fbpx Modifica setari cookieuri

Interviu

Interviu James Kirchick: ”Ne îndreptăm spre o Americă de tip Weimar”

(Textul de mai jos reprezintă fragmente din interviul apărut în CRONICILE Curs de Guvernare  – publicație exclusiv print, cu un conținut diferit de cel al cursdeguvernare.ro –… Mai mult

21.09.2020

Chestiunea

Motorul industriei prelucrătoare pierde 25% din putere: 600 de companii din industria de componente auto încasează cu 4,75 mld. euro mai puțin decât în 2019

Cifra de afaceri totală a sectorului industrial de componente auto din România s-ar putea reduce cu 25% pe întreg anul 2020, față de 2019, ca… Mai mult

20.09.2020

La obiect

România – în topul european al reducerii exporturilor și într-o poziție slabă în regiune

Datele publicate de Eurostat plasează România imediat după podium între cele mai afectate state UE de pandemie în ceea ce privește exporturile realizate pe primele… Mai mult

17.09.2020

La obiect

Alarmă în Indexul BM: Copiii români nu vor atinge decât 58% din potențialul lor de productivitate

În medie, un copil născut acum în România va atinge doar jumătate din potențialul unui adult cu stare de sănătate bună și complet educat, atrage… Mai mult

17.09.2020

Scenariile pentru Ucraina – presa internațională

de Mariana Bechir 20.2.2014

Opiniile presei internaţionale converg, în mare majoritate, către ideea că  în Ucraina se poate repeta scenariul din fosta Iugoslavie.

Viziune comună: divizarea

”În cele două decenii de când Ucraina a devenit stat independent, riscul dezintegrării n-a fost niciodată mai mare decât acum”, scrie Masha Lipman în editorialul ”Se sparge Ucraina?”, publicat joi în The New Yorker.

Ucraina este o țară divizată și acest fapt exacerbează dramatic toate celelalte probleme, spune Masha Lipman. În cei 20 de ani de independență, s-a încercat construirea unei națiuni, dar nu s-a reușit acest lucru, Ucraina rămânând scindată între sudul și estul prorus, pe de o parte, și vestul legat de Polonia și cu rădăcini în Austro-Ungaria, de cealaltă parte.

Alexander Motyl, profesor la Rutgers University și expert în spațiul ucrainean, afirmă, într-un interviu publicat joi în The Atlantic, că scindarea ar fi cel mai bun lucru ce s-ar putea întâmpla acestei ţări.

”Dacă cele trei provincii problematice – Donbas, Luhansk și Donetsk, eventual și Crimeea, părăsesc Ucraina, la modul cel mai cinstit spus, va fi mai bine” (pentru Ucraina – n. red.), susţine profesorul Motyl, în interviu.

Academicianul este convins că situația Ucrainei se va îmbunătăți automat, atât economic, cât și politic, într-un astfel de scenariu.

În pofida aparenței și a iluziei trăite încă de locuitorii celor trei provincii (care pe vremuri spuneau că hrănesc întreaga Uniune Sovietică), Donbas, Luhansk și Donetsk nu sunt principalii contributori la buget, ci primii beneficiari ai subvențiilor. Și unele dintre provinciile vestice sunt subvenționate, însă într-o proporție mult mai mică, explică Alexander Motyl, invocând statisticile.

Zone întregi din Donbas ar trebui închise, economic vorbind, pentru că ”ele nu fac profit și nici nu vor face până când nu va investi cineva mii de miliarde de dolari și acele mii de miliarde de dolari pur și simplu nu vin”, a declarat profesorul de la Rutgers University.

Pe de altă parte, provinciile rusofone sunt patria Partidului Regiunilor și a Partidului Comunist, acolo se află baza de alegători a celor două formațiuni, iar eventuala lor desprindere ar aduce stabilitate politică Ucrainei.

Oricum, în Crimeea, unde conform profesorului Alexander Motyl există riscul iminent ca aceasta să-și declare independența, Rusiei îi va fi foarte ușor să pătrundă, sub pretextul eliberării provinciei.

(Wikimedia Commons)

“Un scenariu îngrozitor de plauzibil”

Materialul de deschidere al ediției de joi a The Economist, intitulat ”Ucraina în flăcări. Infernul lui Putin”, susţine că Vestul este forțat de ultimele evenimente de la Kiev să ia măsuri împotriva președintelui Rusiei, să-i spună că de data aceasta”a mers prea departe”. Rusia și-ar putea pierde, de exemplu, locul în G8, scrie The Economist.

The economist descrie un scenariu ”îngrozitor de plauzibil”: spargerea Ucrainei. Iar Vladimir Putin este arhitectul celor ce se întâmplă acum:”Nu Putin a aprins chibritul săptămâna aceasta, dar el a pregătit rugul”, scrie The Economist.

O opinie asemănătoare are și Edward Lucas, The Telegraph, care consideră că Vestul nu poate soluționa problema din Ucraina ajungând la o înțelegere cu Rusia, deoarece asta i-ar înfuria pe protestatari și ar stimula manifestările extremiste și violente în rândul acestora.

Singura soluție, crede Edward Lucas, este ca Vestul ”să-și arate mușchii” de data aceasta. În primul rând, ajutând Georgia și Moldova, pentru ca Rusiei să nu-i reușească presiunile de deturnare de la drumul european, așa cum s-a întâmplat în Ucraina.

În al doilea rând, scrie Edward Lucas, Vestul (Europa și SUA) trebuie să înceapă vânătoarea împotriva averilor oligarhilor și politicienilor corupți de la Kiev și de la Kremlin.

Ucrainienii nu trebuie părăsiți de Vest, pentru că ei luptă și mor pentru dreptul de a fi europeni, crezând în valorile occidentale mai mult decât cred occidentalii, încheie Edward Lucas.

Viitorul Rusiei poate fi influenţat de evoluţia situaţiei din Ucraina

Ingo Mannteufel, șeful secției Rusia și Europa de Est, Deutsche Welle, este de părere că, dincolo de problema influenței politice a Kremlinului, conflictele din Kiev tind să pună în discuție relația dintre cetățean și stat, în Rusia.

”Pentru președintele Vladimir Putin, Ucraina nu mai este doar cheia creării unei Uniuni Euroasiatice dominată de Rusia, ca o contrapondere la Uniunea Europeană. Protestele împotriva președintelui Viktor Ianukovici au un efect profund asupra imaginii liderilor politici ruși”, spune Ingo Mannteufel.

Dacă protestatarii din Ucraina vor reuși să-l învingă pe preşedintele Ianukovici și să-și impună voința, mulți ruși se vor întreba dacă nu ar putea și ei să schimbe situația din propria țară, ieșind în stradă.

În plus, victoria demonstranților ar putea contrazice opinia larg răspândită că democrația de tip european nu se potrivește realității slave.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 20.2.2014

Lăsați un comentariu


Stiri

România a depășit 2.000 de cazuri de Covid diagnosticate în 24 de ore

Vladimir Ionescu

Grupul de Comunicare Strategică a raportat miercuri 2.158 de cazuri de infectare cu coronavirus depistate în ultimele 24 de ore, acesta fiind recordul de la… Mai mult

Stiri

Raport BNR: Investițiile directe în străinătate ale României – 324 de milioane de euro în 2019. Cipru, cea mai importantă destinație

Alexandra Pele

Soldul investițiilor directe în străinătate ale României s-au ridicat la 324 de milioane de euro în 2019, potrivit datelor publicate miercuri de Banca Națională a… Mai mult

Stiri

Speranța de viață în UE – România, pe penultimul loc

Marin Pana

Speranța de viață a unui nou-născut în UE era de 81 de ani în anul 2018, cu o diferență pe sexe de 5,5 ani în… Mai mult

Europa

Electrificarea industriei: Tehnologiile existente pot acoperi jumătate din consumul de combustibili fosili 

Adrian N Ionescu

Scăderea prețului la energia regenerabilă și costurile în creștere ale certificatelor de emisii de gaze de seră vor face rentabilă folosirea tehnologiilor deja existente pentru… Mai mult

Stiri

Primul audit european asupra ”domniei legii” – independența judiciară expusă riscului în Ungaria și Polonia, ”provocări” în Bulgaria, România, Croația, Slovacia

Victor Bratu

Standardele UE în materia statului de drept se confruntă cu „provocări serioase” în unele țări membre, va avertiza Comisia Europeană în primul său audit tematic,… Mai mult

Stiri

Amazon a lansat un sistem de acces și de plată contactless cu ajutorul palmei

Raluca Florescu

Amazon a anunțat marți lansarea unui nou sistem de plată, prin intermediul palmei, sistem ce este disponibil deja în două dintre magazinele retailerului american, scrie… Mai mult

Europa

Emmanuel Macron cere UE să pună capăt dependenței de armament american

Iulian Soare

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a cerut Europei să pună capăt dependenței de sisteme de apărare americane și a repetat apelul ca continentul să își controleze… Mai mult