sâmbătă

27 aprilie, 2024

11 februarie, 2020

Potrivit datelor publicate de INS, câștigul salarial mediu brut din luna decembrie 2019 a ajuns la 5.465 lei, cu 5,2% mai mare faţă de luna anterioară. Câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,1%, până la 3.340 lei,  respectiv 699 de euro la cursul mediu al lunii ianuarie 2020, în care au fost încasaţi banii cuveniți pentru luna anterioară.

După ajustarea cu nivelul preţurilor (53% din nivelul mediu european, potrivit Eurostat) puterea de cumpărare în euro a salariului mediu a urcat la 1.318 de euro (sumă echivalentă, la preţurile medii din UE).

Salariul real de referinţă (puterea de cumpărare raportată la cea din octombrie 1990, ultima înaintea liberalizării preţurilor) s-a majorat cu zece puncte procentuale comparativ cu luna anterioară, până la 228,1%.


Cu toate acestea, pe fondul unei inflații anuale de 4% și a unei devalorizări a leului în raport cu euro de 1,6%, avansul puterii de cumpărare a salariului faţă de aceeaşi lună a anului anterior a fost de +8,6%, cea mai mică valoare din ultimele 15 luni.

De remarcat și faptul că evoluția câștigurilor salariale a fost total decuplată de evoluția productivității muncii industriale, care a trecut pe minus pe ultimele șase luni pentru care s-au prelucrat datele disponibile și a ajuns la o medie de -1,2% pe perioada ianuarie – noiembrie 2019.

Construcțiile rămân detașat în frunte, sănătatea ultima la creșteri de salarii

Pe ramuri de activitate, cea mai mare creştere de salarii faţă de aceeaşi lună a anului precedent s-a păstrat în sectorul de construcţii (urmare a facilităţilor acordate la începutul anului trecut s-a ajuns la 49% ca valoare nominală şi +43,2% în termeni reali). Pe poziţia a doua, la mare distanță, figurează activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice (+18% nominal şi +13,4% real).


Podiumul clasamentului este completat pe segmentul de hoteluri și restaurante (+16,4% nominal şi +11,8% ca putere de cumpărare). Alte trei sectoare de activitate se poziționează deasupra mediei naționale: tranzacții imobiliare (+15% nominal și +11,8% real), serviciile administrative şi activitățile suport (+14,9% și, respectiv, +10,4%) și învățământul (+14,3%, respectiv +9,9%).

Restul sectoarelor de activitate s-au situat sub media națională, printre ele apărând și industria prelucrătoare (+11,7% creștere nominală și +7,3% creșterea reală). Raportul veniturilor nete (în scădere față de luna anterioară), de 87% față de valoarea consemnată pentru întreaga economie, rămâne departe de situația din economiile dezvoltate, unde este se află în jur de 100%.

La coada clasamentului creșterilor salariale, cu doar +1,4%, apare sănătatea, unde majorările stabilite până în 2022 au fost acordate integral la începutul perioadei de creștere planificată a salariilor din sectorul bugetar. Pe fondul unui an nefavorabil, sectorul agricol a înregistrat singura scădere la nivel economiei naționale a puterii de cumpărare (+2,1% nominal, dar -1,9% în termeni reali).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: