vineri

29 martie, 2024

7 septembrie, 2015

salariu-net-Câștigul salarial mediu net consemnat de INS pentru luna iulie 2015 a fost de 1.849 lei, în creștere cu 1,7% față de luna precedentă. Puterea de cumpărare rezultată după ajustarea creșterii nominale cu inflația lunară a urcat de la 137,5% în raport cu referința fixată pentru luna octombrie 1990 (ultima de dinaintea liberalizării prețurilor) până la 140,1%.

Exprimat în moneda unică europeană, câștigul salarial mediu net a fost de 417 euro în termeni nominali și 835 euro ca putere de cumpărare comparabilă la nivel european (ținând cont de prețurile de la noi, aflate la jumătate față de media UE). Este a doua valoare ca mărime din acest an, după maximul atins în luna aprilie, pe fondul primelor acordate de Paști.

1Față de iulie 2014, creșterea nominală a salariului net a fost de 7,6% iar cea creșterea reală a salariului (după ajustarea cu inflația) de 9,4%. Valoarea mai mare în termeni reali provine din scăderea prețurilor, care a amplificat puterea de cumpărare a sumelor încasate.


Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat, ca de obicei, în sectorul extracției petrolului brut și a gazelor naturale (4.907 lei, dar în scădere față de luna anterioară), iar cele mai mici pe zona de hoteluri şi restaurante (1.088 lei, cu peste cinci procente mai mult decât în iunie 2015). Raportul dintre acestea a coborât la 4,5 la 1, de la circa 5 la 1 în prima jumătate a anului.

De remarcat majorările salariale peste 14% înregistrate la fabricarea produselor farmaceutice și la alte activități extractive, precum și cele situate între șase și opt procente din depozitare și activități auxiliare pentru transport, furnizarea de energie electrică și termică etc. și din repararea și întreținerea mașinilor și echipamentelor.

La polul opus, cele mai mari scăderi au fost înregistrate în fabricarea calculatoarelor și produselor electronice și optice (-10,9%), precum și în activitățile de editare și cele de fabricare a băuturilor (între 9,5% și 10%).

În sectorul bugetar s-a înregistrat o creștere semnificativă a câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în administraţia publică (+2,2%) și în sectorul de sănătate și asistență socială (+1,3%). Dimpotrivă, pe zona de învățământ, câştigului salarial mediu net a scăzut cu 3,4%, ca urmare a reducerii conjuncturale a sumelor încasate pentru plata cu ora.


Productivitatea muncii, care ar trebui să stea la baza majorărilor de salarii, arată un îngrijorător declin de 0,5% pe primul semestru din 2015. Cu alte cuvinte, evoluția acestui indicator nu justifică nici pe departe avansul de 9,4% al salariului real. Singura evoluție pozitivă o constituie stoparea trendului negativ al productivității în luna iunie ( +0,8% față de aceeași lună a anului anterior, după -0,8% în aprilie și -3,1% în mai, pe serie brută).

2Decalajul de circa zece procente dintre creșterea salariului real și modificarea negativă a productivității muncii, înregistrat pe parcursul ultimelor 12 luni, constituie un semnal de alarmă care ar trebui să fie luat foarte în serios de către factorii de decizie. O asemenea situație nu poate dura în timp iar corecția se va face, inevitabil.

Corecția va consta într-o inflație crescută, care se va vedea abia după trecerea efectelor reducerilor de TVA ( și va afecta dobânda reală la depozitele constituite în prezent la rate de dobândă relativ mici), și/sau ajustarea cursului de schimb, ceea ce va afecta nivelul de trai și capacitatea de a achita ratele la creditele contractate.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: