Numărul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale a scăzut uşor, cu 0,3% mai mic în primele 11 ale anului 2016 faţă de perioada similară a anului precedent, până la 36.134, potrivit unui comunicat emis joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Stagnarea de facto a ritmului previzibil al construcţiilor noi are loc într-o perioadă în care finanţarea s-a putut face la costuri minime istorice.
Principala cauză probabilă este intrarea în vigoare, la începutul lunii mai 2016, a legii așa zisei dări în plată a imobilelor ale căror credite de construcție nu mai pot fi plătite.
Legea dării în plată a avut efecte descurajatoare asupra ritmului construcțiilor noi, chiar dacă, între timp, băncile și-au mai îmblânzit condițiile de acordare a creditelor, după ce le înăspriseră la intrarea în vigoare a legii.
Trei sferturi din sutele de notificări de dare în plată sunt contestate în instanţă de bănci, potrivit celor mai recente statistici. Acestea constituie tot atâtea motive de descurajare implicită a asumării de noi investiţii imobiliare.
Pe de altă parte, finanţarea construcţiilor declanşate deja a continuat după intrarea în vigoare a legii, astfel că volumul construcţiilor a fost în creştere cu 2,8% la clădirile rezidenţiale în primele nouă luni din 2016 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit unui comunicat anterior al INS.
(Citiţi şi INS: 2016 este un an mai bun pentru construcţii. Volumul lucrărilor în creștere față de 2015)
Scăderea numărului de autorizaţii în regiunile de dezvoltare a avut loc astfel: Sud-Est (-611 autorizaţii), Bucureşti-Ilfov (-384), Sud-Muntenia (-343), Nord-Est (-273) şi Sud-Vest Oltenia (-24). Numărul de autorizaţii eliberate pentru construirea de clădiri rezidenţiale a crescut în Nord-Vest (+728 autorizaţii), Vest (+506) şi Centru (+295)”, se arată în documentul citat.
În noiembrie s-au eliberat 2.672 autorizaţii pentru construirea de clădiri rezidenţiale, din care 64,7% sunt pentru zona rurală.
„Distribuţia în profil regional, în luna noiembrie 2016 faţă de aceeaşi lună a anului precedent, evidenţiază o scădere a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale în Bucureşti-Ilfov (-194 autorizaţii), Sud-Est (-49) şi Centru (-9). Creşteri s-au înregistrat în Vest (+67 autorizaţii), Sud-Muntenia (+66), Nord-Vest (+43), Nord-Est (+30) şi Sud-Vest Oltenia (+25)”, raportează INS.
2 răspunsuri
Nu se pot compara merele cu perele, adica blocurile cu casele.
EXACT ! – felicitari Protonic (mi-ati „luat vorba din gura”).
Indicatorul Nr Autorizatii e INUTIL atat timp cat nu avem in paralel inca 1 sau 2:
Nr. Unitati locative total (care sa ia in considerare blocurile private) si eventual suprafata utila sau desfasurata totala (sa vedem si calitatea spatiului locativ).
Avand in vedere ca Bucuresti-Ilfov ca regiune e campioana la livrari de 2-3 ani, scaderea Nr Autorizatii (care in Buc-Ilfov sunt preponderent pe blocuri)
e ca „scaderea” Daciei la Nr unitati produse anual, Dacia care de fapt face mai multe Duster-uri si atat VAB cat si C-Afaceri si Profitul cresc !