marți

9 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

22 august, 2019

Scandal diplomatic între România și Germania, după ce poliția din Leipzig le-a cerut hotelierilor din oraș să anunțe dacă au cazat cetățeni români.

Forțele de ordine au precizat că în oraș urma să aibă loc un mare festival muzical, iar din experiența anilor trecuți, evenimentul atrăgea bande de hoți de buzunare din România. Informațiile primite de la hoteluri urmau să-i ajute pe polițiști să țină situația sub control și să prevină incidente nefericite.

Festivalul a avut loc săptămâna trecută, dar scrisoarea a fost făcută publică abia acum. Documentul a fost publicat pe site-ul unei asociații a romilor din Germania.


„Suntem îngroziți de comportamentul și metodele poliției din Leipzig. Ca parte a investigațiilor și prevenirii furturilor în timpul festivalului de muzică, poliția a aruncat o suspiciune generală asupra cetățenilor români, indicați ca suspecți într-o scrisoare oficială adresată operatorilor hotelieri, cerându-le să informeze poliția în cazul prezenței oaspeților români.

Metoda este profund rasistă și disprețuitoare. Nu se poate ca o autoritate să suspicioneze oamenii doar pe baza naționalității lor, cu suspiciune generală. Mulți dintre membrii noștri provin din România și sunt profund afectați. Se întâmplă adesea să fie condamnați și persecutați rasial din cauza cetățeniei și apartenenței la minoritatea romă din România și Germania.

Solicităm departamentului de poliție din Leipzig să se abțină de la aceste metode și să-și ceară scuze public tuturor oamenilor de naționalitate română. Rasismul nu trebuie să aibă loc în poliție”, este mesajul postat pe Facebook de Asociația Romano Sumnal.

Imediat după apariția acestei scrisori au venit şi reacţii oficiale. Natalia Intotero, ministrul pentru Românii de Pretutindeni, a declarat că un asemenea demers este inacceptabil și că reprezintă o discriminare.


Aceasta a spus și că ambasadorul României la Berlin face demersuri pe lângă autoritățile orașului german.

De cealaltă parte, Poliția din Saxonia a precizat că solicitarea trimisă hotelierilor este perfect legală și că avea doar rol de prevenire a comiterii unor infracțiuni.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Creșterea nevoii de finanțare a companiilor a fost principalul motor al creditării din S1 al anului, marile bănci prezente pe piața locală reușind să marcheze profituri în creștere.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: