joi

28 martie, 2024

9 mai, 2016

achimas cadariuPatriciu Achimaș-Cadariu și-a dat luni demisia din funcția de ministru al Sănătății, din cauza scandalului dezinfectanților diluați, iar prim-ministrul i-a acceptat-o pe loc.

Am acceptat astazi demisia domnului Patriciu Achimas Cadariu din functia de ministru al Sanatatii. In perioada  urmatoare voi inainta domnului Presedinte al Romaniei KLaus Iohannis propunerea pentru un nou ministru al Sanatatii”, anunță premierul Dacian Cioloș, într-un comunicat.

Reamintim că, la ora 11.00, la guvern a început prima reuniune a grupului de lucru coordonat de premierul Dacian Cioloş privind măsurile din domeniul sănătăţii. 


Premierul Dacian Cioloș declara vineri că nu exclude posibilitatea schimbării ministrului Sănătății dar, în momentul de față, a precizat el, asta nu va rezolva problemele sistemului.

„Nu exclud nicio măsură, dar în momentul de față nu cred că schimbări de oameni pot să rezolve problemele sistemice.

Dacă va fi cazul și când va fi cazul, așa cum am demonstrat și până acum, voi lua orice măsură, dar acum mă interesează să găsim soluții la problemele care sunt acolo și să putem scoate la lumină alte probleme care eventual se pot isca.

Pentru că, vă dați seama, cum poți să schimbi, să faci o reformă într-un sistem când la fiecare lună, aproape la fiecare lună, mai apare câte o criză, mai apare câte un scandal?”, a explicat premierul, vineri, la a IV-a ediție a forumului de dezbateri Eurosfat, referindu-se la scandalul dezinfectanților.

Dosarul dezinfectanților


Ministerul Sănătăţii a publicat vineri lista celor 50 de spitale în cadrul cărora testele de sanitație au dovedit că dezinfectanții Hexi Pharma folosiți sunt ineficienți.

Au fost depistate probe neconforme la dezinfectanţi, nouă dintre aceste unităţi fiind din Capitală, acolo unde au fost trataţi şi răniţi din incendiul de la Colectiv:

Institutul Naţional de Endocrinologie Parhon, Spitalul de Urgenţă Pantelimon, Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, Spitalul Sf. Ştefan, Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Ioan, Spitalul Clinic Dr. Ioan Cantacuzino, Spitalul de Nefrologie Carol Davila şi Spitalul Universitar de Urgenţă sunt cele nouă unităţi clinice din Capitală în care rezultatele au fost neconforme în ceea ce priveşte dezinfectanţii folosiţi.

Patriciu Achimaș – Cadariu a fost acuzat pe presă din cauza modului în care s-au desfășurat aceste teste: analizeele au fost efectuate de laboratoarele spitalelelor, de direcțiile de sănătate județene și de către laboratoare private, în condițiile în care aceștia sunt cei care au raportat situații false privind infecțiile nosocomiale.

Testele de sanitație

  • Testările efectuate se numesc de sanitație și se realizează luând probe de pe mâini, instrumente, mobilier și alte suprafețe, după ce a fost folosit dezinfectantul.
  • Analizele au fost făcute în laboratoarele spitalelor, ale direcțiilor de sănătate publică și în laboratoare private.
  • A fost folosită metodologia standard acreditată în acest moment în România, a explicat ministrul
  • În total a fost vorba de câteva sute de laboratoare, toate acreditate pentru astfel de teste

Rezultatele

  • au fost recoltate 3.526 probe, unele sunt în curs de efectuare
  • în aproape 5% din cazuri, aproximativ 150 de probe, testele au arătat că biocizii (dezinfectanții) nu au reușit să elimine microorganismele împotriva cărora sunt folosiți
  • în spitalele cu teste care au arătat că dezinfectanții sunt ineficienți, “s-au luat toate măsurile prevăzute de lege”, a explicat Patriciu Achimaș – Cadariu, fără a spune care sunt aceste măsuri și sfîtuindu-i pe jurnaliști să întrebe la direcții de sănătate publică. “Ne putem problema în situaţiile în care testele au fost neconforme şi am luat măsuri care duc până la suspendarea utilizării acestor substanţe”.

Ministerul a cerut vineri verificarea contractelor semnate de Hexi Pharma cu spitalele

La două săptămâni de la izbucnirea scandalului dezinfectanților diluați folosiți în spitale și după numeroase dezvăluiri făcute de presă referitor la contractele firmei Hexi Pharma, Ministerul Sănătății a cerut vineri verificarea contractelor Hexi Pharma pe bani publici.

Verificările vor fi făcute de direcții de sănătate publică, prin intermediul compartimentelor de audit, în cazul contractelor dintre Hexi Pharma și  unităţile sanitare publice din subordinea Ministerului Sănătății.

Pentru celelalte unități, afate în subordinea autorităţilor publice locale, Ministerul Sănătății a cerut sprijinul Ministerului Afacerilor Interne.

De asemenea, Guvernul (nu ministerul) a cerut efectuarea analizelor privind concentrația tuturor dezinfectanților utilizați în spitale, lucru care nu s-a făcut până acum, în pofida dezvăluirilor Gazeta Sporturilor.

Controale la Hexi Pharma

Poliţia Română a descins sâmbătă la 25 de unităţi sanitare din Bucureşti şi alte 21 de judeţe, de unde au ridicat probe şi înscrisuri, într-un dosar privind săvârşirea infracţiunilor de zădărnicirea combaterii bolilor şi falsificare sau substituire de alimente ori alte produse, anunţă instituţia.

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că poliţiştii şi reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au ridicat documente și de la sediul central Hexi Pharma din Bucureşti, dar şi probe din biocizi de la depozitul din localitatea Mogoşoaia. Aceleaşi surse spun că au fost făcute percheziţii şi acasă la patronul Hexi Pharma, Dan Condrea.

Aceasta este prima acţiune de la începerea anchetei, percheziţiile fiind făcute sub coordonarea Parchetului General.

Procurorii Parchetului General au început urmărirea penală in rem pentru “zădărnicire a combaterii bolilor” şi “falsificarea şi substituirea de alimente sau alte produse” în cazul dezinfectanţilor din spitale, a anunţat, miercuri, Parchetul General printr-un comunicat de presă.

Poliţiştii specializaţi în investigarea criminalităţii economice din ţară, sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice – I.G.P.R., au anunțat în cursul zilei de sâmbătă o acţiune în mai multe judeţe din ţară, la unităţi spitaliceşti, pentru ridicarea de probe şi înscrisuri.

Au fost puse în aplicare 4 mandate de percheziţii domiciliare în Bucureşti şi Ilfov, la sediul şi punctele de lucru ale unei societăţi comerciale. Potrivit surselor Mediafax, percheziţiile au loc la clădiri care aparţin Hexi Pharma, dar şi acasă la patronul Dan Condrea, poliţiştii ridicând documente şi probe şi din spitalele unde au fost găsite probe neconforme.

La activităţi au participat 152 poliţişti din cadrul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice şi specialişti criminalişti din cadrul Institutului Naţional de Criminalistică, poliţişti de investigare a criminalităţii economice, de ordine publică şi specialişti criminalişti din cadrul D.G.P.M.B. şi I.P.J. Alba, Argeş, Bacău, Braşov, Brăila, Caraş-Severin, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Gorj, Iaşi, Mureş, Olt, Prahova, Satu Mare, Suceava, Timiş, Tulcea şi Vâlcea.

Premierul Dacian Cioloș a convocat sâmbătă, la guvern, mai mulți responsabili din Sănătate, cărora le-a cerut să demareze o anchetă administrativă în ceea ce priveşte biocidele, toate produsele folosite în prezent la dezinfecţie în fiecare spital din ţară urmând să fie verificate din punct de vedere al concentraţiei şi eficienţei.

Premierul a anunţat sâmbătă că a cerut Ministerului Sănătăţii ca în şedinţa de guvern de miercuri să vină cu un proiect de modificare a unei HG prin care să se crească exigenţa procedurii de control şi monitorizare a biocidelor.

În paralel, Corpul de control va verifica rigurozitatea și corectitudinea testelor de sanitație privind eficiența biocidelor de la compania Hexi Pharma. De asemenea,Corpul de control va analiza și declarațiile contradictorii legate de folosirea Secției de Arși din Spitalul Floareasca – acolo unde conducerea a raportat un număr de intervenții după incendiul de la Clubul Colectiv, în timp ce alte surse susțin că aceste intervenții nu ar fi avut loc.

Al patrulea ministru înlocuit

Este al patrulea ministru din Cabinetul Dacian Cioloș înlocuit în ultima lună.

Prima care a demisionat a fost Ana Costea, ministru al Muncii, care și-a depus mandatul pentru a împiedica adoptarea Ordonanței de Urgență privind salarizarea.

A urmat demisia, la cererea premierului, a Aurei Răducu, de la Ministerul Fondurilor Europene.

Ultimul a fost Vlad Alxeandrescu, ministrul Culturii, revocat din cauza scandalului de Opera Națională, pe care nu l-ar fi gestionat eficient.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: