joi

18 iulie, 2024

21 iunie, 2023

La șapte decenii după ce Planul Marshall condus de SUA a ajutat la reconstruirea Europei de Vest după cel de-al Doilea Război Mondial, Europa încearcă la rându-i să ofere Ucrainei resursele și investițiile de care are nevoie pentru reconstrucție, chiar dacă războiul continuă în estul și sudul țării.

Personalități mondiale, guverne și investitorii privați s-au adunat miercuri la Londra pentru Conferința de Reconstrucție a Ucrainei, iar semnele indică faptul că Occidentul se pregătește să ajute Ucraina să se reconstruiască.

”Trebuie să trecem de la acorduri la proiecte reale”, a transmis președintele Zelenski celor prezenți la conferința de la Londra.

Angajamentele UE pentru reconstrucția Ucrainei


Comisia Europeană a anunțat marți un nou proiect multianual, în valoare de 50 miliarde de euro (17 miliarde granturi, 33 miliarde credite), pentru a ajuta la reconstrucția Ucrainei. Investitorii privați se înmulțesc și ei. BlackRock și JPMorgan Chase lucrează deja cu guvernul ucrainean la un nou fond de dezvoltare a Ucrainei.

Adițional, Comisia discută cu Banca Europeană de Investiții pentru a oferi garanții bugetului UE pentru a finanța alte împrumuturi de 100 de milioane euro către Ucraina.

Este un angajament semnificativ din partea UE într-un moment în care bugetul său se confruntă cu multe solicitări din partea statelor membre.

La rândul lor, SUA și Marea Britanie au anunțat miercuri noi pachete financiare pentru Ucraina.

Consturile reconstrucției cresc cu fiecare zi de război


Dar costurile de reconstrucție sunt estimate la 411 miliarde de dolari de Banca Mondială, iar cifra va crește pe măsură ce războiul va continua.

În plus, amploarea provocării continuă să se schimbe – distrugerea barajului Nova Kakhovka din această lună a provocat daune masive de mediu și infrastructură, arătând modul în care nevoile Ucrainei se schimbă în timp real.

„Oamenii vor ca viața să revină la normal, să meargă la școală, să meargă la muncă. Nu putem descuraja oamenii să spere asta. Este ceva care nu trebuie amânat până în perioada postbelică pentru că reconstrucția este urgentă, este nevoie acum să se întâmple”, a declarat vicepremierul ucrainean Olga Stefanișina pentru Politico.

Nevoile Ucrainei sunt diverse: de la reconstruirea celor peste 300 de poduri care au fost distruse, până la deminare și tratarea milioanelor de tone de deșeuri industriale generate de bombardamentele rusești.

Alternative reciproc avantajoase

UE analizează și variante alternative de a ajuta Ucraina. Vicepreședintele Comisiei Europene Maroš Šefčovič consideră că Ucraina – cea mai mare țară, după suprafață, care se află în întregime în Europa – ar putea fi o resursă crucială pentru Europa. „Dacă te uiți la materiile prime critice, Ucraina are 21 din cele 30 de materiale necesare UE. Ar putea înlocui complet aprovizionarea Rusiei cu materii prime critice către Europa”, spune Maroš Šefčovič.

În mod similar, Ucraina ar putea acționa ca centru european de stocare a energiei. „Ucraina are cele mai mari instalații de depozitare subterană pentru gaze din Europa – 33 de miliarde de metri cubi, chiar la granița cu Slovacia. Potențialul acolo este enorm”, mai detaliat vicepreședintele CE.

Marea Britanie anunță un nou cadru pentru asigurarea riscului de război

Peste discuția despre investiții dinaintea conferinței de miercuri de la Londra se află problema asigurărilor – o barieră masivă în calea întreprinderilor care doresc să investească în țară. Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a anunțat miercuri un nou cadru pentru asigurarea riscului de război, menit să ajute companiile să investească în Ucraina.

„Acesta este un pas uriaș înainte pentru a ajuta asigurătorii să subscrie investiții în Ucraina, eliminând una dintre cele mai mari bariere și oferindu-le investitorilor încrederea de care au nevoie pentru a acționa”, a declarat Sunak la Conferința de Recuperare a Ucrainei de la Londra.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: