guvernului este constatat a fi incompatibil de Agenţia de Integritate.
  • Ce face majoritatea parlamentară dacă se cere arestarea sau percheziţionarea unui parlamentar.
  • Un răspuns şi un angajament de respectare a hotărârilor justiţiei în ceea ce priveşte plecarea parlamentarilor din Parlament.
  • Un angajament cu privire la ce se întâmplă cu un parlamentar constatat a fi incompatibil şi alte câteva aspecte.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: