Războiul Rusiei în Ucraina ar putea dura ani de zile și nu trebuie să se renunțe la sprijinirea acesteia, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în timp ce Rusia și-a sporit atacurile, după ce Comisia Europeană a recomandat acordarea statutului de țară candidată la aderarea la UE Ucrainei.
„Trebuie să ne pregătim pentru faptul că (războiul) ar putea dura ani de zile. Nu trebuie să renunțăm la susținerea Ucrainei. (…) Chiar dacă sunt ridicate costurile, nu doar în ceea ce privește sprijinul militar, ci și din cauza creșterii prețurilor la energie și alimente”, a spus Jens Stoltenberg, într-un interviu pentru cotidianul Bild am Sonntag, citat de Reuters.
Totodată, șeful NATO consideră că furnizarea de armament de ultimă generație către trupele ucrainene ar crește șansele de eliberare a regiunii Donbas de sub controlul rusesc. Premierul britanic Boris Johnson estimase, la rândul lui, o durată îndelungată a războiului.
„Asta înseamnă că Ucraina trebuie să primească arme, echipament muniție și să se instruiască mai rapid decât invadatorul”, a spus Boris Johnson.
Atacurile ruse s-au intensificat în estul Ucrainei
Atacurile ruse s-au intensificat în Donbas, după ce Ucraina a primit un impuls semnificativ vineri, când Comisia Europeană a recomandat-o pentru statutul de candidat la aderarea la UE. Decizia urmează să fie aprobată de liderii țărilor UE în Consiliul European din această săptămână.
Asta ar pune Ucraina pe calea realizării unei aspirațiii considerată inaccesibilă înainte de invazia Rusiei din 24 februarie, chiar dacă aderarea ar putea dura ani.
Apoi, orașul industrial Sievierodonețk s-a confruntat din nou cu artilerie grea și foc de rachete, a spus armata ucraineană. Orașul este o țintă principală pentru obiectivul Moscovei de a prelua controlul deplin al Luhanskului – una dintre cele două provincii care alcătuiesc Donbasul.
„Zonele din apropierea podurilor au fost din nou puternic bombardate”, a spus Serhei Gaidai guvernatorul Luhansk-ului numit de partea Ucraineană. Uzina chimică Azot, unde se adăpostiseră sute de oameni, a fost lovită de două ori.
„Luptele continuă pentru controlul deplin al orașului”, a declarat duminică personalul general al forțelor armate ucrainene într-o actualizare zilnică.
Analiștii de la Institutul de la Washington pentru Studiul Războiului au scris că „forțele ruse vor putea probabil să pună mâna pe Sievierodonețk în următoarele săptămâni, dar cu prețul concentrării majorității forțelor disponibile în această zonă mică”.
Un summit NATO crucial
Alianța Nord-Atlantică se pregătește pentru summit-ul de la sfârșitul acestei luni, crucial pentru strategia de viitor.
Alianța Nord-Atlantică trebuie să devină și mai pregătită și să-și consolideze capabilitățile de arme de-a lungul flancului estic, în urma invaziei Ucrainei de către Rusia, a declarat marți secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, în urma unei reuniuni la Haga, la care a participat și președintele României, Klaus Iohannis.
Liderii care se vor reuni la summit-ul NATO de la Madrid, ce va avea loc la sfârșitul acestei luni, vor stabili un pachet de asistență pentru Ucraina, care să ajute această țară aflată în război să treacă de la vechiul armament din epoca sovietică la echipamentul standard NATO, a declarat Stoltenberg la începutul acestei săptămâni, reamintește Reuters.
În martie, forțele rusești au fost oprite din încercarea de a lua cu asalt capitala Ucrainei, Kiev. De atunci, Rusia s-a reorientat spre regiunea Donbas, în partea de est a Ucrainei.
***