Banca centrală a Rusiei și-a aplicat politica de restructurare a rezervelor internaționale şi a vândut active financiare americane în valoare de 101 miliarde de dolari, cumpârând în euro, şi în monede ale Chinei şi Japoniei.
Transferurile spre achiziţiile în euro şi yuani din trimestrul 2 / 2018au valorat fiecare câte 44 de miliarde de dolari, iar cele spre yeni au fost de 21 de miliarde de dolari, potrivit unui raport al băncii, citat de Bloomberg.
Astfel, valoarea deţinerilor în moneda chineză de la jumătatea anului trecut a ajuns la 15% din totalul rezervelor, cu 5% mai mult faţă de sfârşitul primului trimestru.
Rusia caută de mai mulţi ani să-şi reducă expunerea pe dolar , în condiţiile sancţiunilor pe care Administraţia SUA le-a umpus companiilor ruseşti şi care au slăbit rubla .
Numai vânzările de titluri de stat americane din mai și iunie 2018 au însumat 81 de miliarde de dolari.
„Nu noi dărâmăm dolarul, ci dolarul ne dărâmă pe noi”, declara președintele rus Vladimir Putin, în noiembrie, afirmând că „instabilitatea plăților în dolari stimulează dorinţa multor economii globale să găsească alternative şi să creeze un sistem independent de dolar”.
Operaţiunile ruse coincid cu intenţiile Comisiei Europene de a creşte rolul euro ca monedă de rezervă internaţională. Comisia consideră că nu este normal ca 80% din energie Uniunii Europene să fie plătită în dolari.