vineri

19 aprilie, 2024

15 iunie, 2022

Alianța Nord-Atlantică trebuie să devină și mai pregătită și să-și consolideze capabilitățile de arme de-a lungul flancului estic, în urma invaziei Ucrainei de către Rusia, a declarat marți secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, în urma unei reuniuni la Haga, la care a participat și președintele României, Klaus Iohannis, transmite Euractiv.

Secretarul general Jens Stoltenberg a avut discuții informale cu premierul olandez Mark Rutte și liderii Danemarcei, Poloniei, Letoniei, României, Portugaliei și Belgiei, înaintea unui summit NATO mai amplu care va avea loc al Madrid, la sfârșitul lunii.

„La Madrid vom conveni asupra unei întăriri majore a pozițiilor noastre”, a spus el. „În această seară am discutat despre necesitatea unei prezențe înaintate mai robuste și pregătite de luptă, precum și despre nevoia mai multor echipamente prepoziționate”, a declarat Jens Stoltenberg.


Un mesaj similar a fost transmis și de Administrația Prezidențială din România.

„Președintele Klaus Iohannis a subliniat necesitatea unei prezențe aliate consolidate și eficiente pe Flancul Estic, unitare, coerente și sustenabile, în special în sudul acestuia, la Marea Neagră – aceasta fiind și regiunea cea mai expusă ca urmare a acțiunilor agresive ale Rusiei. Președintele României a subliniat, de asemenea, că apărarea colectivă este și trebuie să rămână sarcina fundamentală prioritară a NATO”, se arată într-un comunicat.

Răspunzând unui apel al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, pentru mai multe arme cu rază lungă de acțiune, Jens Stoltenberg a spus că este de acord cu necesitatea furnizării unor astfel de arme, dar nu a oferit alte detalii.

„Ucraina ar trebui să aibă mai multe arme grele, iar aliații și partenerii NATO au furnizat arme grele… și, de asemenea, își intensifică eforturile”, a spus Stoltenberg.


„În ceea ce privește armamentul, suntem de acord că este crucial ca Rusia să piardă războiul”, a declarat liderul olandez Rutte reporterilor de la Haga. „Și, întrucât nu putem avea o confruntare directă între trupele NATO și Rusia, ceea ce trebuie să facem este să ne asigurăm că Ucraina poate duce acest război, că are acces la toate armele necesare”, a adăugat el.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: