22 februarie, 2022

Salariile de la Uzina Mecanică din Cugir vor creşte cu 450 – 500 de lei, a anunţat, marţi, ministrul Economiei, Florin Spătaru. Suma este cea solicitată de protestatarii de la cele două fabrici de armament din localitate.

Greviștii își vor relua miercuri activitatea, a mai spus ministrul.

Protestarii ceruseră această sumă, însă, poână acum, administrația nu s-a arătat dispusă să ofere o creștere mai mare de 205 lei, din cauza pierderilor înregistrate de cele două societăți.


Anunțul ministrului Florin Spătaru:

„În cursul zilei de azi (marţi, 22 februarie – n.r.) dimineaţa, după mai multe discuţii pe care le-am avut atât cu reprezentanţii managementului, Consiliului de Administraţie şi reprezentanţii sindicatului am primit informaţia că s-a semnat un protocol de creştere salarială care include şi alte revendicări.

Începând de mâine va reîncepe activitatea la Uzina Mecanică Cugir.

Ieri am avut discuţii atât cu managementul, reprezentanţii Consiliului de Administraţie şi sindicatele de la Fabrica de armament. Acolo situaţia a fost rezolvată anterior tot printr-un acord pe care l-am avut de creştere salarială în limitele restricţiilor bugetare pe care le avem, dar, de asemenea, ţinând cont că au existat decalaje acumulate în decursul multor ani pe care am reuşit, în acest moment, să le corectăm.


Salariile au fost crescute în funcţie de categoriile de personal. Creşterile salariale pentru anumite categorii vor fi, maximum, undeva între 450 şi 500 de lei. Vorbim aici de a veni cu o soluţie pentru aceşti oameni care, într-adevăr, aveau salarii foarte mici”.

Angajații de la Uzina Mecanică încasează în acest moment sume net de aproximativ 1.800 de lei.

Analiză a managementului

Ministrul a mai declarat că a fost declanșată o analiză a managementului companiei, pentru a se stabili competența administratorilor celor două companii.

Societățile aparțin Romarm, companie cu capital de stat subordonată Ministerului Economiei.

„Acesta nu este finalul, pentru că acolo au fost mai multe. S-a vorbit de condiţiile de muncă, de relaţiile sociale dintre management şi angajaţi. Sunt semnale care au fost transmise anterior şi care, din păcate, nu au ajuns la minister. Acei angajaţi au făcut o grevă japoneză şi această informaţie nu a ajuns la Ministerul Economiei. Conducerea ar fi trebuit să informeze, pentru că mi se pare normal ca noi, ca acţionar majoritar, să ştim ce se întâmplă acolo. Vom face o analiză în ceea ce priveşte managementul şi modul în care aceste companii sunt conduse şi profesionalismul şi competenţa oamenilor care sunt în Consiliul de Administraţie”, a atras atenția Florin Spătaru, citat de Agerpres.

Sute de muncitori de la cele două fabrici de armament din oraşul Cugir au întrerupt, pe data de 15 februarie, activitatea, solicitând creşterea salariilor, care, susţin aceştia, nu le ajung să îşi plătească facturile la electricitate şi căldură.

În primă fază, au oprit lucrul cei de la Uzina Mecanică Cugir, una dintre cele două fabrici de armament din oraş, care au plecat în marş prin oraş de la fabrică până în centrul oraşului, unde se află sediul administrativ. Acolo s-au raliat protestului şi cei de la Fabrica de Arme, unitate care funcţionează în centrul oraşului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: