miercuri

24 aprilie, 2024

26 iulie, 2021

clotilde armand primar sector 1Scandalul gunoaielor din Sectorul 1 se amplifică prin acțiunile politice ale PSD, care încearcă să împiedice un eventual succes al primarului Clotilde Armand în conflictul cu firma Romprest. Conform Ministerului de Finanțe, Romprest ar fi generat Primăriei Sectorului 1 un prejudiciu de aproape 50 de milioane de euro, dar PSD și PNL boicotează demersurile administrației locale de a rezilia contractul. De asemenea, social-democrații au anunțat luni că vor ataca în instanță decizia prin care Comitetul de Urgență a decretat stare de alertă în Sectorul 1.

Starea de alertă, solicitată de Clotilde Armand, este necesară pentru ca Primăria să poată apela la alt operator de salubritate care să ridice gunoiul, după ce Romprest a încetat această activitate invocând datoriile pe care le-ar avea de primit din partea administrației locale. În această perioadă, primăria se poate ocupa de demersurile de reziliere a contractului cu Romprest, considerat nelegal inclusiv de către prefectul Florin Cîțu, care a semnat un raport al MF în care este menționat acest lucru.

De cealaltă parte, primarul Clotilde Armand contestă tarifele Romprest și cantitățile de gunoi a căror decontare o solicită această companie aflată în contract cu Primăria Sectorului 1 încă din 2008, când primar era liberalul Andrei Chiliman.

Prejudiciul de 50 de milioane, calculat de Ministerul Finanțelor


Prejudiciul de de 243,8 milioane de lei (aproximativ 50 de milioane de euro) din fonduri publice a fost generat de Romprest prin emiterea unor facturi cu tarife supraevaluate sau pentru efectuarea unor servicii inexistente în contract, conform unui raport finalizat săptămâna trecută de Direcția Generală de Inspecție Economico-Financiară, din cadrul Ministerului Finanțelor.

Același raport precizează despre contractul dintre Primăria Sectorului 1 și Romprest, datând din 2008, că a fost încheiat ”în mod defectuos, cu nerepectarea prevederilor legale”. Ulterior au fost încheiate mai multe acte adiționale, inclusiv de către fostul primar Dan Tudorache, prin care au fost majorate nelegal tarifele, mai menționează raportul.

Prejudiciul de 50 de milioane de euro trebuie recuperat de la Romprest, a avertizat MF.

PSD atacă în instanță starea de alertă 

”Partidul Social Democrat Sector 1 consideră că această decizie nu este întemeiată legal şi reprezintă doar urmarea firească a unei situaţii de criză declanşată şi întreţinută de către Primarul Sectorului 1, doamna Clotilde Armand. În plină stare de alertă declarată la nivel naţional, CSU Sector 1 mai suprapune o altă stare de alertă locală, fapt ridicol şi fără precedent în România şi care nu arată decât înrădăcinarea unei mentalităţi autoritare şi a unor precedente toxice. Altfel spus, politicienii de dreapta – în speţă Clotilde Armand – nu pot da nici cu mătura fără o stare de alertă declarată oficial?”, a transmis, luni, PSD Sector 1, printr-un comunicat de presă.

PSD și PNL boicotează împreună demersurile pentru rezilierea contractului cu Romprest


În ziua declarării stării de alertă, Clotilde Armand a convocat o ședință de urgență pentru demararea procedurilor pentru rezilierea contractului cu Romprest, dar ea a fost boicotată de consilierii locali ai PSD și PNL, care au refuzat să se prezinte. Au participat doar reprezentanții USR PLUS și PMP.

Organizația Sector 1 a PNL este condusă de Sebastian Burduja, deputat, fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor, instituție ce a declarat nelegalitatea contractului cu Romprest.

Liberalii susțin că ei nu ar avea niciun rol în această afacere, deși contractul a fost semnat în 2008 cu aprobarea Consiliului Local, iar pentru pașii ce urmează în confruntarea juridică, tot Consiliul Local trebuie să-i acorde primarului dreptul de a reprezenta interesele lcuitorilor din Sectorului 1.

(Citiți și: „Prețul noilor servicii de salubritate achiziționate de Sectorul 1, de aproape 5 ori mai mici decât cele decontate de Romprest”)

Instanța confirmă că Primarul are nevoie de împuternicirea Consiliului Local

Tribunalul București a respins luni cererea primarului Sectorului 1, Clotilde Armand de a accesa și controla contabilitatea Romprest pentru a vedea ce cheltuieli și profit are compania și pentru a verifica modul în care au fost stabilite tarifele.

Decizia nu este definitivă, poate fi atacată cu apel, dar conține câteva precizări clarificatoare ce anulează justificările consilierilor locali liberali, care refuză sprijinirea primarului în conflictul cu Romprest. Instanța afirmă că primarul are nevoie de hotărârea Consiliului Local în demersurile sale împotriva companiei:

Admite excepţia lipsei calităţii Primarului Sectorului 1 de reprezentant al Consiliului Sectorului 1. Anulează cererea de chemare în judecată formulată în numele Consiliul local Sector 1 pentru lipsa calităţii de reprezentant.

Admite excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamanţilor Sectorul 1 al Municipiului Bucureşti şi Primarul Sectorului 1. Respinge acţiunea formulată de reclamanţii Sectorul 1 al Municipiului Bucureşti şi Primarul Sectorului 1 pentru lipsa calităţii procesuale active.

Clotilde Armand a convocat o nouă ședință de urgență a Consiliului Local, pentru marți, în care va solicita din nou votul pentru demararea acțiunilor de reziliere a contractului cu Romprest.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: