fbpx Modifica setari cookieuri

Europa

Document / Semestrul European: Criza accentuează dezechilibrele economice anterioare ale României. Reformele în administrația publică și în Justiție stagnează

Lipsa măsurilor care să contracareze schimbările în justiție făcute în anii 2017 – 2019, absența reformei administrației, deficienţele în colectarea veniturilor bugetare și în digitalizarea… Mai mult

20.05.2020

La obiect

Banca Mondială – compararea economiilor: China a trecut în fața SUA și UE și e cea mai mare economie a lumii

Rezultatele Programului internațional de comparare a economiilor, întreprins de Banca Mondială  (cu UE în noua componență de 27 de state după Brexit), au plasat China… Mai mult

20.05.2020

La obiect

Crește rata dobânzii pe termen lung: Atenție cum drămuim banii împrumutați

Rata dobânzii pe termen lung pentru România a continuat să crească în luna aprilie 2020 și a ajuns la 4,83%, potrivit datelor publicate de Eurostat.… Mai mult

18.05.2020

Chestiunea

Pornești un business de producție? Atenție la utilități: racordarea durează de 6 ori mai mult decât în Germania

Racordarea la utilități este una dintre principalele piedici puse în calea celor care vor să facă afaceri în România, în special în fața antreprenorilor care… Mai mult

17.05.2020

S-a încheiat vizita FMI: tăierea cheltuielilor – în grafic; mai rămân reformele

de Vladimir Ionescu 5.2.2012

În urma celei de-a patra evaluări în cadrul acordului stand-by de tip preventiv, România a atins ţinta de deficit bugetar pe 2011 și este pe calea cea bună în anul 2012, au conchis reprezentanții FMI, CE și Băncii Mondiale. Mai rămân de făcut reformele în Sănătate, în companiile de stat, în contractele defectuoase.

Comisia Europeană și FMI permit României să amâne liberalizarea prețurilor la energia electrică până în anul 2017, pentru populație, după ce președintele Traian Băsescu ceruse o amânare până în 2020 în cazul consumatorilor casnici.

Șeful delegației CE la București, Istvan Szekely, a declarat că în loc de 2015, prețurile reglementate la curent vor fi eliminate treptat până în anul 2017, începând cu 2015, pentru populație.

La rândul său, şeful misiuunii FMI în România Jeffery Franks a declarat că procesul de ajustare a tarifelor la electricitate pentru consumatorii non-casnici va începe în lunile următoare.

”La electricitate, pentru consumatorii industriali, procesul va începe în lunile următoare, iar pentru consumatorii casnici procesul va fi mult mai gradual, într-un calendar care va începe în 2013. Gospodăriile sărace nu trebuie să se teamă de această creştere. Majoritatea gospodăriilor vor avea preţuri mai mari pentru că momentan se pierd resurse importante în subvenţiile pentru populaţie”, a spus Franks.

În privinţa preţurilor la gaze pentru populaţie, Franks a arătat că ajustarea ar trebui să înceapă gradual din 2013.

“În sectorul gazelor am convenit că sunt necesare consultări inclusiv cu reprezentanţii industriei de petrol şi gaze, iar în luna aprilie vom discuta o foaie de parcurs incluzând aspecte precum dereglementarea preţurilor şi mecanismele de protecţie a consumatorilor cei mai vulnerabili”, a spus oficialul FMI.

Referitor la calendarul scumpirilor la gaze, Franks a firmat că foaia de parcurs va fi stabilită pe baza discuţiilor din aprilie, când va avea loc următoarea evaluare a acordului preventiv.

Deficit în grafic, venituri sub aşteptări: s-au ratat banii europeni

În urma celei de-a patra evaluări în cadrul acordului stand-by de tip preventiv, România a atins ţinta de deficit bugetar pe 2011 și este pe calea cea bună în anul 2012, au conchis reprezentanții FMI, CE și Băncii Mondiale.

Reprezentantul CE, Isztvan Szekely, a arătat că ţinta de deficit bugetar în 2011 a fost atinsă atât în sistemul cash- sub 4,4% din PIB, cât şi pe metodologia europeană ESA, care ia în calcul angajamentele de plată, rămânând sub 5% din PIB.

În schimb, în 2011, veniturile s-au situat uşor sub nivelul anticipat, în special din cauza slabei absorbții a fondurilor europene, dar diferenţa a fost compensată de controlul cheltuielilor.

Experţii FMI au ajuns la un acord cu autorităţile române la cea de-a patra evaluare a acordului preventiv, iar Fondul va pune la dispoziţie o nouă tranşă de 505 milioane de euro după aprobarea Board-ului instituţiei.

Programul Elenei Udrea. Franks: O problemă “pentru care suntem îngrijoraţi”

Reprezentantul CE a subliniat că programul național pentru Dezvoltarea Infrastructurii (PNDI), de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, poate fi o problemă, dacă nu este cuprins în ținta de cheltuieli pe anul 2012.

„Suntem îngrijoraţi cu privire la PNDI, deşi înţelegem importanţa acestui program şi utilitatea obiectivelor sale. Noi ne-am aşteptat ca acesta să facă parte din portofoliul şi strategia de prioritizare a proiectelor de investiţii. Proiectele din PNDI ar trebui incluse în strategia fiscală pe termen mediu şi ar trebui să se încadreze în anvelopa de cheltuieli bugetare, altfel poate deveni o problemă majoră. Pe viitor, şi experienţele anterioare cu alte proiecte începute şi neterminate din lipsă de fonduri ne demonstrează aceasta, s-ar putea transforma într-o problemă dacă nu ne asigurăm că aceste proiecte sunt în concordanţă cu resursele”, a afirmat Istvan Szekely.

Guvernul și-a propus pe anul 2012 o țintă de deficit bugetar de 1,9% din PIB, dar, potrivit unor surse din coaliția de guvernare, PNDI-ul va mai adăuga 0,2% din PIB la deficitul bugetar.

De asemenea, contestatarii PNDI consideră că acest program guvernamental pe bani de la bugetul de stat face concurență programelor pe fonduri europene, determinând multe autorități să nu mai acceseze fonduri UE, în condițiile în care au soluția PNDI, care nu presupune un control strict al cheltuirii banilor publici, ca în cazul fondurilor sutructurale.

Mai rămân de făcut reformele. Franks: Sănătate, companii de stat, contractele defectuoase

 • Sectorul sanitar este defect. ”Suntem conştienţi de îngrijorarea publicului, şi înţelegem îngrijorarea publicului, dar trebui să fie clar: sistemul sanitar din România este defect şi nu mai poate continua fără reforme semnificative, întrucât cererile sunt mult mai mari decât resursele. (…)În conceperea acestui sistem va fi important să se asigure resurse publice atât de la buget, cât şi de la contribuţiile de asigurări sociale. Nu este viabil să se promită beneficii mai mari fără resurse mai importante, indiferent cine gestionează sistemul”.
 • Gaze prea ieftine pentru companii. ”Când ajustaţi preţurile şi le dereglementaţi, daţi posibilitatea să se facă investiţii. România are nevoie de investiţii. E aberant să daţi gaze ieftin la companiile de îngrăşăminte. Companiile de îngrăşăminte fac profituri foarte mari pe baza preţului extrem de redus la gaze. (…) Nu există exporturi de gaze şi nici nu mă aştept să existe în viitorul apropiat”, a spus reprezentantul FMI, Jeffrey Franks.
 • Fără majorări de salarii bugetare și pensii. ”Mai târziu, poate vom discuta despre această problemă, dar acum nu este posibilă o majorare a salariilor sau pensiilor”, a declarat Jeffrey Franks.
 • Se mai elimină paturi de spital. ”Am convenit revizuirea recentei aprobări a co-plăţii, pentru simplificarea acesteia şi scutirea membrilor vulnerabili şi continuarea procesului de aliniere a duratei de spitalizare şi a numărului de paturi la normele europene”.
 • “E nevoie de reforme la nivelul Intreprinderilor de Stat– cea mai importantă provocare a Guvernului.” “Cetatenii romani pierd anual intre 175-275 milioane de euro pe an din cauza contractelor defectuoase
 • Eventuala schimbare a Guvernului. ”Toate partidele sunt conştiente, iar eu mă aştept ca orice schimbare de guvern să nu ducă la ieşirea din program. (…) Am aşteptări foarte bune ca politicienii responsabili şi toate partidele să înţeleagă pe deplin nevoia de continuare a acestor reforme. O schimbare de guvern nu ar trebui să ducă la schimbarea politicilor care asigură stabilitatea economică câştigată în ultimii ani”.
Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 5.2.2012

Un raspuns

 1. Ștefan A.
  5.2.2012, 7:54 pm

  Pe romaneste , daca tot nu sinteti in stare sa reduceti cheltuielile prin reforme efective si nu lozinci sau taieri din pix , va trebui sa mariti intrarile fiscale prin cresterea preturilor controlate de stat . Asa creste si TVA incasat .
  PS . Las ca dupa alegeri vin aialalti la putere si tot pe mana FMI , UE , BM vor sta si ei . Nici urma de ceva strategii sustentabile la nimeni din clasa politica . De unde nu e , nici Dumnezeu nu cere . 🙂

Lăsați un comentariu


Stiri

Donald Trump amână reuniunea G7 și vrea să extindă componența – ar putea fi invitate și Rusia și India

Iulian Soare

Preşedintele american, Donald Trump, a anunţat sâmbătă că va amâna summitul G7 prevăzut în iunie şi că va invita și alte ţări să se alăture… Mai mult

Stiri

Document al Casei Albe în care se recunoaște “competiţia strategică” cu China

Iulian Soare

Statele Unite recunosc “competiţia strategică” în relaţia cu Administraţia Chinei şi vor continua “să apere interesele americane” şi să îşi extindă “influenţa”, se arată într-un… Mai mult

Stiri

Revoltele iau amploare în SUA / Cel puțin 25 de state au pus restricții de circulație noaptea, mai multe orașe au cerut ajutorul Gărzii Naționale, sute de arestări

Iulian Soare

Revoltele din SUA, izbucnite în Minneapolis ca răspuns la uciderea de către poliție a unui afro-american neînarmat, s-au extins în ultimele zile în mai multe… Mai mult

Stiri

Bilanț coronavirus, 31 mai – doar 124 de cazuri noi. Ministrul Sănătății: Cel mai mic număr în 24 de ore de la începutul pandemiei

Vladimir Ionescu

Doar 124 de noi cazuri de îmbolnăvire au fost confirmate, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, ceea ce confirmă apropierea de sfârșitul acestui val al epidemiei… Mai mult

Europa

Germania pregătește un program de 70-80 mld. euro pentru relansarea economiei

Iulian Soare

Guvernul german lucrează la un program de stimulente în valoare de 75 – 80 miliarde de euro, pentru a susține relansarea economiei după pandemia de… Mai mult

Stiri

Ziua Românilor de Pretutindeni / Klaus Iohannis: E nevoie de toţi, din ţară şi străinătate, pentru a construi România

Vladimir Ionescu

“Este nevoie de toţi românii, de ‘aici’ şi de ‘acolo’, din ţară şi din străinătate, pentru a construi împreună România prosperă şi sigură pe care… Mai mult

Stiri

Cele mai mari transferuri de aur făcute vreodată – în criza Covid: 550 de tone din toată lumea au fost trimise în depozite din SUA

Vladimir Ionescu

Cantităţi mari de lingouri de aur au ajuns la New York, în ultimele luni, în ceea ce a fost unul din cele mai mari transferuri… Mai mult