miercuri

7 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

8 ianuarie, 2022

Salariile şi pensiile magistraţilor vor creşte ca urmare a majorării Valorii Sectoriale de Referinţă (VSR), indicator în funcţie de care sunt calculate, de la 465 de lei la 605 lei, a anunţat vineri ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

Modificarea va intra în vigoare începând cu luna februarie a acestui an. Salariile şi pensiile magistraţilor sunt calculate conform Legii speciale nr 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

Ministrul Justiţiei susţine că majorarea VSR a fost necesară pentru evitarea unor procese. Cătălin Predoiu a precizat totodată că până la finalul anului va face un proiect privind salarizarea unitară în sistemul judiciar, pentru a rezolva dezechilibrele din sistem legate de grade, funcții sau sporuri.


„Legea salarizării unitare în sistemul de justiţie este pentru a elimina dezechiliberele şi inechităţile salariare din sistem, îmi doresc să o adoptăm anul acesta. Vom avea discuţii politice şi cu sistemul. Ordinul de ministru prin care s-a majorat valoarea sectoriala – efectul e că ministerul Justiţiei vă face economii de zeci de milioane de lei pentru că vom evita sute de procese pe salarizare”, a explicat Cătălin Predoiu.

Majoritatea magistraților au sesizat instanțele pentru recuperarea unor sporuri și alte diverse drepturi salariale, iar aceste procese au fost întotdeauna câștigate de petenţi.

Salariul mediu net din sistemul judiciar este de circa 8.765 de lei, astfel:

  • Judecător – 13.369 lei
  • Procuror – 13.473 lei
  • Grefier – 5.232 lei
  • Personal conex – 2.988 lei
  • Consilieri probațiune – 4.985 lei


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

În timp ce România negociază cu Austria  – prin vizita ministrului Bode la Viena  –  un vot favorabil pe 8 decembrie pentru primirea în spațiul Schengen, nici compania

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: