La obiect

Industria în PIB – în statele UE. Problemele de la productivitate în România

În 2018, industria și-a menținut, la limită, prima poziție între sectoarele economice ale UE din punct de vedere al valorii adăugate brute (VAB). Cu 19,1%,… Mai mult

28.10.2019

Chestiunea

Serbia a semnat cu Rusia și a aderat la Uniunea Economică Euroasiatică

Premierul sârb Ana Brnabic a semnat acordul de aderare la Uniunea Economică Euroasiatică (EEU), împreună cu omologii săi din Rusia, Armenia, Belarus, Kazakhstan și Kyrgyzstan,… Mai mult

27.10.2019

La obiect

O măsură pentru 7 milioane de viitori pensionari: aducerea contribuției la pilonul II de pensii la nivelul legal

Potrivit atr.43, alineatele 2 și 3 din legea 411/2004, amendate prin OUG 112/2007, contribuțiile ar fi trebuit să ajungă deja la 6% din venitul salarial… Mai mult

27.10.2019

La obiect

Măsurile economice și fiscale din programul cu care Guvernul Orban cere învestirea în Parlament

Din programul de guvernare al echipei cu care premierul desemnat Ludovic Orban va cere învestirea Parlamentului se remarcă următoarele măsuri economice și fiscale considerate urgente:… Mai mult

24.10.2019

Cronicile

S-a ”rezolvat” unul dintre dosarele președinției române a Consiliului – Nou termen de adoptare a bugetului multianual UE: ”toamna 2019”

de Victor Bratu , 13.12.2018

La summit-ul Consiliului European care se organizează joi și vineri, liderii UE se vor confrunta cu ceea ce este de obicei una dintre cele mai mari de la Bruxelles – negocierile asupra următorului buget multianual. Acestea însă nu se desfășoară deloc așa cum a dorit Comisia Europeană.

În mai 2018, atunci când Comisia a înaintat prima propunere de Cadru Financiar Multianual (CFM) 2021- 2027, președintele Jean Claude Juncker spunea că dorința sa este ca acest buiget să fie aprobat înainte de organizarea viitoarelor alegeri europarlamentare din mai 2019.

Dar liderii UE constată azi că dorința lui Juncker nu se va îndeplini. Potrivit draftului concluziilor summit-ului de la Bruxelles, document consultat de Politico, liderii UE își vor exprima speranța că un acord asupra următorului cadru financiar multianual poate fi atins până în toamna anului viitor. Anumite state membre sunt sceptice că și această țintă poate fi atinsă.

Calendarul de adoptare al CFM nu este singura problemă – și câteva dintre marile planuri ale Comisiei Europene de utilizare a bugetului sunt în acest moment blocate.

O trecere în revistă a principalelor blocaje:

Brexit. Plecarea unuia dintre cei mai mari contributori ai bugetului UE- cu sau, mai rău, fără un acord- crează o ”gaură” în vistieria europeană de 12-13 miliarde euro anual. Pentru a acoperi pierderea, Comisia a propus ca statele membre să își sporească contribuția. Sunt state care nici acum nu sunt împăcate cu această abordare. Olanda, Austria, Danemarca și Suedia sunt unite de principiul ”o Uniune mai mică, un buget mai mic”.

Incertitudinile produse de necunoașterea tipului de relații viitoare Marea Britanie-UE, iar asta este imputabil doar Uniunii, care a refuzat să discute subiectul până ce nu are un acord aprobat Brexit, face imposibilă și misiunea experților de a cuantifica rolul financiar pe care Regatul îl va juca în viitor în diferitele programe europene.

Agricultură. Comisarul UE pentru Agricultură, Phil Hogan, are ambiția de a-și pune amprenta asupra Politicii Agricole Comune (PAC), care consumă cea mai mare parte a bugetului comun.

Cum finanțarea acestei politici comune va suferi reduceri semnificative, Phil Hogan dorește ca statele membre să fie în mai mare măsură responsabile de implementarea PAC. În traducere, asta înseamnă că guvernele naționale ar urma să gestioneze singure politica agrară și de mediu, iar Comisia ar urma să joace rolul de supraveghetor.

Propunerile lui Phil Hogan au generat opoziția parlamentarilor europeni, a politicienilor, a fermierilor, a activiștilor de mediu și chiar a unor instituții europene. Singurele care se bucură sunt guvernele naționale.

Statul de drept. Unul dintre principalel proiecte ale Comisiei este acela de a crea un mecanism care să lege plățile europene de calitatea statului de drept. Inițiativa arată credința Comisiei și a majorității statelor Occidentale că alte state- Polonia, Ungaria și, mai nou, România- nu respectă valorile comune europene dar beneficiază de important sprijin financiar.

Comisia a înaintat o reglementare care vizează ”protejarea bugetului UE în cazul consemnării unor deficiențe generalizate în respectarea statului de drept în state membre”. Inițiativa a generat proteste ale Poloniei, Ungariei. Chiar și Serviciul juridic al Comisiei și Curtea Europeană a Auditorilor au exprimat preocupare în legătură cu baza legală a acestei reglementări. De cealaltă parte, mai multe state membre afirmă că este nevoie de această reglementare.

Zona euro. Franța conduce ostilitățile pentru alcătuirea unui buget separat al Zonei euro. Un compromis franco-german s-a concretizat print-o propunere introdusă în viitorul CFM pe care nu toată lumea o acceptă. La summit-ul de joi și vineri, lideri ai statelor membre în Zona euro vor să ceară Comisiei să formuleze o propunere detaliată a unui așa-numit ”instrument bugetar pentru convergență și competitivitate în Zona euro”. Potrivit proiectului de concluzii, acest instrument ar urma să fie ”parte a bugetului UE și să facă obiectul unor criterii și orientări strategice ale statelor membre din Zona euro”.

Solicitarea forțează Comisia să rescrie o bună parte a proiectului de buget multianual în condițiile în care Parlamentul European a finalizat deja rapoartele și opiniile pe actualul proiect, deci procedura ar urma să se repete.

Principalul obiectiv al susținătorilor ideii că Zona euro are nevoie de buget separat este acela de a convinge statele membre UE care nu au adoptat moneda unică- Polonia, de exemplu- să accepte și ele această variantă.

Campania electorală. Apropierea alegerilor europarlamentare complică cel mai tare negocierile pe următorul CFM. Sunt formațiuni politice care susțin că nu este democratic ca următorul buget pe 7 ani al UE să fie decis înainte de alegerile din luna mai 2019. Alte partide se tem că aprobarea viitorului CFM ar putea fi utilizată ca instrument de campanie electorală de către eurosceptici.

Jean Arthuis, președintele Comisiei de buget din Parlamentul European, chiar a întrebat cum mai pot candidații să susțină în campanie noi proiecte în condițiile în care viitorul cadru financiar este deja aprobat.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 13.12.2018

Lăsați un comentariu


Stiri

Universitatea București și Europa FM îi invită pe Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă la dezbatere

Vladimir Ionescu

Universitatea București și Europa FM le-a adresat candidaților la alegerile prezidențiale aflați în turul al doilea, Vasilica-Viorica Dăncilă și Klaus Werner Iohannis, invitația de a… Mai mult

Europa

Jean-Claude Juncker: SUA nu va suprataxa importurile de automobile europene

Iulian Soare

Preşedintele în funcție al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat joi că Donald Trump nu va impunenoi tarife vamale asupra importurilor de automobile europene, precizând… Mai mult

Stiri

Contestația în anulare împotriva condamnării lui Radu Mazăre la 9 ani de închisoare, respinsă

Vladimir Ionescu

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins luni contestația în anulare formulată de Radu Mazăre împotriva deciziei de condamnare definitivă la nouă ani de… Mai mult

Stiri

Ministerul Finanţelor a împrumutat 792 mil. lei de la bănci, cu o dobândă de 3,86%

Vladimir Ionescu

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat, luni, 792 de milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat tip benchmark cu o… Mai mult

Stiri

CNAS anunță licitații pentru mentenanța sistemului informatic. Valoare estimată: 6,3 milioane euro, plus TVA

Vladimir Ionescu

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a lansat licitația pentru serviciile de administrare, mentenanță, suport tehnic, dezvoltare și help desk aferente sistemelor IT din… Mai mult

Stiri

Instanța a decis falimentul RADET – decizie definitivă

Adrian N Ionescu

Curtea de Apel Bucureşti a decis definitiv, luni, falimentul Regiei de termoficare a Capitalei, RADET, menţinând astfel decizia de primă instanţă a Tribunalului Bucureşti. Administratorul… Mai mult

Stiri

Varujan Vosgnian a anunțat sfârșitul alianței ALDE – Pro România

Vladimir Ionescu

Alianța dintre Pro România și ALDE s-a încheiat, a anunțat într-un mesaj pe Facebook purtătorul de cuvânt al ALDE, Varujan Vosganian. Alianța electorală care l-a… Mai mult