joi

28 martie, 2024

5 septembrie, 2022

Guvernele Finlandei și Suediei asigură garanții de credite de zeci de miliarde de euro companiilor energetice din țările lor, de teama repetării în energie a scenariului declanșării crizei financiare din 2008, odată cu falimentul marii bănci de investiții Lehman Brothers.

Finlanda va asigura garanții de credite în lichidități de 10 miliarde de euro, iar Suedia echivalentul a 23,2 miliarde de euro. Oprirea completă a livrărilor de gaze rusești spre Europa prin conducta Nord Stream 1 a fost argumentul decisiv care a convins autoritățile celor două țări nordice.

Oprirea gazelor prin Nord Stream 1 „a avut ingredientele pentru probleme de tip Lehman Brothers al industriei energetice”, a declarat ministrul finlandez al Afacerilor Economice, Mika Lintila, citat de Reuters.


Marea criză financiară din 2008 a fost declanșată de falimentul Lehman Brothers, atunci – a patra cea mai mare bancă de investiţii din SUA, înregistrat în septembrie 2008, din cauza unor datorii de peste 600 de miliarde de dolari.

Garanții de ultimă instanță

„Programul guvernului este o opţiune de finanţare de ultimă instanţă pentru companiile care, altfel,  ar fi ameninţate cu insolvenţa”, a declarat prim-ministrul finlandez Sanna Marin.

Compania finlandeză de energie Fortum, controlată de stat, îndemnase autorităţile de reglementare, săptămâna trecută, să ia măsuri imediate pentru a preveni incapacitatea de plată chiar şi în rândul jucătorilor mai mici.

„Apreciem că guvernele finlandez şi suedez au luat măsuri rapide pentru a stabiliza piaţa nordică a instrumentelor derivate şi pentru a sprijini companiile energetice nordice în timp de criză.


„Este esenţial să menţinem companiile operaţionale”, a scris compania Fortum pe Twitter.

Împotriva presiunii speculative

Contractele bursiere derivate (futures) sunt instrumente de management al riscului, prin care se vând cantități cu livrare la o dată ulterioară, dar la un preț stabilit la data contractului. Această piață, utilă pentru administrarea riscului, este și susceptibilă la operațiuni speculative.

Garanţiile guvernamentale au rolul să prevină creşterea excesivă a cererilor de colaterale la tranzacțiile companiilor energetice la bursa Nasdaq Commodities.

Piața financiară s-ar putea contamina, la rândul său – spun oficialii citați de Reuters.

Fluxurile mai scăzute de gaze din Rusia au dus la scumpirea energiei pe piețele europene, ceea ce a provocat pierderi pe contractele futures de electricitate ale companiilor energetice, care s-au văzut forţate să găsească surse de finanțare a colateralelor (marje) cerute la burse.

Marja cerută pentru operațiunile post-tranzacționare (clearing) de la bursa Nasdaq a crescut de la 25 la 180 de miliarde de coroane suedeze (16,7 miliarde dolari), din cauza creşterii preţurilor energiei electrice cu aproximativ 1.100%.

Casa de clearing Nasdaq este o companie suedeză supravegheată de autorităţile suedeze, acesta fiind principalul motiv pentru care Suedia a fost prima ţară care a intervenit pentru a aborda potenţiala criză.

Ministrul suedez de Finanţe, Mikael Damberg, a declarat că garanţiile se vor acorda până în martie anul viitor în Suedia şi vor acoperi, de asemenea, toate ţările nordice şi baltice doar pentru următoarele două săptămâni.

Fără garanţii guvernamentale, producătorii de energie electrică ar fi putut ajunge luni în „faliment tehnic”, a spus Mikael Damberg.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: