fbpx

Chestiunea

Venitul mediu lunar al unui român a crescut în T3 cu 10% față de T3 din 2019. Modificările aduse de pandemie în alocarea cheltuielilor

Datele publicate de INS pentru trimestrul III 2020 arată că veniturile medii ale românilor au ajuns la nivelul de 2.068 lei lunar pe persoană și… Mai mult

11.01.2021

Europa

”Nu-l putem lăsa doar pe Zuckerberg să decidă”: UE pregătește noi reglementări ale platformelor sociale după reacția acestora la revoltele din SUA

Lideri europeni privesc cu îngrijorare modul în care Facebook și Twitter au tratat în Statele Unite ”cazul Trump” și consideră că social media are nevoie… Mai mult

11.01.2021

La obiect

Deficitul comercial la 11 luni a ajuns la 7,5% din PIB-ul estimat – Dacia revigorează sectorul de mașini

Deficitul balanței comerciale a ajuns la 16,43 miliarde euro după primele 11 luni ale anului (circa 7,5% din PIB estimat), potrivit datelor publicate de INS.… Mai mult

11.01.2021

La obiect

Green Deal: România are capacități de stocare a gazelor de seră de 11.000 de ori mai mari decât stochează în realitate

Atingerea țintei UE de neutralitate climatică (zero emisii nete de gaze de seră)  implică eforturi considerabile inclusiv de stocare a acestora, dar datele din România privind… Mai mult

10.01.2021

Șapte angajați de la Lactate Brădet, infectați cu E.coli, trei dintre ei cu tulpina care provoacă sindromul hemolitic – uremic

de Mariana Bechir 15.3.2016

e.coli virusi bacterii alimenteAnalizele efectuate de Direcția de Sănătate Publică Argeș au identificat bacteria E.coli patogen în coproculturile a 7 din cei 19 angajați ai fabricii Lactate Brădet, iar în cazul a trei dintre era vorba chiar de verotoxină, care provoacă sindromul hemolitic – uremic.

De asemenea, bacteria a fost identificată și la doi dintre cei șapte salariați de la ferma din Argeș care furnizează laptele pentru lactatele Brădet – Agrostar Farmex SRL, scrie Ziare.com

Ambii angajați erau infectați cu verotoxină, dar din declarațiile de la fermă că niciunul dintre ei nu se ocupa de îngrijirea animalelor sau manipularea laptelui.

Prefectul din Argeș, Cristian Soare, a declarat că analizele au fost finalizate și se cunoșteau de pe 11 martie, iar rezultatele au fost transmise mai multor autorități, conform legii, dar nu au făcut publice datele, pentru că încă nu s-a stabilit cu exactitate, chiar și în aceste condiții, dacă există o legătură directă între E.coli de la angajații Lactate Brădet și din brânza Brădet, pe de o parte, și copiii care au dezvoltat sindrom hemolitic – uremic din cauza bacteriei, pe de altă parte.

Potrivit prefectului, instituția care trebuie să facă publice rezzultatele analizelor este Minsiterul Sănătății.

Ministrul Patriciu Achimaș – Cadariu a fost marți în Senat, la așa-numita “Oră a ministrului”, dar nu a făcut nicio referire la aceste rezultate.

În documentul Direcției de Sănătate Publică Argeș, prezentat în facsimil de Ziare.com, se mai arată că a fost depășită limita de admisă de Regulamentul CE 2073/2005 și în alte produse de la Brădet: brânza Făgăraș (în ambalaj de 200 de grame), cu termen de valabilitate 08.03.2016, și smântâna 12% grăsime, cu termen de valabilitate 23.03.2016.

Analizele pe produse au fost efectuate de Centrul Național pentru Încercarea și Expertizarea produselor Larex.

Patronul Brădet a declarat că reprezentanții firmei nu au fost prezenți al recoltarea probelor de la angajați și nu cunosc la ce temperatură s-a făcut aceasta și în ce condiții.

Problema E-coli ajunge din România în Italia

Un copil de 14 luni a fost internat la un spital din Florența cu diagnostic de sindrom hemolitic-uremic provocat de Escherichia coli, potrivit agenției ANSA.

Sursa ar putea fi brânza Brădet cumpărată de la un magazin cu produse românești și consumată de copil, potrivit investigației epidemiologice realizate de autoritățile sanitare italiene, care verifică acum această suspiciune.

Dacă acest lucru s-ar dovedi adevărat, chestiunea ar putea deveni gravă pentru exporturile de brânză din România: prezentăm mai jos și cazul îmbolnăvirilor cu E-coli din Germania din anul 2011, când afectați au fost fermierii spanioli.
***

Investigația epidemiologică, scrie presa italiană, care citează o alertă a autorităților italiene, indică drept sursă posibilă brânza Lactate.

Autoritatea de sănătate din Toscana, care a lansat informația, a transmis un comunicat în care li se cere tuturor deținătorilor de brânză Brădet să nu o consume, ci să o returneze magazinului de unde au achiziționat-o.

Brânza consumată de copilul din Italia, mai spune Centrul din Toscana, ar fi fost cumpărată înainte de 9 martie, data la care firma românească și-a retras de pe piața europeană produsele de tipul celui în care a fost descoperită, în România, bacteria E.coli.

Brădet și-a retras în martie toată brânza aflată pe piața europeană, așa cum impune legislația internă și comunitară, a declarat pentru cursdeguvernare.ro directorul Daniel Lupu, de la Direcția Sanitar -Veterinară Argeș.

Firma Lactate Brădet le-a trimis o adresă tuturor clienților din străinătate – Italia, Belgia, Olanda, Spania – pentru a retrage de la vânzare respectivul produs, cu dată de fabricație luna februarie.

Patronul Brădet: Noi am retras produsele noastre din Italia

“Reprezentantul nostru din Italia ne-a informat despre ştirea apărută în presă cum că un copil s-ar fi îmbolnăvit după ce a consumat brânză Brădet. Rudele au povestit tot ce a mâncat copilul. Eu înţeleg grija părinţilor să spună aceste lucruri pentru a se găsi cauza, dar noi nu avem vină.

Pe data de 1 martie, noi am sistat producţia, de pe piaţa din Italia fiind retrase produsele noastre.

Aceasta este o veste care, din nou, aduce suspiciune asupra calităţii produsului Brădet, stăm iar cu grijă până vor ieşi rezultatele, că bănuiesc că se face o anchetă în acest sens.

Tot ce îmi rămâne de făcut e să aştept rezultate de la cei în măsură să stabilească ce s-a întâmplat”, a declarat, pentru Mediafax, Marius Badea, patronul Lactate Brădet.

Exporturile românești de brânză în Italia

Reprezentanții federației naționale de fermieri “Coldiretti” a cerut imediat obligativitatea menționării țării de origine pe toate brânzeturie aflate pe piață.

Asociația acuză de mai mulți ani practica unor comercianți de a vinde brânză fabricată în România drept produs italian.

Mai mult, unele dintre finanțările europene  pentru produse tradiționale italienești ar fi ajuns în realitate la cei care comercializează brânză românească, potrivit Coldiretti, care a organizat în anii trecuți și demonstrații de protest din acest motiv.

Aceste practici au făcut ca importurile de brânză românească să înregistreze anul trecut în Italia un record istoric – 1,6 milioane de kilograme, a anunțat marți Coldiretti.

Cazul ”E-coli Germania 2011” și ajutorul pentru fermierii spanioli

castraveti distrusi spania 2011 e coli

În ultimele săptămâni s-a făcut des comparația cu epidemia din 2011, din Germania. Mai  mulți oficiali au explicat acum că nu e de mirare că nu reușesc să depisteze sursa îmbolnăvirii bebelușilor, deoarece nici germanii nu au reușit în 2011.

Informația este falsă, întrucât atunci, după două luni de nebuloasă totală, autoritățile au stabilit că vinovate de criza respectivă erau semințele germinate de schinduf de la o fermă din Saxonia Inferioară, contaminate cu E.coli O104:H4.

Verdictul definitiv a fost dat de Institutul Robert Koch, din Germania, pe 24 iunie 2011.

Fermierii spanioli au pierdut în total aproximativ 200 de milioane de euro pe săptămână, între 26 mai și 30 iunie, fiindcă n-au mai reușit să vândă, nici pe piața internă, nu numai la export, castraveții care au fost incriminați inițial de către autoritățile din Hamburg.

Comisia Europeană a aprobat ulterior (comisar pe agricultură era chiar actualul premier Dacian Cioloș) un ajutor de 210 de milioane de euro pentru fermierii afectați de întreaga criză.

4.075 de persoane s-au îmbolnăvit atunci, 908 au dezvoltat sindrom hemolitic – uremic, iar 50 locuitori din 16 țări au murit.

La sfârșitul lui octombrie 2015, o instanță din Hamburg a decis că producătorii și distribuitorii de castraveți din Spania care au fost afectați de acuzația falsă că motivul infectării cu E.coli ar fi fost castraveții.

Frunet, o asociație de producători din Malaga, Spania, vor primi despăgubiri din partea administrației Hamburgului din cauza declarațiilor acuzatorii făcute în mai 2011 de un oficial al acestei autorități.

Producătorii din respectiva asociație spun că au reușit de curând să revină la vânzările de dinainte de mai 2011, dar procesul de la Hamburg este important nu numai pentru a compensa o parte mică din pierderile suferite, ci pentru refacerea imaginii și recunoașterea faptului că au fost acuzați pe nedrept.

“Dacă arăți cu degetul spre o firmă (într-o astfel de situație – n. red.) o poate distruge în câteva secunde și asta i se poate întâmpla oricărei companii din lume” a declarat Richard Söpenberg, sales manager Frunet, citat de Food Safety News.

Sumele exacte pentru despăgubiri vor fi stabilite la finalul apelului.

Organizația Mondială de Sănătate (OMS) estima anul trecut la 1,3 miliarde de euro pierderile suferite atunci de agricultura și industria alimentară din 22 de state membre, și la 236 de milioane de euro costurile cheltuielilor medicale necesitate de criza din 2011.

Brânza Brădet și E.coli

În România, E.coli O26 a fost identificat în lotul de 25 de kilograme ce a fost produs pe 22 februarie și distribuit la vânzare pe 24 februarie. Inspectorii veterinari nu au mai găsit niciun gram din respeciva brânză în magazine, dar autoritățile nu au cerut, ca în Italia, returnarea și eventual analizarea brânzei Brădet pe care cumpărătorii o mai aveau în casă.

Producția respectivului sortiment, declarat incorect brânză tradițională, a început pe 2 februarie. În Europa a fost retrasă întreaga producție, indiferent că a fost fabricată pe 2 februarie sau în martie.

Pe 4 martie, ANSVSA menționa într-un comunicat că “datele rezultate din verificările Autorității indică faptul că nu există o legătură directă de cauzalitate între brânza de vaci din lotul produs în data de 22.02.2016 şi îmbolnăvirile copiilor diagnosticaţi cu SHU”.

ANSVSA nu a explicat însă că autoritatea nu știe dacă loturile anterioare, retrase de pe piață de firmă ulterior izbucnirii scandalului, au conținut sau nu bacteria E.coli. Nicio altă brânză produsă anterior nu a fost analizată.

Pe internet a apărut o mișcare de încurajare a consumului produselor Brădet, iar patronul firmei, Marius Badea, a anunțat lansarea proiectului Brădet Românesc, o societate nouă, cu capital subscris de oricine dorește.

În România, trei copii au murit din cauza sindromului hemolitic – uremic și alți cel puțin 14 au fost internați, iar unora dintre ei li s-a făcut dializă peste 10 zile, fiind posibil să rămână cu probleme pe viață.

Nici până acum nu s-a lămurit sursa bacteriei care a declanșat SHU.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 15.3.2016

Lăsați un comentariu


Stiri

Comisia Europeană scurtează calendarul vaccinării în UE: Peste 13 mil. de români ar trebui imunizați până la vară

Mariana Bechir

Comisia Europeană a anunțat marți accelerarea vaccinării și a prezentat țintele și calendarul recomandat pentru ca UE să revină la vară la un stil de… Mai mult

Europa

Gazprom: Există riscul ca Nord Stream 2 să fie suspendat sau anulat din cauza presiunilor politice

Iulian Soare

Grupul rus Gazprom menționează, în prospectul unei emisiuni de euro-obligaţiuni consultat de Reuters, că există riscul ca proiectul gazoductului Nord Stream 2 să fie suspendat… Mai mult

Europa

SUA post-Trump: Cum percep europenii America lui Joe Biden – studiu ECFR

Victor Bratu

Americanii au un nou președinte, dar nu și o țară nouă. În timp ce majoritatea cetățenilor europeni se bucură că alegerile din SUA au fost… Mai mult

Stiri

Noile categorii de angajați introduse în etapa a II-a a campaniei de vaccinare

Vladimir Ionescu

Guvernul va adopta o Hotărâre ce va include noi categorii sociale și profesionale în rândul populației ce se poate vaccina anti-Covid în etapa a doua… Mai mult

Europa

CEDO condamnă statul român pentru procedura de recunoaștere a schimbării de sex

Iulian Soare

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat România, cu unanimitate, pentru încălcarea dreptului la viaţa privată în cazul a două persoane cărora autoritățile naționale… Mai mult

Stiri

Kristalina Georgieva cere mai mulți bani statelor membre ale FMI pentru a susține țările puternic îndatorate

Adrian N Ionescu

Fondul Monetar Internațional (FMI) are nevoie de mai multe resurse pentru a ajuta ţările puternic îndatorate, în condițiile marilor incertitudini privind perspectivele economiei globale și… Mai mult

Stiri

Autocolantele pentru promovarea PMB pe autobuze vor fi înlocuite cu reclame comerciale

Vladimir Ionescu

Mijloacele de transport în comun ale STB nu vor mai avea autocolante de promovarea a Primăriei Capitalei. Pe respectivele spații, a explicat primarul general, Nicușor… Mai mult