joi

28 martie, 2024

21 ianuarie, 2019

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) și operatorul pieței de energie electrică și gaze naturale din România (OPCOM) au început colaborarea pentru lansarea serviciilor de contraparte centrală (CCP) pe piața de energie, ca şi pe cea de capital.

Contrapartea Centrală (CCP) va fi entitatea care asigură compensarea tranzacţiilor cu instrumente derivate (futures şi options) emise atât pe baza acţiunilor companiilor energetice sau a indicelui acestora de la BVB, cât şi a tranzacţiilor cu energie de la OPCOM.

Proiectul vine în contextul marii volatilităţi de pe piaţa spot de electricitate de la OPCOM, care a erupt din cauza grevei minerilor de la CE Oltenia.


CCP „are scopul de a elimina în totalitate riscul de contraparte caracteristic celor două piețe și crearea premiselor pentru lansarea de contracte futures cu activ suport pe indici ai pieței de energie din România”, spune un comunicat al BVB, emis luni.

„Abordarea pe care BVB și OPCOM o propun este ca, pe lângă tranzacțiile desfășurate pe piețele administrate de BVB pentru acțiuni, obligațiuni, derivate financiare, proiectul CCP să ofere chiar din prima etapă a lansării sale servicii de compensare pentru tranzacții desfășurate în piața energiei”, a spus Adrian Tănase, directorul general al BVB.

De asemenea, tot din prima etapă se vor lansa instrumentele financiare de tip futures având activ suport energia electrică. „La nivelul pieței de capital locale, proiectul de creare a contrapărții centrale pune bazele unei infrastructuri moderne care să corespundă celor mai înalte standarde și bune practici din Uniunea Europeană”, a adăugat Adrian Tănase.

„Proiectul BVB oferă avantajul eliminării riscului valutar și a unor costuri suplimentare de evaluare a garanțiilor pentru participanții la piața energiei în comparație cu serviciile de compensare puse la dispoziție de contrapărți centrale cu sediul în alte țări ale Uniunii Europene”, a spus şi Victor Ionescu, director general OPCOM.


Din perspectiva pieței de energie electrică, a piețelor centralizate pe care OPCOM le pune la dispoziția operatorilor economici din domeniul energiei electrice, „proiectul Casei de Compensare locale al BVB este de natură să furnizeze o soluție pentru rezolvarea corectă, rapidă și sigură a riscului de contraparte”, a adăugat Victor Ionescu.

Riscul de contraparte este, în fond, un risc de neplată, ca urmare a insolvabilităţii unuia dintre participanţii la piaţă. Contrapartea Centrală este intermediarul care vinde şi cumpără instrumentele derivate, cu ajutorul cărora participanţii se acoperă privind riscul evoluţiei haotice a preţurilor.

BVB a demarat anul trecut un proiect de implementare a unui set de măsuri și investiții majore pentru crearea unei infrastructuri moderne în acord cu standardele de bune practici din Uniunea Europeană.

Acest proiect a primit confirmările de susținere din partea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Autorității Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) și a Băncii Naționale a României (BNR), iar planul de afaceri al proiectului și conceptul noii instituții va fi analizat în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor a BVB din 29-30 ianuarie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: