luni

15 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

17 iunie, 2022

România a susținut, la reuniunea miniştrilor apărării din statele membre ale NATO de la Bruxelles, necesitatea unui nou fundament pentru „postura NATO de descurajare și apărare pe flancul estic” al alianței, potrivit declarației ministrului român al Apărării Naționale, Vasile Dîncu (foto).

„Este necesar un nou construct și un nou fundament pentru postura NATO de descurajare și apărare pe flancul estic, la nivelul tuturor domeniilor operaționale. Trebuie să trecem de la o Prezență Înaintată, la o Apărare Înaintată credibilă, adaptată la noul context securitar”, a declarat Vasile Dîncu, într-un comunicat al Ministerului Apărării Naționale.

Demnitarul roman și-a exprimat „speranța că Summit-ul (NATO) de la Madrid va confirma angajamentul aliat pentru acest deziderat”.


La aceeași reuniune, au fost trecute în revistă evoluțiile în planul eforturilor vizând partajarea echitabilă a responsabilităților (Burden Sharing/BS) la nivel aliat.

Pregătirea noii strategii a NATO

Reuniunea de la Bruxelles a avut loc în condițiile războiului din Ucraina, iar discuțiile au fost axate pe definirea pachetului decizional şi a perspectivelor strategice, care vor oferi substanță Summit-ului de la Madrid, de la sfârșitul acestei luni.

La cina de lucru cu care a debutat reuniunea, au participat reprezentanții statelor partenere ale NATO – Finlanda, Suedia, Georgia și Ucraina, în cadrul căreia au fost discutate situația actuală din Ucraina, precum și posibilitățile creșterii sprijinului pentru partenerii estici.

În prezența oficialilor UE, au fost analizate perspectivele de dezvoltare ale parteneriatului strategic NATO-UE, rolul ambelor organizații pentru consolidarea ordinii internaționale bazate pe reguli și abordarea provocărilor de Securitate, potrivit MApN.


Cu acest prilej, ministrul Vasile Dîncu a subliniat impactul acțiunilor Rusiei și implicațiile pentru securitatea Euro-Atlantică și a evidențiat necesitatea menținerii solidarității aliate şi sprijinului pentru Ucraina. Totodată, oficialul român a accentuat importanța consolidării sprijinului pentru Republica Moldova și Georgia, state partenere vulnerabile la amenințarea rusă.

Oficialul român a evidențiat decizia României de a suplimenta bugetul alocat apărării la 2,5 % din PIB, începând cu anul 2023, potrivit sursei citate.

„Finanțarea comună se află în centrul succesului Alianței în îndeplinirea sarcinilor sale. Acum, mai mult ca niciodată, este nevoie clară de un angajament solid și adaptat la cerințele Agendei NATO 2030. Am susținut cu fermitate propunerile Secretarului General de a crește bugetele finanțate în comun ale NATO, pentru a implementa deciziile adoptate la Summit-ul NATO din 2021”, a punctat ministrul apărării.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: