luni

3 octombrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

15 august, 2022

Sportivi români au cucerit în ultima săptămână, îndeosebi sâmbătă și duminică, 17 medalii la competiții de top în diverse ramuri sportive, iar Simona Halep a reușit, după 2 ani, să câștige un titlu WTA. Cea mai apreciată performanță în presa mondială a fost recordul mondial la 100 metri liber stabilit sâmbătă de David Popovici.

David Popovici – aur și record mondial la 100 m liber, aur și recod european la 200 m liber

David Popovici (17 ani) a reușit să câștige sâmbătă medalia aur și să bată recordul mondial în finala probei de 100 de metri liber, din cadrul Campionatelor European de nataţie pentru seniori, de la Roma. Luni seară a câștigat încă o medalie de aur la proba de 200 m liber și a doborât recordul european.

Sportivul român a bătut recordul mondial la 100 m liber cu 5 sutimi, având un timp de 46.86. Pe locul doi s-a clasat sportivul maghiar, Kristof Milak, iar pe 3, Alessandro Miressi.


David Popovici deține în prezent aproape toate recordurile în această probă: recordul mondial, european, al competiției, dar și recordurile mondiale și europene de juniori. Singura bornă care îi lipsește e cea olimpică, pe care are șansa să o corecteze la Paris, peste doi ani.
Popovici a obținut abia a doua medalie de aur din istoria României, la masculin, la Campionatele Europene. Singurul care a mai câștigat aurul la această competiție a fost Robert Glință, la 100 spate, anul trecut.

Simona Halep, primul titlu WTA după 2 ani

Simona Halep a câștigat, duminică, Turneul de tenis de la Toronto. Românca a învins-o în 3 seturi pe Beatriz Maia Haddad din Brazilia, una dintre cele mai în formă jucătoare din acest sezon, și a câștigat primul titlu WTA 1000 după doi ani.

Simona Halep a câștigat primul set cu 6 la 3, după ce a fost condusă cu 3 la 0, l-a pierdut pe al doilea cu 2 la 6, iar în decisiv a învins, luptând cu o atitudine de mare campioană, cu 6 la 3.

Aflată pe locul 15 WTA înaintea acestui turneu, Simona Halep revine în top 10 WTA direct pe locul 6, după ce părăsise această ierarhie în urmă cu un an, urmare a unor accidentări care au ținut-o departe de terenul de tenis mai multe luni.


Simona Halep a câştigat de două ori Openul Canadei, care se dispută alternativ la Montreal şi Toronto, de fiecare dată impunându-se însă când competiţia a avut loc la Montreal (2016, 2018).

Este pentru prima oară când Simona Halep câștigă un turneu WTA avându-l ca antrenor pe Patrick Mouratoglou.

8 medalii la Campionatele Europene de Canotaj

Echipajul feminin de 8+1 al Romaniei (Magdalena Rusu, Iuliana Buhuș, Ancuța Bodnar, Denisa Tîlvescu, Mădălina Bereș, Amalia Bereș, Ioana Vrînceanu, Simona Radiș și Adrian Munteanu) a cucerit duminica aurul la Campionatele Europene de la Munchen.

La Europenele de canotaj au mai câștigat medalii:

  • Ionela Cozmiuc – medalia de aur la simplu vâsle feminin categorie uşoară
  • Simona Radiş şi Ancuţa Bodnar – medalia de aur în proba de dublu vâsle feminin patru vâsle masculin
  • Mihai Chiruţă, Ciprian Tudosă, Ioan Prundeanu şi Florin-Marian Enache – medalia de bronz în proba de patru vâsle masculin
  • Denisa Tîlvescu şi Ioana Vrânceanu – medalia de aur în proba de dublu rame;
  • Marius Cozmiuc şi Sergiu Bejan – medalia de aur la dublu rame masculin;
  • Mădălina Bereş, Iuliana Buhuş, Magdalena Rusu şi Amalia Bereş – medalia de bronz la patru rame feminin;
  • Mihăiţă Ţigănescu, Mugurel Semciuc, Ştefan Berariu şi Florin Lehaci – medalia de bronz la patru rame masculin;

Cătălin Chirilă, aur la Campionatele Mondiale de Canoe

Cătălin Chirilă a cucerit medalia de aur, duminică, în proba de canoe simplu pe distanţa de 1000 m, la Campionatele Mondiale de Canoe Sprint de la Halifax, Canada.

Antrenat de Florin Popescu şi Petre Kondrat, a reuşit să câştige a doua medalie la această ediţie de mondiale, după argintul de sâmbătă de la C1 -500 m.

Duminică, românul, cu timpul 4:14.28, i-a depăşit în top 3 pe campionul olimpic Isaquias Santos, din Brazilia (4:15.80), şi pe cehul Martin Fuksa (4:16.21).

Aurel Macarencu în 1986, Ivan Patzaichin – de două ori, în 1973 şi 1977 – şi Simion Ismailciuc, în 1963, sunt singurii români care au mai luat aur în această probă.

Medalii la Campionatul European de gimnastică juniori

Junioara Amalia Puflea a obţinut duminică medalia de aur, iar Sabrina Voinea pe cea de bronz, în finală la sol, duminică, la Campionatul European de gimnastică artistică de la Munchen.

Intrate în finală pe ultimele două locuri din lista de start, Amalia Puflea a fost notată cu 13.233, cu care a obţinut medalia de aur, iar Sabrina Voinea a primit nota 12.966, pentru bronzul european. Pe podium s-a mai aflat Viola Pierazzini (Italia, 13.200).

Tot duminică, Amalia Puflea a obţinut medalia de bronz în finală la bârnă.

La CE de la Munchen, delegaţia de junioare a României a mai obţinut medalii de argint cu echipa, respectiv la individual-compus, prin Amalia Ghigoarţă, plus medalia de aur la sărituri, prin Sabrina Voinea.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

13 state membre UE au semnat o scrisoare prin care solicită Bruxelles-ului să propună un plafon de preț la gaz la reuniunea miniștrilor UE de energie de săptămâna

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: