marți

16 aprilie, 2024

28 aprilie, 2016

hexi pharmaCompania Hexi Pharma a anunțat joi oprirea producției și a distribuției dezinfectanților, după ce GSP a dezvlăuit că biocizii livrați spitalelor de către această firmă au o concentrație mult mai mică decât cea din contracte.

„Hexi Pharma a demarat o anchetă internă pentru a stabili care sunt factorii responsabili pentru apariția acestei situații. Mai mult, până la elucidarea și rezolvarea tuturor problemelor semnalate de autorități și mass-media s-a oprit producția în fabrică, precum și orice distribuție”, precizează un comunicat al firmei.

Comunicatul mai spune că se va efectua și o anchetă internă privind neregulile dezvăluite de GSP, dar proprietarul firmei, Dan Condrea, se declară convins că “produsele și-au facut treaba”.


De asemenea, în comunicat apare o mențiune (“Rugăm DSP să meargă să ia probe de eficacitate din toate spitalele”) inutilă în condițiile în care Parchetul General a deschis deja o anchetă pe acest subiect, iar Ministerul Sănătății a dispus controale mixte (Corpul de control, direcțiile de sănătate publică, Institutul Național de Sănătate Publică etc.).

Ministrul Sănătății a ordonat ridicarea de probe pentru verificarea dezinfectanților folosiți în spitale

Ministerul Sănătății a declanșat un control în cadrul căruia vor fi ridicate probe de dezinfectanți pentru a fi testată eficiența acestora și pentru a se vedea dacă este respectată concentrația de pe eticheta lor.

Decizia vine ca urmare a materialelor publicate de Gazeta Sporturilor referitor la biocidele (dezinfectanții folosiți în spitale) diluate vândute de Hexi Pharma spitalelor românești.

Echipe mixte formate din reprezentanți ai Corpului de Control al ministerului,  Inspecția Sanitară de Stat și direcțiile de sănătate publică vor ridica câte două probe din fiecare dezinfectant, anunță un comunicat al ministerului:

  • O serie de probe ce vor fi trimise la testare în vederea stabilirii eficienței acestora
  • O altă serie de probe vor fi trimise la laboratoare pentru a verifica realitatea concentraţiilor înscrise pe etichetă
    Comunicatul nu precizează de unde vor fi ridicate aceste probe, de la spitale sau de la producătorii care furnizează acești dezinfectanți spitalelor.

Biroul de presă al MS a declarat pentru cursdeguvernare.ro că nu pot oferi aceste informații și nimic altceva în plus față de comunicat, întrucât este în derulare o anchetă penală pe acest subiect.

Reamintim că Parchetul General s-a autosesizat după publicarea primelor episoade din ancheta Gazetei Sporturilor în care era dezvăluit faptul că biocidele livrate de Hexi Pharma conțin substanțe active cu o concentrație și de zece ori mai mică decât cea de pe etichetă.

De asemenea, spitalele sunt obligate să verifice eficiența dezinfectanților Hexi Pharma.

“Direcţiile Judeţene de Sănătate Publică vor supraveghea acest proces şi, de asemenea, prin sondaj vor recolta probe suplimentare pe care le vor analiza în laboratoarele proprii”, menționează comunicatul.

Ministrul nu știe că România are un laborator acreditat pentru analiza biocidelor

achimas cadariuMinistrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, susținea acum câteva zile că analizele pentru verificarea biocidelor vor trebui făcute în afara țării, deoarece în România nu există laboratoare acreditate pentru așa ceva.

“Nu avem laboratoare acreditate. Am dispus controale mixte, corp de control, inspecție și DSP, pe de o parte. Pe de altă parte, am identificat finanțare pentru a putea face aceste verificări. În mod evident, pe termen scurt nu le putem face în țară și pot fi finanțate prin veniturile proprii ale DSP-urilor. Pe termen lung sunt două laboratoare.

Institutul de Sănătate Publică se ocupă practic de ele și vor primi acreditare, estimăm, într-un an.

Din veniturile proprii ale DSP pot să fie plătite sume la laboratoare de referință din afara țării până când le vom avea pe cele două despre care am pomenit. Noi nu avem laboratoare acreditate, sunt laboratoare private”, explica ministrul Achimaș-Cadariu.

GSP a publicat joi un nou serial în care arată însă că există un astfel de laborator, la Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Chimie si Petrochimie (ICECHIM).

Laboratorul a fost acredit și la Bruxelles, încă din 2007, figurând acolo ca „Laborator pentru fertilizanți și biocide”, potrivit GSP.

Laboratorul de la ICECHIM a fost dotat în perioada de preaderare și, din 2007, institutul a trimis mai multe adrese către instituțiile din sistemul sanitar (Ministerul Sănătății, direcțiile de sănătate, Institutul Național de Sănătate Publică etc.), pentru a le atrage atenția că ei pot face analize pe biocizi și au acreditare, scrie GSP.

Cei de la ICECHIM au fost însă ignorați în toți acești ani.

Astfel s-a ajuns ca spitalele să fie aprovizionate cu biocizi diluați, fiindcă nimeni nu verifică adevărata concentrație a substanțelor active conținute.

Ancheta GSP

Unele dintre dezinfectantele furnizate de firma Hexi Pharma pentru spitale au o concentrație reală mult sub cea asumată prin contracte, potrivit unei anchete realizate de Gazeta Sporturilor. În ultimii 9 ani, compania a câștigat 796 de contracte cu spitale din 40 de județe, dar nicio instituție a statului nu a verificat vreodată concentrația dezinfectanților livrați, potrivit anchetei.

Potrivit documentelor obținute de Gazeta Sporturilor,  concentrația dezinfectanților vânduți de Hexi Pharma este de 3 până la 9 ori mai mică decât cea din contractele semnate după câștigarea licitațiilor.

Concentrația de substanță activă în Suprasept și Thor, două antiseptice folosite în mod obișnuit  în spitalele românești, este de 1,25% (în loc de 12%, cât figurează pe etichetă), respectiv de 5% (în loc de 15%).

Nici o instituție nu verifică însă conținutul dezinfectanților, conformitatea lor cu documentele de licitație, dar unele spitale au realizat că acestea sunt ineficiente. Nu s-a întâmplat nimic, în afara faptului că firma și-a retras uneori produsele.

Hexi Pharma nu este însă singura firmă care livrează astel de produse. O altă mare companie aflată pe piață și la care s-ar fi constatat produse neconforme este G&M 2000 SRL, mai scrie Gazeta Sporturilor.

Ministerul nu are un laborator care să verifice dacă substanța este diluată, iar  Institutul de Sănătate Publică dezvoltă abia acum o metodologie și caută o investiție pentru astfel de analize, însă numai pentru apa din piscine.

După incendiul de la Club Colectiv, când subiectul infecțiilor nosocomiale (intraspitalicești) s-a transformat într-o dezbatere aprinsă, cifra de afaceri a firmei Hexi Pharma a crescut.

România raportează la Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) un procent de infecții intraspitalicești (nosocomiale) de 20 de ori mai mic decât media Uniunii.

Problema este una veche și nu ține nicidecum de o starea exemplară a spitalelor din România, ci de posibilitatea identificării bacteriilor și chiar de falsificarea intenționată a acesor date.

Cazul de la Club Colectiv a impus pe agenda autorităților rezolvarea acestei chestiuni, după ce opinia publică a reacționat puternic la informațiile apărute în mass-media pe acest subiect.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Ce ministru tehnocrat este acela care nu stie ca Romania nu are laboratoare acreditate pentru analize si ca cele care exista sunt sub control mafiot?
    Ce face dansul la birou 8 ore pe zi de exemplu?
    NU incearca sa afle cum merge sistemul si ce ar trebui facut sau imbunatatit???

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Ce ministru tehnocrat este acela care nu stie ca Romania nu are laboratoare acreditate pentru analize si ca cele care exista sunt sub control mafiot?
    Ce face dansul la birou 8 ore pe zi de exemplu?
    NU incearca sa afle cum merge sistemul si ce ar trebui facut sau imbunatatit???

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: