vineri

26 aprilie, 2024

9 octombrie, 2020

Proiectele de digitalizare care sunt realizate la nivelul instituțiilor publice de acum încolo trebuie să fie concentrate pe date, pe schimb de date și interoperabilitate, este un proces parte din schimbarea de mentalitate ce însoțește transformarea digitală, a spus Sabin Sărmaș, președintele Autorității pentru Digitalizarea României (ADR), în cadrul webinarului „#Robotic Process Automation: De la digitalizare, la automatizarea proceselor de lucru și a serviciilor publice – noul capitol din Planul Național de Relansare și Reziliență”, organizat de CursDeGuvernare.ro – UiPath pe 8 octombrie. 

Focus pe date și nu pe documente, datele trebuie să circule și în interiorul instituțiilor și pe relația cu cetățenii, asta este ceea ce trebuie să schimbăm ca mentalitate astăzi, a mai spus președintele ADR. 

Pregătirea proiectelor pentru digitalizarea instituțiilor este o provocare în sine, dat fiind că nu sunt destui specialiști pentru a elabora aceste proiecte, a mai explicat acesta. 


De aceea, o oportunitate este valorificarea fondurilor europene alocate pentru scrierea documentațiilor – potrivit Ordonanței de Urgență 155/2020, care definește cum se vor aloca fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență, ar fi disponibile 100 milioane de lei. Este o oportunitate în premieră pentru instituții, să beneficieze de acest sprijin – potrivit oficialului citat.

Sabin Sărmaș a mai subliniat inclusiv că prin finanțarea amintită pot fi contractați specialiști care să scrie proiectele, dat fiind că marea majoritate a instituțiilor nu au acești specialiști. De aceea, trebuie colaborare cu mediul de business, „cu specialiști care știu să facă analiză de business, care cunosc arhitecturile existente și pot propune arhitecturi noi, astfel încât să avem proiecte coerente”. 

Dat fiind că deja sumele sunt propuse prin OUG amintită -LINK AICI, instituțiile ar putea începe demersuri pentru elaborarea proiectelor. 


Sabin Sărmaș a vorbit și despre oportunitatea noii tehnologii de automatizare a proceselor de lucru (RPA), care poate schimba complet sistemul public. Valorificarea RPA este un mare pariu pentru autoritatea de resort, spune acesta, și pentru întreaga țară. „Lider mondial este din fericire o companie care s-a nascut în România. Este o tehnologie prin care se poate obține eficiență imediat, cu puțin efort. Este un pariu care poate schimba România”, a mai spus acesta. 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: