fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

Sistemul medical intră în carantină mai repede decât pacienții: sute de cadre medicale sunt contaminate, echipamentul de protecție e insuficient și vine prea târziu

Sute de cadre medicale au fost contaminate cu Covid-19 si au fost izolate la domiciliu, iar unele spitale au intrat în carantină in corpore –… Mai mult

25.03.2020

Chestiunea

Tabelul cu care a intrat România în criza Covid-19: Topul destinațiilor de export și țările din care facem cele mai multe importuri

România a intrat în criza Covid-19 cu una din cele mai nefericite situații privind balanța comercială și e greu de crezut că politicile economice ar… Mai mult

25.03.2020

La obiect

Analiștii, despre QE à la BNR: Banca Naţională va cumpăra de titluri de stat, cât timp „mai este loc” pentru deprecierea leului

  Banca Naţională a României (BNR) va cumpăra titluri de stat de pe piaţa secundară, aşa cum a promis vineri seara, dar operațiunile vor avea… Mai mult

23.03.2020

La obiect

România, lider european detașat în construcții – domeniu strategic în contextul epidemiei

România s-a plasat în ianuarie 2020 pe poziția de lider european detașat la creșterea sectorului construcțiilor, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu o creștere de… Mai mult

23.03.2020

Salvarea se amână cu trei zile. Băsescu a cerut ca băncile din eurozonă să nu retragă capital din România

de Razvan Diaconu 23.10.2011

Liderii celor 27 de state din Uniunea Europeană au amânat pentru miercuri deciziile ferme privind recapitalizara băncilor din zona euro şi consolidarea Fondului European de Stabilitate Financiară (EFSF), dar la Consiliul European de duminică România a cerut măsuri prin care băncile din eurozonă, cu subsidiare în Româna, să nu retragă capital din ţara noastră.

Am atenţionat în mod expres asupra faptului că programul de recapitalizare a băncilor trebuie să aibă în vedere şi menţinerea nivelului de expunere a băncilor din zona euro pe piaţa românească. Nu putem accepta o recapitalizare care să fie adusă la volumele necesare prin retragere de bani, spre exemplu, de pe piaţa românească, pentru a face faţă crizelor din interiorul zonei euro”, a spus preşedintele Traian Băsescu, duminică, la Bruxelles, după reuniune.

El a atras atenţia că întârzierea măsurilor europene de rezolvare a crizei din Grecia au condus la creşterea dobânzilor la care România se împrumută peste nivelul din 2010, de dinainte de măsurile de austeritate luate de Bucureşti.

”Şi aşa, întârzierea în decizii ne-a creat probleme deosebite şi în ceea ce priveşte chiar finanţarea deficitelor şi a datoriilor pe care le aveam pentru acest an. Am ajuns să ne împrumutăm la preţuri mai mari, deci la dobânzi mai mari decât în 2010, când Romania nu era, încă, stabilizată macroeconomic, iar asta din cauza deprecierii CDS-ului întregii regiuni, pentru că nu s-au luat măsuri la timp în ceea ce priveşte Grecia, ceea ce pune sub semnul întrebării, dacă nu se iau măsuri de menţinere a nivelului de expunere, chiar finanţarea noastră anul viitor, în condiţiile în care România şi-a dus toate programele şi angajamentele până la capăt”, a mai spus Băsescu.

(Citeşte şi: România, în menghina datoriilor europene. Stolojan şi Dăianu comentează situaţia)

Băsescu va reveni marţi la Bruxelles, unde va avea o discuţie cu preşdintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, iar miercuri va participa la o nouă reuniune a Consiliului European.

Liderii europeni, la faza pe promisiuni

Aşa cum presa anticipase, liderii europeni nu au luat decizii ferme la reuniunea de duminică, dar discuţiile au configurat – în vederea unei noi reuniuni, miercuri, la Bruxelles – un acord pentru consolidarea Fondului European de Stabilitate (FESF), dar fără să se implice Banca Centrală Europeană (BCE).

Se configurează un acord destul de larg pentru consolidarea FESF”, a spus preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, citat de AFP.

El a subliniat că miercuri trebuie găsită o soluţie la criza datoriilor suverane, care să evite contaminarea Italiei şi Spaniei.

La rândul ei, cancelarul german Angela Merkel a arătat că, marţi, la reuniunea miniştrilor de finanţe din zona euro, s-au luat în discuţie deja două modele de consolidare a EFSF, fără, însă, a fi înglobată BCE, pentru că tratatele Uniunii Eurpene nu permit acest lucru.

Agenţia franceză de presă AFP comentează că deciziile conturate reprezintă o înfrângere pentru Franţa, după ce Parisul a insistase în favoarea unei implicări a BCE pentru a creşte capacităţile FESF, fără ca statele să fie obligate să realimenteze Fondul.

Soluţia franceză implica transformarea EFSF în bancă pentru ca apoi să se poată împrumuta de la BCE.

În altă ordine de idei, Sarkozy a susţinut că ”lucrurile avansează bine în ceea ce priveşte băncile şi recapitalizarea lor”, dar nu a dat detalii despre soluţii.

Nici miercuri, când se vor reuni separat Consiliul European ”27” şi apoi liderii zonei euro ”17″), nu se vor lua decizii definitive, a avertizat Angela Merkel.

Măsurile pe care le vom lua miercuri nu vor fi ultimele. Dacă nu ajungem la creştere, la o mai mare disciplină fiscală, dacă repetăm erorile trecutului, nu vom putea depăşi criza. Doar recapitalizarea băncilor, singură, nu are sens”, a spus Merkel, în conferinţa susţinută alături de Sarkozy, la Bruxelles.

Modificarea Tratatului UE pentru disciplina financiară

Liderii statelor membre ale Uniunii Europene au căzut de acord, duminică, să analizeze o  eventuală schimbare limitată a Tratatului Uniunii Europene, pentru a îmbunătăţi funcţionarea zonei euro şi pentru a întări disciplina bugetară.

Avem nevoie de acordul celor 27 înainte de a decide asupra unei schimbări a Tratatului”, a declarat preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

Schimbarea limitată a Tratatului UE, care ar urma să se ia în discuţie în decembrie, al Consiliul European de iarnă, ar însemna că nu va exista o revizuire generală a arhitecturii instituţionale definite în Tratatul de la Lisabona..

Restul vom vedea când vom lucra asupra întăririi convergenţei economice şi vom vedea ce instrumente vom avea la dispoziţie”, a mai spus Van Rompuy.

El a subliniat că întărirea convergenţei econmice în UE este cel mai important lucru.

”Dacă avem nevoie de schimbări ale Tratatului într-un mod limitat, acest lucru nu este un tabu, dar nu acesta este scopul, ci aprofundarea uniunii economice şi întărirea disciplinei fiscale”, a susţinut preşedintele UE.

Herman Van Rompuy va conduce şi viitoare preşedinţie a zonei euro, în interiorul UE, potrivit unui proiect de concluzii ale Consiliului European de toamnă, dezvăluit de AFP.

Preşedintele summiturilor zonei euro va fi desemnat de către şefii de stat şi de guvern din zona euro în momentul în care Consiliul European  îşi va alege preşedintele şi pentru un mandat cu aceeaşi durată. Până la viitoarea alegere, preşedintele actual, al cărui mandat se încheie în mai 2012, va prezida summiturile zonei euro”, se arată în document.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 23.10.2011

3 comentarii

 1. O zi obişnuită: 24 Octombrie – “Surprize pe toata linia” « Politeía
  24.10.2011, 7:32 am

  […] Salvarea se amână cu trei zile. Băsescu a cerut ca băncile din eurozonă să nu retragă capital din România. Liderii celor 27 de state din Uniunea Europeană au amânat pentru miercuri deciziile ferme privind recapitalizara băncilor din zona euro şi consolidarea Fondului European de Stabilitate Financiară (EFSF), dar la Consiliul European de duminică România a cerut măsuri prin care băncile din eurozonă, cu subsidiare în Româna, să nu retragă capital din ţara noastră. ”Am atenţionat în mod expres asupra faptului că programul de recapitalizare a băncilor trebuie să aibă în vedere şi menţinerea nivelului de expunere a băncilor din zona euro pe piaţa românească. Nu putem accepta o recapitalizare care să fie adusă la volumele necesare prin retragere de bani, spre exemplu, de pe piaţa românească, pentru a face faţă crizelor din interiorul zonei euro”, a spus preşedintele Traian Băsescu, duminică, la Bruxelles, după reuniune. El a atras atenţia că întârzierea măsurilor europene de rezolvare a crizei din Grecia au condus la creşterea dobânzilor la care România se împrumută peste nivelul din 2010, de dinainte de măsurile de austeritate luate de Bucureşti. Mai multe pe Curs de Guvernare. […]

 2. adrian_hora
  25.10.2011, 1:16 pm

  mai multe banci cu capital romanesc, asta ne trebuie.
  in felul asta ar fi sansa unei concurente in domeniul bancar, oligopolul existent ne face sa platim printre cele mai mari dobanzi la credite de exemplu – plus comisioanele exagerate si chiar nesimtite. Macar acum in ceasul al 12-lea sa se faca asta – nici nu trebuie sa aiba cine stie ce creativi, doar sa urmeze modelul polonez de pilda (ei au 4 banci de stat foarte active).

 3. Iulian
  26.10.2011, 12:22 am

  De paraca sta cineva sa ii ceara voie lui Base daca sa isi ia banii acasa sau nu

Lăsați un comentariu


Stiri

Impactul Covid-19 asupra fimelor tech din Romania – studiu RBL – Deloitte

Vladimir Ionescu

Influența COVID-19 asupra activității firmelor tech de tip startup și scaleup: 36,7% dintre fondatorii intervievați au văzut deja evoluții negative și schimbări în business, iar… Mai mult

Stiri

Președintele Iohannis a retras decorația acordată Spitalului Județean Suceava

Vladimir Ionescu

Administrația Prezidențială a anunțat miercuri că președintele Klaus Iohannis a semnat un decret de retragere a decorației conferite în 2019 Spitalului Județean de Urgență „Sfântul… Mai mult

Stiri

Florin Cîțu: România ar putea intra în recesiune/ Măsurile luate până acum echivalează cu 3% din PIB

Vladimir Ionescu

Economia s-ar putea contracta în acest an, a admis, miercuri, ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, într-un interviu acordat Hotnews.ro. Măsurile adoptate până acum de Guvern… Mai mult

Europa

Comisia Europeană propune generalizarea modelului german al programului redus de lucru

Razvan Diaconu

Comisia Europeană propune generalizarea modelului german al privind programului redus de muncă, pentru a-i ajuta pe oameni să-și păstreze slujbele pe perioada pandemiei, anunță Reuters,… Mai mult

Europa

Eforturile Chinei de a poza în salvatorul lumii, subminate de rata de eroare a testelor Covid-19 exportate în Europa

Iulian Soare

Problema credibilității testelor pentru coronavirus vândute de companiile chineze în Europa afectează eforturile Beijingului de a poza ca lider mondial în lupta cu Covid-19 și… Mai mult

Stiri

AVOCATNET

Șomaj tehnic: De azi, angajatorii pot cere banii de indemnizații pentru martie. Procedura e operațională

AVOCATNET

Indemnizațiile de șomaj tehnic pentru jumătate din luna martie 2020 vor fi plătite de angajatorii afectați de epidemia de coronavirus cu banii ce pot fi… Mai mult

pagina-conferinte

VIDEO CONFERINȚA Live: Soluții pentru mutarea activității companiilor în online, martie 2020

Redacţia

București, 26 martie 2020 2019 Organizator: CursDeGuvernare.ro.  Speakeri: Elisabeta Moraru (AmCham; Google), Răzvan Enache (Google), Florin Filote (eMAG), Ștefan Apăteanu (Edu Apps), Bogdan Botezatu (Bitdefender).… Mai mult