joi

25 aprilie, 2024

18 ianuarie, 2019

Rusia şi Serbia au semnat un acord de cooperare în domeniul energiei nucleare civile, a anunţat joi, într-un comunicat, constructorul rus de reactoare nucleare Rosatom, relatează Agerpres. Acest acord interguvernamental vizează construirea şi modernizarea unor reactoare nucleare în domeniul cercetării şi dezvoltării medicinei nucleare.

Vladimir Putin a ajuns joi în Serbia pentru o vizită oficială, fiind primit de președintele Aleksandar Vučić pe aeroport, la aterizare, iar centrul Belgradului a fost împânzit cu panouri cu mesaje de bun venit.

Avionul care l-a adus pe președintele Rusiei în Serbia a fost escortat de avioane de luptă MiG-29, pe care Moscova le-a donat recent Serbiei.


Potrivit unui jurnalist AFP, un miting cu mii de sărbi a fost organizat în centrul capitalei pentru a marca vizita lui Vladimir Putin. Marșul a fost organizat de partidul președintelui Vučić și de organizațiii proruse.

Președintele Rusiei a avut o întâlnire cu Aleksandar Vučić, sperând că acesta să susțină una dintre puținele relații bilaterale pe care Rusia le are în Europa și să consolideze pretențiile Moscovei de a menține influența în Balcani.

Vladimir Putin a afirmat că UE a forțat Serbia să facă o “alegere artificială” între Moscova și vestul Europei, relatează The Guardian. 

De asemenea, el s-a mai plâns și de extinderea NATO în Balcani, de aderarea Muntenegrului la alianța militară în 2017, dar și de Macedonia care este acum mai aproape de a se alătura și ea, după ce a ratificat recent acordul de a-și schimba numele în Macedonia de Nord și a încheia o perioadă îndelungată cu Grecia.


Noul acord de cooperare în domeniul nuclear, încheiat după ce Rusia şi Serbia au semnat anul trecut, la Soci, un prim acord în domeniu, ar putea semnala trecerea la etape mai concrete, scrie Reuters.

Rosatom a încheiat acorduri de cooperare în domeniul nuclear cu zeci de ţări în curs de dezvoltare. Aceste acorduri nu sunt contracte de vânzare de reactoare nucleare de fabricaţie rusă. Ele pot reprezenta un prim pas către un asemenea contract, însă uneori au loc negocieri ani de zile, fără să se înregistreze progrese.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: