miercuri

27 martie, 2024

14 martie, 2014

Alexei Miller - Președintele Gazprom

Ţările Uniunii Europene au stabilit în principiu cine se va afla pe lista neagră şi va fi afectat de sanţiunile împotriva Rusiei, informează Euobsever.

Decizia de a impune sancțiuni Rusiei în conflictul cu Ucraina a fost luată săptămâna trecută și se referă, în principal, la blocarea activelor unor oligarhi și oameni politici de la Moscova. Decizia finală asupra persoanelor vizate va fi luată luni, 17 martie la Bruxelles, la reuniunea miniștrilor de externe din UE.

Cât privește prezumtivele sancțiuni economice, o decizie asupra acestora va fi luată  joi – când va avea loc Consiliul European.


Listele cu persoanele care ar putea fi vizate de blocarea activelor sunt secrete, dar analiştii spaţiului rus au avansat nişte nume care să corespundă descrierii care se află în documentul prin care se impun sancţiuni Moscovei: „persoanele responsabile de acţiuni care subminează sau ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei şi entităţile asociate cu acestea”.

Diplomaţii europeni spun că listele nu vor conţine numele preşedintelui Vladimir Putin şi pe cel al ministrului de Externe, Serghei Lavrov.

Cine sunt oficialii care au legătură cu situaţia din Crimeea

Modalitatea occidentalilor de a pune presiune asupra liderului de la Kremlin este să îi vizeze pe apropiaţii acestuia.

  • Alexander Bortnikov – şeful servicilui de informaţii al lui Vladimir Putin
  • Serghei Glaziev, Vladislav Sukkov – consilieri apropiaţi preşedintelui
  • Serghei Ivanov – şeful administraţiei prezidenţiale
  • Nicolai Patruşev – şeful Consiliului de Securitate
  • Serghei Şoigu – ministrul Apărării
  • Alexander Vikto – comandantul Floteri Ruse de la Marea Neagră staţionată în Crimeea

Dacă UE va vrea să dea o şi mai mare greutate politică sancţiunilor, ele vor viza şi parlamentari:

  • Valentina Matvienko – preşedinta Senatului rus, care a conceput rezoluţia care autoriza trupele ruse să invadeze Ucraina
  • Alexei Puşcov – preşedintele comisiei de politică externă din Duma de Stat
  • Dmitri Rogozin – vicepremier
  • Vladimir Jirinovschi – parlamentar care a vizitat Crimeea şi a cerut alipirea ei de Rusia

Aliaţii lui Vladimir Putin din mediul de business care ar putea fi vizaţi sunt:

  • Alexei Miller (foto) – preşedintele Gazprom, care a vorbit despre războiul economic împotriva Ucrainei
  • Igor Secin – preşedintele Rosneft, gigantul petrolier rus, unul dintre cei mai vechi prieteni ai liderului de la Kremlin
  • Vladimir Iakunin – multimilionar, şef al căilor ferate ruse, un confident al preşedintelui Putin

Acestora li s-ar putea adăuga alţi apropiaţi ai preşedintelui rus, fără ca ei să deţină funcţii în administraţia de la Kremlin

  • Ramzan Kadîrov – liderul cecen, despre care se spune că a trimis forţe paramilitare în Crimeea
  • Alexander Zaldostanov – prieten al preşedintelui Putin, liderul grupului de motociclişti Night Wolves, care au mers în Crimeea pentru a susţine secesiunea
  • Dmitri Kiseliov – preşedintele postului de televiziune Vocea Rusiei

Dacă situaţia din Crimeea continuă să se deterioreze, locuritorii peninsulei vor decide, la referendum, alipirea de Rusia, iar Vladimir Putin va recunoaşte referendumul şi rezultatele lui, atunci luni, miniştri de Externe ai ţărilor UE vor aproba lista. Joi, la Consiliul European, liderii statelor Uniunii vor discuta trecerea în următoarea etapă de impunere de sancţiuni Rusiei.

Cel mai probabil, această listă – care nu a fost până acum discutată în cadrul formal al Uniunii, ci în consultări între statele europene, a fost stabilită şi prin coordonarea cu Statele Unite, la fel ca şi în cazul Ucrainei.

Efectele listei negre

Ameninţarea cu sancţiuni şi lista neagră nu îl vor face pe Vladimir Putin să dea înapoi, crede un fost ambasador britanic la Moscova, citat de Euobserver. Dar îl vor afectat pe termen lung şi îi afectează imaginea internaţională. Spre deosebire de oligarhi, oficialii ruşi nu ar avea active semnificative în Europa. Însă stigmatizarea preşedintelui îi vor şubrezi autoritatea.

Este o evaluare făcută şi de către Statele Unite. „Putin se descrie ca om capabil să îi protejeze pe oamenii loiali lui, de la omul de serviciu de la Kremlin la cel mai înalt oficial, însă sancţiunile vor arătat că nu le poate garanta impunitatea”, a spus, potrivit Euobserver, un diplomat american implicat în realizarea listei negre în SUA.

Pe de altă parte, prezenţa pe listă a unor oligarhi a căror corupţie este de notorietate, precum Igor Secin şi Vladimir Iakunin, ar putea da un impuls opoziţiei ruse. O opoziţie însă fragmentată şi destul de firavă faţă de puterea căreia i se opune, care este foarte probabil să nu capitalizeze de pe urma acestor decizii ale occidentalilor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: