joi

18 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

18 august, 2021

Nano-satelitul RADCUBE, dezvoltat în Ungaria, a fost lansat cu succes marți, de la Centrul Spaţial Guyanez din Kourou (Guyana Franceză), a anunțat astronomul László Kiss. „2021 va fi un an de succes pentru cercetarea spaţială ungară”, a promis acesta, într-un interviu acordat postulului public de televiziune M1, citat de Rador. Acesta este cel de-al treilea nano-satelit de provenienţă maghiară orbitează deja în spaţiu.

Nano-satelitul a fost construit în atelierul firmei C3S KFT din Budapesta.

Potrivit astronomului, cercetarea spaţială ungară ajunge astfel din urmă, cu rapiditate, avangarda internaţională.


Pe 7 august, a fost detectată pentru prima oară o erupţie de radiaţii gamma de către nano-satelitul GRBAlpha, construit sub coordonarea specialiştilor din Ungaria şi lansat anul acesta, la 22 martie.

Sonda spaţială astrofizică este un CubeSat ce măsoară doar 10 × 10 × 10 centimetri. Prin intermediul acesteia se doreşte realizarea reţelei de nano-sateliţi CAMELOT, pentru determinarea poziţiei cereşti a erupţiilor de radiaţii gamma.

Reţeaua va putea fi realizată până în anul 2024-2025. Instrumentul spaţial, cu numele GRBAlpha, este dotat cu un nou tip de detector ce transformă radiaţiile gamma în lumină.

Satelitul a fost proiectat şi construit de personalul Observatorului „Konkoly Thege Miklós” al Institutul Astronomic al Centrului de Cercetări pentru Astronomie şi Ştiinţe ale Pământului (CSFK) din cadrul Reţelei de Cercetare „Eötvös Loránd” (ELKH), împreună cu specialişti de la Universitatea din Hiroshima, respectiv cu cei de la Institutul de Fizică al Facultăţii al Universităţii „Eötvös Loránd” din Budapesta, împreună cu parteneri cehi şi slovaci.


Erupţia de radiaţii gamma din data de 7 august – detectată şi de satelitul Swift al NASA – a fost detectată şi de CubeSat – a adăugat László Kiss.

Acesta a mai precizat că, prin intermediul reţelei CAMELOT, erupţiile de radiaţii gamma ar putea fi detectate de 100 de ori mai ieftin decât de satelitul NASA, realizat cu sute de milioane de dolari. „Acesta este doar un instrument demonstrativ care vizează înfiinţarea acestei reţele”, a explicat László Kiss.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: