fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

Problemele versiunii românești a legii muncii flexibile: NEînțelegeri Sindicate – Patronate – Guvern în chestiunea protecției angajaților. Cum procedează alte țări UE

Guvernul urmează să adopte în această săptămână reglementările pentru introducerea muncii flexibile, un proiect ce a generat nemulțumiri puternice din partea sindicatelor. Acestea reclamă că… Mai mult

06.07.2020

La obiect

Calculele relansării de 100 mld.E / Guvernul va putea finanța marele plan foarte simplu: respectând legea

România și-a bugetat, în ultimul deceniu, investiții de 98,9 miliarde de euro, nivel similar cu cel din planul de relansare anunțat miercuri de Guvernul Orban,… Mai mult

05.07.2020

La obiect

România a pierdut un milion de locuitori într-un deceniu

România a pierdut un milion de locuitori într-un deceniu, potrivit datelor comunicate de INS, corelate cu statistica oficială certificată de Eurostat din 2010 încoace. De… Mai mult

03.07.2020

La obiect

„Inflaţia industrială” a scăzut puternic. Atenție, însă, tendințe semnificative de creștere se mențin la bunuri de capital și bunuri de uz curent !

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) a scăzut cu aproape șapte puncte procentuale pe parcursul ultimelor cinci luni, de la 4,72% în ianuarie 2020 până la… Mai mult

02.07.2020

Scenariile pentru Ucraina – presa internațională

de Mariana Bechir 20.2.2014

Opiniile presei internaţionale converg, în mare majoritate, către ideea că  în Ucraina se poate repeta scenariul din fosta Iugoslavie.

Viziune comună: divizarea

”În cele două decenii de când Ucraina a devenit stat independent, riscul dezintegrării n-a fost niciodată mai mare decât acum”, scrie Masha Lipman în editorialul ”Se sparge Ucraina?”, publicat joi în The New Yorker.

Ucraina este o țară divizată și acest fapt exacerbează dramatic toate celelalte probleme, spune Masha Lipman. În cei 20 de ani de independență, s-a încercat construirea unei națiuni, dar nu s-a reușit acest lucru, Ucraina rămânând scindată între sudul și estul prorus, pe de o parte, și vestul legat de Polonia și cu rădăcini în Austro-Ungaria, de cealaltă parte.

Alexander Motyl, profesor la Rutgers University și expert în spațiul ucrainean, afirmă, într-un interviu publicat joi în The Atlantic, că scindarea ar fi cel mai bun lucru ce s-ar putea întâmpla acestei ţări.

”Dacă cele trei provincii problematice – Donbas, Luhansk și Donetsk, eventual și Crimeea, părăsesc Ucraina, la modul cel mai cinstit spus, va fi mai bine” (pentru Ucraina – n. red.), susţine profesorul Motyl, în interviu.

Academicianul este convins că situația Ucrainei se va îmbunătăți automat, atât economic, cât și politic, într-un astfel de scenariu.

În pofida aparenței și a iluziei trăite încă de locuitorii celor trei provincii (care pe vremuri spuneau că hrănesc întreaga Uniune Sovietică), Donbas, Luhansk și Donetsk nu sunt principalii contributori la buget, ci primii beneficiari ai subvențiilor. Și unele dintre provinciile vestice sunt subvenționate, însă într-o proporție mult mai mică, explică Alexander Motyl, invocând statisticile.

Zone întregi din Donbas ar trebui închise, economic vorbind, pentru că ”ele nu fac profit și nici nu vor face până când nu va investi cineva mii de miliarde de dolari și acele mii de miliarde de dolari pur și simplu nu vin”, a declarat profesorul de la Rutgers University.

Pe de altă parte, provinciile rusofone sunt patria Partidului Regiunilor și a Partidului Comunist, acolo se află baza de alegători a celor două formațiuni, iar eventuala lor desprindere ar aduce stabilitate politică Ucrainei.

Oricum, în Crimeea, unde conform profesorului Alexander Motyl există riscul iminent ca aceasta să-și declare independența, Rusiei îi va fi foarte ușor să pătrundă, sub pretextul eliberării provinciei.

(Wikimedia Commons)

“Un scenariu îngrozitor de plauzibil”

Materialul de deschidere al ediției de joi a The Economist, intitulat ”Ucraina în flăcări. Infernul lui Putin”, susţine că Vestul este forțat de ultimele evenimente de la Kiev să ia măsuri împotriva președintelui Rusiei, să-i spună că de data aceasta”a mers prea departe”. Rusia și-ar putea pierde, de exemplu, locul în G8, scrie The Economist.

The economist descrie un scenariu ”îngrozitor de plauzibil”: spargerea Ucrainei. Iar Vladimir Putin este arhitectul celor ce se întâmplă acum:”Nu Putin a aprins chibritul săptămâna aceasta, dar el a pregătit rugul”, scrie The Economist.

O opinie asemănătoare are și Edward Lucas, The Telegraph, care consideră că Vestul nu poate soluționa problema din Ucraina ajungând la o înțelegere cu Rusia, deoarece asta i-ar înfuria pe protestatari și ar stimula manifestările extremiste și violente în rândul acestora.

Singura soluție, crede Edward Lucas, este ca Vestul ”să-și arate mușchii” de data aceasta. În primul rând, ajutând Georgia și Moldova, pentru ca Rusiei să nu-i reușească presiunile de deturnare de la drumul european, așa cum s-a întâmplat în Ucraina.

În al doilea rând, scrie Edward Lucas, Vestul (Europa și SUA) trebuie să înceapă vânătoarea împotriva averilor oligarhilor și politicienilor corupți de la Kiev și de la Kremlin.

Ucrainienii nu trebuie părăsiți de Vest, pentru că ei luptă și mor pentru dreptul de a fi europeni, crezând în valorile occidentale mai mult decât cred occidentalii, încheie Edward Lucas.

Viitorul Rusiei poate fi influenţat de evoluţia situaţiei din Ucraina

Ingo Mannteufel, șeful secției Rusia și Europa de Est, Deutsche Welle, este de părere că, dincolo de problema influenței politice a Kremlinului, conflictele din Kiev tind să pună în discuție relația dintre cetățean și stat, în Rusia.

”Pentru președintele Vladimir Putin, Ucraina nu mai este doar cheia creării unei Uniuni Euroasiatice dominată de Rusia, ca o contrapondere la Uniunea Europeană. Protestele împotriva președintelui Viktor Ianukovici au un efect profund asupra imaginii liderilor politici ruși”, spune Ingo Mannteufel.

Dacă protestatarii din Ucraina vor reuși să-l învingă pe preşedintele Ianukovici și să-și impună voința, mulți ruși se vor întreba dacă nu ar putea și ei să schimbe situația din propria țară, ieșind în stradă.

În plus, victoria demonstranților ar putea contrazice opinia larg răspândită că democrația de tip european nu se potrivește realității slave.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 20.2.2014

Lăsați un comentariu


Europa

China accelerează implementarea 5G anunțând investiții record în tehnologia viitorului, în timp ce SUA și Europa luptă cu Covid-19,

Iulian Soare

În vreme ce atenția globală pare a fi absorbită aproape integral de criza coronavirus, Beijing-ul se concentrează la punerea în aplicare a unei politici care… Mai mult

Europa

Ungaria, încă un pas pe piața regională de energie – MVM cumpără operațiunile E.ON din Cehia

Iulian Soare

Grupul german de utilităţi E.ON a anunţat vânzarea operaţiunilor de retail în domeniul electricităţii şi gazelor naturale din Cehia către compania energetică de stat MVM… Mai mult

Stiri

SUA pregătesc tarife de 1,3 miliarde de dolari pentru importurile de bunuri de lux din Franța

Vladimir Ionescu

Statele Unite plănuiesc să impună tarife vamale asupra importurilor de produse de lux din Franța, după ce președintele Emmanuel Macron a precizat că Franța urmărește… Mai mult

Europa

Relația UE-Turcia : Grecia cere sancțiuni împotriva Ankarei, Josep Borell insistă pentru dialog

Iulian Soare

Ministrul de Externe al Greciei va cere luni omologilor săi din UE să elaboreze o listă de potențiale sancțiuni împotriva Turciei în cazul în care… Mai mult

Stiri

Raport: 10 milioane de copii, la nivel global, riscă să nu se mai întoarcă niciodată la școală, după pandemie

Iulian Soare

Zece milioane de copii s-ar putea să abandoneze pentru totdeauna școala, după întreruperea cursurilor din cauza pandemiei de Covid-19, conform unui raport al organizaţiei caritabile… Mai mult

Stiri

Revizuirea hotărârilor din dosarele în care Secția specială a retras apelurile – solicitată de o asociație a procurorilor

Vladimir Ionescu

Asociaţia de procurori Inițiativa pentru Justiție solicită  general al României să „analizeze necesitatea revizuirii deciziilor penale pronunțate de Înalta Curte de Casație și Justiție în… Mai mult

Europa

Polonia / Președintele Andrzej Duda a câștigat un nou mandat – voturi centralizate din 99,97% secții

Iulian Soare

Președintele în exercițiu Andrzej Duda a fost reales președinte al Poloniei, anunță Politico, care citează rezultate parțiale transmise luni de Comisia Electorală Națională din Polonia.… Mai mult