vineri

19 aprilie, 2024

3 noiembrie, 2020

Ziua Alegerilor din Statele Unite este, oficial, în plină desfășurare, interesul fiind captat majoritar de cursa pentru Casa Albă, în care președintele Donald Trump încearcă să obțină un nou mandat, în fața veteranului Democrat Joe Biden.

Două mici localități din New Hampshire, din nord-etul Statelor Unite, au fost primele care au deschis, așa cum fac în mod tradițional, la miezul nopții, cursa electorală.

Alte orașe mari de pe coasta de Est își deschis secțiile de votare la ora 6 dimineața (11 GMT). Secțiile de votare se deschid apoi succesiv în toate cele 50 de state americane, întinse pe 6 fusuri orare. Ultimele secții care se închid sunt cele din Alaska, când pe coasta de Est este deja dimineață.


Cum procesul electoral american permite votul anticipat, înaintea debutului oficial al zilei alegerilor votaseră deja în jur de 100 de milioane de cetățeni americani. Comparativ cu alte alegeri, cifra este foarte ridicată.

În condițiile în care multe state nu permit numărarea voturilor exercitate anticipat decât după închiderea oficială a procesului electoral este greu de anticipat momentul în care lumea va afla rezultatul acestor alegeri.

(Citiți și: ”Interviu James Kirchick: ”Ne îndreptăm spre o Americă de tip Weimar””)

La precedentul scrutin prezidențial, numărul total al celor care au votat a fost de aproape 140 de milioane, deci votul din 2020 poate aduce un record de participare la vot.

Ce a însemnat pentru România președinția lui Donald Trump

Din perspectivă românească, reconfirmarea lui Donald Trump ar garanta o continuitate a abordării de politică externă a SUA în ceea ce privește flancul estic al NATO și în relația cu România.


Mandatul lui Donald Trump la Casa Albă a produs nemulțumire, pe alocuri chiar ostilitate, în relația cancelariilor Occidentale cu Washington – și nu există mari speranțe că lucrurile se vor schimba într-un al doilea mandat, însă a generat o implicare activă americană în Estul Europei.

Administrația Trump a încercat să securizeze relația cu România pe final de mandat, prin semnarea unui acord interguvernamental de cooperare în domeniul energiei și o „foie de parcurs pentru cooperarea în domeniul apărării” pe 10 ani.

(Citiți și: ”Interviu Robert Kaplan: Intrăm în faza a doua a globalizării – aliniamentul SUA-UE în problema Chinei e o oportunitate care va fi ratată”)

Sub mandatul președintelui Trump s-a luat decizia suplimentării trupelor americane staționate în România și a crescut interesul american pentru garantarea securității la Marea Neagră.

Președintele republican a sprijinit constant dezvoltarea Inițiativei celor 3 Mări, proiect geopolitic de interes pentru România, delegația guvernamentală românească primită în octombrie la Washington primind sprijin politic pentru dezvoltarea unor importante proiecte de infrastructură sub egida I3M.

Cum funcționează sistemul electoral prezidențial în SUA

Potrivit sondajelor de opinie, candidatul democrat Joe Biden conduce, dar experiența alegerilor din 2016 a arătat că acestea au valoare relativă. În cursa alegerilor prezidențiale americane, votului popular nu este cel care dă câștigătorul.

Fiecărui stat american îi este repartizat un număr fix de electori, proporțional cu dimensiunea populației, iar președintele Statelor Unite este cel care obține majoritatea celor 538 de electori, adică 270.

Texas, de exemplu, are 38 de electori, Florida 29, Georgia și Michigan câte 16 fiecare, Nevada 6, Minesotta 10, Iowa 4 etc. Cine câștigă alegerile într-un stat, indiferent de diferență, primește toate voturile electorilor din acel stat.

În acest sistem, cine câștigă Texas, de exemplu, primește mai multe voturi decît cel care câștigă Nevada, Iowa, Minesotta și Georgia.

La alegerile din 2016, candidatul democrat de la acea vreme, Hillary Clinton, a avut cu 2,9 milioane de voturi mai mult decât Donald Trump, dar n-a contat pentru că a câștigat mult în statele ”greșite”, adică cele cu electori puțini.

Celelalte scrutinuri simultane

Votul din Statele Unite nu este doar cel al alegerilor prezidențiale. Americanii mai aleg 35 de locuri în Senat, întreaga Cameră a Reprezentanților, o serie de oficiali statali sau locali și își exprimă voința în mai multe state în referendumuri care privesc o serie de politici publice,începând cu politici fiscale și terminând cu decizii de legalizare a drogurilor ușoare.

Pentru Senat, fiecare stat american are repartizați 2 senatori, indiferent de dimensiunea populației. Mandatele sunt câștigate de cei care obțin cele mai multe voturi. Republicanii dețin majoritatea în Senatul actual, având o bază electorală confortabilă în statele mai populate.

Alegerile pentru Camera Reprezentanților, cameră controlată în prezent de Democrați, sunt mai complicate din cauza modului partizan în care sunt ”redesenate” granițele colegiile electorale, în funcție de interesul celui care deține puterea legislativă. Atât Democrații cât și Republicani au utilizat această practică, iar anul acesta Republicanii sunt cei care stabilesc cum arată aceste colegii.

În acest context, analiștii americani consideră că Democrații ar trebui să câștige cel puțin 54% dintre voturi pentru a-și reasigura controlul camerei inferioare.

Ultimele eforturi de campanie

Campania electorală continuă ”la firul ierbii” până în ultimul minut, partidele încercând să își securizeze state importante precum Florida sau Pennsylvania and Florida, state cu aport semnificativ în Colegiul Electorilor și care în acest moment par împărțite 50-50 între republicani și democrați.

Donald Trump și-a petrecut ultimele zile de campanie atacîndu-i furibund pe Democrați și începând să îi acuze că vor să fraudeze aceste alegeri.

Joe Biden a promis să pună capăt ”haosului” creat în era Trump, acuzîndu-l pe actualul președinte de proasta gestionare a pandemiei de coronavirus.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: